FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažna potražnja za kratkoročnim dugom Portugala

LISABON, 21. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Portugal se u srijedu glatko zadužio za gotovo dvije milijarde eura, i to uz znatno nižu cijenu zahvaljujući snažnoj potražnji za kratkoročnim dugom, objavila je tamošnja agencija za upravljanje državnim dugom.

Agencija je objavila da je prodala trezorske zapise s rokom vraćanja za godinu dana uz kamatnu stopu od 3,6 posto. Prodala je također trezorske zapise s rokom vraćanja za četiri mjeseca, uz kamatnu stopu od 2,16 posto.

Troškovi zaduživanja posrnulog Portugala pritom su značajnije smanjeni u odnosu na ranije slične aukcije kada je bio primoran platiti 4,9 posto prinosa za 12-mjesečne zapise, odnosno 3,8 posto za one s rokom vraćanja za četiri mjeseca.

Oštre mjere štednje, koje je nalagao prošlogodišnji spasonosni paket pomoći u iznosu 78 milijardi eura, rezultirale su oštrim padom gospodarskih aktivnosti, a nezaposlenost je dosegnula rekordnih 14,8 posto.

Vlada u Lisabonu za ovu godinu predviđa pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 3,3 posto.

Portugal mora generirati rat gospodarstva kako bi otplatio dugove. Svaki znak da će mu možda trebati dodatna pomoć pokrenuo bi novi val zabrinutosti u vezi financijskog zdravlja 17-člane eurozone.

Prinosi na 10-godišnje državne obveznice, koji se smatraju ključnim pokazateljem povjerenja ulagača, u srijedu su iznosili 12,5 posto. Krajem siječnja dosegnuli su 17 posto, a od početka ovoga mjeseca su u padu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙