FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge potrošača predlažu zamrzavanje cijena goriva

ZAGREB, 23. veljače 2012. (Hina) - Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske predlaže Vladi da s energetskim subjektima ispita mogućnost da se 1. ožujka, kada stupa na snagu stopa PDV-a od 25 posto, ne mijenjaju maloprodajne cijene goriva.

U današnjem dopisu predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću potrošačke udruge kažu kako postoje opravdani razlozi za pokretanje takve inicijative te da ima mogućnosti da se teret povećanog PDV-a rasporedi većim dijelom na energetske subjekte, a manjim dijelom na državu.

Udruge pritom napominju da Hrvatska ima vlastita crpilišta nafte iz kojih pokriva 17 posto ukupnih potreba, a Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ne prepoznaje taj element u izračunu cijena već kao jedinu referentnu cijenu uzima onu s mediteranskog tržišta.

U razlici između uvozne i domaće cijene sirove nafte je dio kojeg se energetski subjekti mogu odreći, a da im to značajno ne opterećuje poslovanje, vjeruju potrošačke udruge.

Smatraju da se i država, koja naplaćuje gotovo 47 posto maloprodajne cijene, može odreći dijela svojih prihoda.

Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske smatra da mjere koje predlaže mogu biti samo privremene, ali da bi njihova provedba puno značila građanima i gospodarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙