FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PARIZ - Posebna postrojba francuske policije (RAID) opkolila je u srijedu ujutro u Toulouseu muškarca starog 24 godine i osumnjičenog u vezi nedavnih ubojstava. Muškarac osumnjičen za sedam ubojstava u Toulouseu i Montaubanu boravio je, prema prvim elementima istrage, u zonama sukoba na granici između Pakistana i Afganistana, uporištu Al Kaide. neki izvori navode da je u jutrošnjoj akciji bilo pucnjave i da su dva policajca ranjena. Taj čovjek "povezan je s osobama koje su pak u vezi s salafizmom i džihadom", izjavio je u Toulouseu francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant. Policija razgovara i s bratom osumničenika a neki izvori navode da je u odvojenoj akciji uhićen jedan muškarac povezan s ubojstvima.

DŽAKARTA - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u srijedu od međunarodne zajednice da bude jednoglasna u nastupu prema Siriji i naglasio potrebu hitne dostave humanitarne pomoći žrtvama tamošnjeg sukoba. On je na skupu u Džakarti, u sklopu svoje azijske turneje, rekao da UN ima tri prioriteta u vezi sa Sirijom - zaustavljanje nasilja, početak političkog dijaloga u koji bi svi bili uključeni i hitna dostava humanitarne pomoći. Tijekom jednogodišnjeg oružanog ustanka protiv vlasti na čelu sa predsjednikom Bašarom al Asadom poginulo je najmanje 8.000 osoba.

CHICAGO - Republikanac Mitt Romney pobijedio je u srijedu na predizborima u Illinoisu za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore . Nakon 95 posto prebrojanih glasova Romney ima 47 posto glasova a najbliži mu je bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum sa 35 posto glasova. Ostali kandidati su daleko iza njih po broju osvojenih glasova. Romney trenutno ima veliku prednost u broju delegata u republikanskoj utrci za izbor kandidata koji će se suprostaviti Baracku Obami 6. studenoga. Prije predizbora u Illinoisu Romney je imao 521 delegata a da bi postao republikanski kandidat treba mu najmanje 1144 delegata. Santorum je prije Illinoisa imao 253 delegata.

YONGUN - Mianmarske vlasti pozvale su promatrače SAD-a, EU-a i UN-a na djelomične parlamentarne izbore 1. travnja, kazao je u srijedu mianmarski visoki dužnosnik. U utorak su pozvani promatrači ASEAN-a kojem pripada i Mianmar. "Bit će to zajednička skupina ASEAN-a, SAD-a i UN-a", ističe vladin izvor. Ministarstva vanjskih poslova moći će odlučiti žele li poslati promatrače izvana ili iskoristiti diplomatsko osoblje na licu mjesta. Međunarodna zajednica koja podržava reforme bivšeg generala i predsjednika Theina Seina unazad godinu dana, promatra s najvećom pozornošću djelomične izbore u travnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙