FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kriza pojačava potrebu zaštite potrošača - konferencija

ZAGREB, 15. ožujka 2012. (Hina) - Nastojanja poduzetnika za maksimizacijom profita, kriza i recesija pojačavaju rizik od pojavljivanja loše robe na policama trgovina te stoga treba pojačati napore u zaštiti potrošača, rečeno je danas na konferenciji koju su u povodu svjetskog dana potrošača organizirali Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo gospodarstva, Državni inspektorat i Hrvatska obrtnička komora.

Maksimizacija profita dovodi do niza zlouporaba, kaže predsjednik HGK Nadan Vidošević koji smatra da je stoga važna edukacija potrošača.

Hrvatska je, po njegovim riječima, na dobrom putu u uspostavi strogih načela zaštite potrošača, čemu će pomoći skoro članstvo u EU-u.

Vidošević smatra da sustav nadzora kvalitete proizvoda može biti djelotvorna zaštita domaće proizvodnje, posebice u uvjetima otvorenog tržišta i dizanja carinskih barijera.

Predsjednik Ceha trgovaca Hrvatske obrtničke komore Boris Vukelić upozorava na problem uvozne robe loše kvalitete koja se, budući je jeftina, pojavljuje kao takva u cijelim serijama. Zato je dobro popuštanje regulative za podnošenje skupnih tužbi udruga potrošača, smatra Vukelić.

Predsjednica Udruženja trgovine HGK Ljerka Puljić kaže da je uspostava povjerenja s potrošačima šansa za dobre trgovce i proizvođače koji na taj način mogu osigurati dugoročni održivi profit.

Glavna inspektorica Državnog inspektorata Božena Vrbanić ističe da je inspektorat spreman za primjenu regulative EU-a na području zaštite potrošača. Državni inspektorat će se, dodaje, posebno koncentrirati na zaštitu ekonomskih interesa potrošača te na sigurnost proizvoda na tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙