FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

CANBERRA - Organizacija islamske suradnje (OIC) u srijedu je zatražila veći diplomatski pritisak kako bi se prisililo sirijsku vladu na pregovore s oporbom ali se usprotivila stranoj vojnoj intervenciji u toj zemlji. Glavni tajnik organizacije koja broji 57 zemalja Ekmeledin Ihsanolu rekao je tijekom boravka u Canberri da bi vojna intervencija samo štetila sirijskom narodu, navodeći primjere u Iraku, Libiji i Somaliji. Predstavnici međunarodne zajednice, uključujući OIC i Arapsku ligu, namjeravaju se 24. veljače sastati u Tunisu u okviru novoosnovane "Skupine prijatelja Sirije" kako bi pronašli miran način rješavanja sukoba u Siriji. Po podacima UN-a u sukobu u Siriji koji već skoro godinu dana traje između protivnika i vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada dosad je poginulo najmanje 6.000 osoba.

BEJRUT - Snage sirijskog režima bombardirale su u srijedu ujutro naftovod u Homsu, pobunjeničkom gradu u središnjem dijelu Sirije bombardiranom bez prestanka već 11 dana, izvijestili su ustanici. "Dva vojna zrakoplova bombardirala su naftovod u Homsu, smješten na periferiji četvrti Baba Amr", izjavio je Hadi Abdulah, član Vijeća revolucije u Homsu. Istaknuo je da je ovo treći put da je naftovod napadnut ali da je prethodno na njega pucano topništvom. Nije bilo moguće potvrditi te zračne napade iz nezavisnog izvora. Vlasti su za za napad na naftovod optužile "terorističke sabotere".

BANGKOK - Izraelski diplomati u Bangkoku trebali su biti meta atentata Iranaca, objavile su u srijedu tajlandske obavještajne službe, potvrđujući sumnje Izraela protiv Teherana dva dana nakon atentata u Gruziji i New Delhiju. Tri eksplozije odjeknule su u utorak u glavnom gradu Tajlanda a u jednoj je teško ozlijeđen jedan od dva uhićena muškarca s iranskim putovnicama, 28-godišnji muškarac identificiran kao Said Morati. Tajlandske vlasti uhitile su dvojicu i podigle protiv njih optužnicu zbog "izazivanja eksplozije na javnom mjestu s ciljem ubojstva dužnosnika i drugih osoba". "Skupina Iranaca skupina je ubojica a mete su im izraelski diplomati, uključujući veleposlanika", kazao je neimenovani izvor iz tajlandskih obavještajnih službi. U utorak navečer Izrael je već povezao eksplozije u Bangkoku s napadima od ponedjeljka u Gruziji i Indiji. Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo ej najnovije optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙