FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao u očekivanju dogovora o paketu pomoći za Grčku

LONDON, 20. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ojačao zbog očekivanja da će dužnosnici eurozone odobriti drugi paket pomoći Grčkoj, no rizici vezani uz provedbu dogovora i očekivanje labave monetarne politike u eurozoni vjerojatno će ograničavati dobitke jedinstvene europske valute.

Euro je u takvim okolnostima ojačao prema dolaru 0,9 posto, dosegnuvši najvišu razinu u tjedan dana od 1,3266 dolara. Popeo se i na najvišu razinu u tri mjeseca prema jenu od 105,75 jena, da bi se potom stabilizirao na 105,44 jena, što znači da je na dnevnom dobitku od 0,8 posto. Jen je pod pritiskom od prošlog tjedna nakon što je središnja banka iznenadila tržišta popuštanjem monetarne politike. Tako je i dolar poskočio na najvišu razinu u šest mjeseci od 79,89 jena, premašivši time najvišu razinu iz listopada od oko 79,55 jena.

Analitičari očekuju da će ministri financija eurozone danas nakon niza odgoda konačno odobriti 130 milijardi eura vrijedan paket pomoći Grčkoj. Iako postoje određene rupe u financiranju u grčkim planovima smanjenja dugova, dužnosnici eurozone smatraju da nisu tako velike da bi ugrozile čitav proces.

Euro će najvjerojatnije pozitivno reagirati na vijest da je dogovor potpisan, jer će se time smanjiti izgledi za nekontrolirani stečaj, procjenjuju analitičari. Uzlet bi ipak mogao izgubiti na zamahu, budući da se ne očekuje da će time biti riješeni bazični gospodarski problemi u Grčkoj, dodaju.

"Držimo da će sporazum o pomoći Grčkoj biti potpisan, no ostaju još rizici vezani uz njegovu provedbu budući da sudjelovanje privatnih vjerovnika u planu restrukturiranja duga tek treba biti potvrđeno. Malo je vjerojatno da će u velikoj mjeri u njemu sudjelovati", kazao je Raghav Subbarao, valutni strateg u tvrtki Barclays Capital.

"Puno je važnije za euro što će ECB ustrajati u ultra labavoj monetarnoj politici. Stoga je svaki uzlet eura prilika za prodaju", kazao je Subbarao, dodajući da u Barclaysu prognoziraju da će se za godinu dana euro ponovno spustiti na 1,20 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙