FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 14. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o Godišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2010. godinu. Agencija kao svoju temeljnu zadaću obavlja poslove zaštite tržišnog natjecanja te odobravanja, nadzora provedbe i eventualnog povrata državnih potpora, a u 2010. riješila je 323 predmeta od čega 250 iz područja tržišnog natjecanja, te 73 iz područja državnih potpora. Agencija je odgovorila na više od 200 upita poduzetnika, kao i provodila mjere iz svoje nadležnosti usmjerene na restrukturiranje odnosno privatizaciju hrvatskih brodogradilišta. U listopadu 2010. počela je primjena novog Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja pa je i ta činjenica obilježila aktivnosti Agencije u toj godini. Agencija je u 2010. sudjelovala u pregovorima s EU u poglavlju 8. "Tržišno natjecanje", te radila na ispunjavanju mjerila za zatvaranje pregovora, posebno u području državnih potpora u postupku ocjene planova restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta, kao i daljnjem usklađivanju hrvatskog pravnog okvira s pravilima o zaštiti tržišnog natjecanja i državnim potporama iz pravne stečevine EU. U Izvješću se navodi i da su u 2010. propisi o zaštiti tržišnog natjecanja još uvijek predstavljali relativno novu granu prava u Hrvatskoj, te da je potrebno vremena da uloga Agencije, njezine ovlasti i način rada zažive u praksi. Ističe se kako je hrvatskim poduzetnicima ipak potrebno vremena za prilagodbu na nove načine poslovanja, pri čemu moraju znati odgovoriti na izazove te iskoristiti prednosti zajedničkog europskog tržišta na koje Hrvatska izlazi pristupanjem u EU.

ZAGREB - Monografija „Stanje katoličkih župa u Bosni i hercegovini između 1991. i 2011. godine“ predstavljena je sinoć u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu. O knjizi i o sadašnjem položaju Hrvata u BiH govorili su profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Anđelko Akrap, pročelnik Katedre za crkvenu povijest na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu Slavko Slišković, priređivač knjige Franjo Marić, kartograf Nikola Badanković i ravnatelj tvrtke Geophoto iz Zagreba koja je pomogla u izradbi zemljovida, Zvonko Biljecki. Izlazak knjige te večerašnji skup pozdravili su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik Hrvatskoga Caritasa i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak te predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Franjo Komarica. Predstavljanju knjige nazočili su i apostolski nunciji u Hrvatskoj mons. Mario Roberto Cassari, izaslanica predsjednika Republike za jugoistočnu Europu Romana Vlahutin te izaslanik predsjednika Vlade RH ministar zdravlja Rajko Ostojić. Prof. Akrap upozorio je kako je broj katolika, odnosno Hrvata u BiH tijekom zadnjih 20-tak godina prepolovljen. Upozorio je i na negativan prirodni prirast u Hrvatskoj gdje je od 1991. do 2011. umrlo 160.950 ljudi više nego ih se rodilo. U Hrvatskoj i BiH potrebna je dugoročna demografska politika, rekao je prof. Akrep, istaknuvši kako Hrvatima zbog malog broja rađanja prijeti ubrzani nestanak. Pročelnik Katedre za crkvenu povijest na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu Slavko Slišković podsjetio je na kršćanske korijene Bosne i Hercegovine, te kako je vrhbosanska nadbiskupija stalno pripadala hrvatskim metropolijama. Iznio je i podatke kako je od 1991. prepolovljen broj hrvatskog stanovništva u BiH, odnosno od predratnih 835.170 Hrvata u BiH 1991. godine, danas ih je u BiH ostalo tek 441.432. „S područja Federacije BiH tijekom rata protjerano je 230.000 Hrvata“ dok je iz Republike Srpske protjerano 152.856 Hrvata, kazao je prof. Slišković. U Republici Srpskoj, kako je istaknuo, ostalo je još samo 11.924 katolika.

ŠIBENIK - Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu protiv 59-godišnjaka i njegove tvrtke iz Vodica, tereteći ga da je s tvrtkom iz Umaga 2008. g. dogovorio kupnju 46 šlepera šećera vrijednog oko 7,3 milijuna kuna, nakon čega je šećer prodao, ali oštećenoj tvrtki nije podmirio dugovanje. Okrivljenog D. P. (1953.) tereti se da je dogovorio kupnju šećera vrijednog 7.292.689 kuna i da je pritom lažno prikazao da će preuzetu robu platiti u roku od 30 do 90 dana, jamčeći to svojom imovinom, izvjestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama. Kao sredstvo osiguranja plaćanja 59-godišnjak je predao tri bjanko zadužnice na iznos od tri milijuna kuna, iako je bio svjestan da se zbog nedostatnih sredstava na računu, društvo iz Umaga neće moći naplatiti. Nakon što je u više navrata preuzeo naručeni šećer, prodao ga je, a da oštećenom društvu nije podmirio dugovanje, niti se isto moglo naplatiti slanjem bjanko zadužnica na naplatu 19. ožujka 2009. zbog trajne blokade žiro-računa društva, kao ni iz njegove osobne imovine, s obzirom da u svom vlasništvu nije imao nikakvih nekretnina. Time je društvu iz Vodica a na štetu društva iz Pule ostvario nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 7.292.689 kuna, navodi odvjetništvo. Državno odvjetništvo 59-godišnjaka tereti i da je od siječnja do 2. lipnja 2009. u Vodicama, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Vodica, sastavio ispravu "salda konti kupaca" u kojima je lažno prikazano da prema društvima iz Pule, Šibenika, Zaprešića, Sibinja, Splita, Zagreba, Zagreba, Varaždina, te prema obrtima iz Kanfanara, ima nepodmirenih potraživanja u ukupnom iznosu od oko pet milijuna kuna iako ih nije imao, dok sa dva društva od navedenih nikada nije niti poslovao. Tu je ispravu uporabio u stečajnom postupku otvorenom nad društvom iz Vodica u lipnju 2009. radi prijavljivanja tražbina prema navodnim dužnicima, dok je protivno Stečajnom zakonu uništio sve originalne račune prema istim dužnicima. Općinsko državno odvjetništvo D.P. tereti za prijevaru u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprave i povredu vođenja poslovnih knjiga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙