FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao uoči nove aukcije jeftinih zajmova ECB-a

LONDON, 28. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u utorak na međunarodnim tržištima zadržao blizu najviše razine prema dolaru u posljednja gotovo tri mjeseca, dan uoči nove financijske injekcije Europske središnje banke (ECB) za koju se očekuje da će okrenuti ulagače rizičnijoj imovini i donijeti kratkoročne dobitke jedinstvenoj valuti.

Euro je tako tijekom dana prema dolaru ojačao 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3454 dolara, nedaleko najviše razine u gotovo tri mjeseca od 1,3487 dolara, na koju se popeo u petak. Euro je ojačao i 0,2 posto prema jenu, na 108,21 jen, i drži se osjetno ispod najviše razine u četiri mjeseca od 109,95 jena, dosegnute u ponedjeljak.

Dolar je oslabio prema jenu 0,1 posto, na 80,45 jena. Nalazi se tako ispod najviše razine u devet mjeseci od 81,66 jena, na koju se popeo dan ranije.

Ulagači u valute uglavnom su zanemarili najnoviju vijest agencije za kreditne rejtinge Standard & Poor's o sniženju rejtinga Grčke na razinu 'selektivnog bankrota', koja je kako su potvrdili u Ateni bila očekivana.

Euro nije previše reagirao ni na posljedičnu odluku Europske središnje banke (ECB) o privremenoj obustavi prihvaćanja grčkih obveznica kao kolaterala za potrebe financiranja kod središnje banke. Većeg utjecaja na tečaj eura nije imala ni današnja aukcija talijanskih državnih obveznica, na kojoj se Rim glatko zadužio, i to uz nižu cijenu.

U fokusu ulagača je sutrašnja nova ponuda ECB-ovih jeftinih zajmova s rokom vraćanja do tri godine, koja će vlastima omogućiti da dobiju na vremenu dok pokušavaju riješiti dužničku krizu u eurozoni. Prema anketi koju je proveo Reuters banke bi trebale uzeti oko 500 milijardi eura tih zajmova, kao i na prvoj takvoj aukciji, održanoj uoči Božića, kada su se europske banke zadužile za 489 milijardi eura.

"Bude li sutrašnja brojka viša od očekivane, mogli bismo svjedočiti njezinom pozitivnom utjecaju na razliku između prinosa po državnim obveznicama, tako da se može očekivati i blagi uzlet eura", kazao je Derek Halpenny, čelnik europskog odjela valutne analize u Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Očekuje ipak da će uzlet eura biti kratkog vijeka. Dugoročni izgledi slabi su s obzirom na mogućnost daljnjih sniženja rejtinga i zabrinutost da će periferne članice muku mučiti s ostvarivanjem fiskalnih ciljeva u uvjetima provedbe oštrih mjera štednje koje štete rastu, tumači Halpenny.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙