FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 13. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

NEW YORK - Izgledi za zapošljavanje poboljšani su u posljednja tri mjeseca u većini najvećih gospodarstava svijeta, uključujući Sjedinjene Države, premda bi poslodavci mogli brzo postati oprezni ako izbije nova kriza, zaključci su najnovijeg istraživanja tvrtke za posredovanje u zapošljavanju ManpowerGroup. Ljudi u potrazi za poslom u 23 od ukupno 41 gospodarstva, obuhvaćenog istraživanjem Manpowera, mogu očekivati u drugom tromjesečju brži tempo zapošljavanja nego u prva tri ovogodišnja mjeseca. S druge strane, izgledi su pogoršani u 11 zemalja, uključujući Grčku, Španjolsku i Italiju. Tvrtka sa sjedištem u američkom Milwaukeeju posluje u 80 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku, i ostvaruje većinu dobiti i prihoda izvan SAD-a. Njezina istraživanja smatraju se vodećim pokazateljem trendova na tržištima rada, kojim se koriste ekonomisti, Europska komisija i britanska središnja banka Bank of England. Najveći su izgledi za zapošljavanje, kako je pokazalo najnovije istraživanje, u gospodarstvima u razvoju na području Latinske Amerike i Azije. "Tržišta u nastajanju su ta na kojima se zapošljava", kazao je izvršni direktor Manpowera Jeff Joerres.

BRUXELLES - Ministri financija eurozone odobrili su u ponedjeljak navečer Španjolskoj nešto veći proračunski manjak za ovu godinu nego što je ranije bilo dogovoreno, izjavio je predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker nakon završetka ministarskog sastanka. Španjolski premijer Mariano Rajoy je početkom ožujka najavio da će proračunski deficit ove godine iznositi 5,8 posto BDP-a, umjesto 4,4 posto koliko je ranije dogovoreno s Europskom unijom. Sada je na sastanku euroskupine dogovoreno da se Španjolskoj dopusti manjak od 5,3 posto BDP-a, s tim da se sljedeće godine deficit smanji na tri posto, koliko dopušta pakt o stabilnosti eura. "Euroskupina smatra da deficit treba smanjiti za 0,5 posto u odnosu na 5,8 posto BDP-a što je najavio premijer Rajoy", rekao je Juncker nakon završetka sastanka ministara financija 17 zemalja eurozone. Juncker je najavio i da će grčki javni dug 2020. iznositi 117 posto BDP-a umjesto planiranih 120,5 posto zahvaljujući tome što je vrlo veliki dio privatnih vjerovnika sudjelovao u operaciji otpisivanja grčkog duga, što je obavljeno prošli tjedan.

NIKOZIJA - Agencija Moody's snizila je u utorak rejting Cipra za jednu razinu, na 'Ba1', zbog sve izraženijih bojazni da će veliki bankovni sektor trebati potporu države s obzirom na veliku izloženost zaduženoj Grčkoj. Nova ocjena signalizira da Moody's ne preporučuje ulaganja u ciparske obveznice, koja sada smatra špekulacijama. Agencija je također izmijenila prognozu Cipra u negativnu, signalizirajući mogućnost opetovanog sniženja rejtinga otočne države. Odluka o sniženju rejtinga obrazložena je velikom izloženošću ciparskog bankovnog sektora Grčkoj, zbog koje bi vlada mogla biti prisiljena priskočiti mu u pomoć. Moody's se najnovijim potezom pridružio Standard & Poor'su koji je snizio ciparski status u siječnju. Fitch ocjenjuje bonitet otočne države ocjenom 'BBB-'.

MANNHEIM - Povjerenje njemačkih ulagača ojačalo je u ožujku, četvrti mjesec zaredom, pokazalo je istraživanje instituta ZEW, dodatno potvrđujući ocjene da će najveće europsko gospodarsko vjerojatno izbjeći recesiju. Indeks povjerenja institucionalnih ulagača porastao je u ožujku na 22,3 boda, sa 5,4 boda u veljači. To je ujedno njegova najviša razina od lipnja 2010. Ocjena aktualnog stanja u njemačkom gospodarstvu neznatno je snižena, uz pad odgovarajućeg podindeksa za 2,7 bodova, na 37,6 boda. Ekonomisti očekuju rast njemačkog gospodarstva u prvom tromjesečju po skromnim stopama. U posljednja tri mjeseca 2011. aktivnosti su se smanjile za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Rast njemačkog gospodarstva u prvom tromjesečju značio bi da je Njemačka izbjegla recesiju, koja se službeno definira kao dva uzastopna tromjesečja negativnog rasta.

LJUBLJANA - Fiskalni pakt i nova monetarna politika Europske središnje banke (ECB) izazivaju sve veće nezadovoljstvo, ocijenio je za Slovensku televiziju ekonomist Bernard Brščič s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani. "Mislim da su Češka i Velika Britanija u pravu, Europska unija postaje antidemokratski projekt eurokrata, bankara i političara koji svoju budućnost vide na dobro plaćenim mjestima u Bruxellesu", kazao je Brčič dodavši da je među građanima država u EU-u sve više "gnjeva i nezadovoljstva" stalnim pokušajima spašavanja zaduženih država novcem poreznih obveznika. Dogovor o fiskalnom paktu potpisale su 2. ožujka sve zemlje članice EU-a, osim Velike Britanije i Češke. Brčič tvrdi da zbog nametanja fiskalne štednje s jedne, te ekspanzivne monetarne politike koju provodi novi guverner ECB-a Mario Draghi s druge strane, Europi prijeti kombinacija recesije i inflacije (stagflacija), te smatra da ekonomsku regulaciju treba demokratizirati i gospodarstvu dati priliku za oporavak "deregulacijom", kako bi se oslobodio prostor za njegov rast.

BRUXELLES - Europska unija je izrazila nadu da će uskoro moći nastaviti izvoz govedine u SAD, nakon 15-godišnje zabrane zbog kravljeg ludila (BSE). Glasnogovornik EK rekao je da je prošlotjedni prijedlog američke vlade da se ukinu ograničenja uvoza europske govedine zbog kravljeg ludila "značajan korak". Prijedlog je otvoren 60 dana. "Komisija se raduje nastavku izvoza europske govedine i goveđih proizvoda koji je SAD neopravdano zabranio 1997.", rekao je. Europa je 1998. zabranila uvoz američke govedine u čijem su uzgoju korišteni hormoni.

STOCKHOLM - Švedski proizvođač bežične opreme LM Ericsson AB objavio je da je predao obvezujuću ponudu za kupnju odjela elektroničkih medija francuske medijske tvrtke Technicolor. Ericsson je priopćio da će za tu poslovnu jedinicu platiti 19 milijuna eura, uz mogućnost povećanja tog iznosa za do devet milijuna eura ovisno o njezinim prihodima u 2015. Akvizicija znači da će Ericsson preuzeti nekoliko velikih klijenata među elektroničkim medijima, oko 900 zaposlenika i poslove u Francuskoj, Britaniji i Nizozemskoj. U švedskoj tvrtki navode da je kupnja u skladu s njihovom strategijom širenja u području elektroničkih medija.

HONG KONG - SAD je 2011. postala prva zemlja po ukupnoj potrošnji vina ispred Italije i Francuske, ali Kina brzo napreduje, prema ispitivanju koje je proveo Vinexpo, sajam vina i žestokih pića koji će se održati od 29. do 31. svibnja u Hong Kongu. SAD je sada prva zemlja po ukupnoj potrošnji vina, s predviđenim rastom od oko 10 posto između 2011. i 2015., prema ispitivanju ostvarenom u partnerstvu s britanskim uredom ISWR. Francuska ostaje prva zemlja po potrošnji po stanovniku godišnje (oko 54 litre), ispred Italije (53). "Potencijal SAD-a je ogroman", ističe direktor Vinexpoa Robert Beynat, dodajući da je u SAD-u potrošnja vina po glavi stanovnika 12 litara. Kinezi su 2010. konzumirali malo više od jedne litre vina po stanovniku godišnje, ali bi se ta stopa mogla gotovo udvostručiti do 2015.

SAN FRANCUSKA - Američki internetski div Yahoo podnio je u Sjedinjenim Državama tužbu protiv Facebooka zbog povrede intelektualnog vlasništva na područjima poput oglašavanja, sustava razmjene poruka i zaštite privatnosti. U Yahoou tvrde da je Facebook prekršio 10 njihovih patenata. Facebook je odbacio optužbe. "Yahooovi patenti odnose se na najnovije inovacije na području internetskih proizvoda, uključujući sustave kreiranja poruka i ažuriranja sadržaja, komentare na mreži, prikazivanje oglasa, sprečavanje krivotvorenja podataka o posjećenosti oglasa i kontrolu privatnosti", stoji u tužbi koju je pred okružnim sudom sa sjedištem u San Joseu podnijela poznata tražilica. Spor oko patenata postalo je uobičajena praksa među proizvođačima 'pametnih' telefona, a sada se otvara i fronta između tehnoloških divova.

LONDON - Cijene nafte u utorak su na londonskom tržištu porasle nadomak 126 dolara jer se očekuje da će američka središnja banka na kasnije popodnevnom sastanku potvrditi poboljšane prognoze za najveće svjetsko gospodarstvo i time prigušiti očekivanja dodatnih monetarnih poticaja. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 51 cent, na 125,85 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 55 centi i iznosila 106,89 dolara. Sve su oči uprte u večerašnji sastanak Feda radi eventualnih novih naznaka o tempu oporavka američkog gospodarstva. "Danas će tržište samo pratiti i čekati", rekao je Bill Hubard iz Markets.coma. Trgovci i analitičari također očekuju podatke o prometu u američkoj maloprodaji u veljači. Ako pokažu rast za jedan posto ili čak više, dolar će vjerojatno porasti ali će tržišta nafte zato vjerojatno biti pod pritiskom, tumači Hubard. Fedov signal o boljim izgledima za američko gospodarstvo prigušila bi očekivanja novih monetarnih poticaja.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon jučerašnjeg pada, dok se tečaj dolara prema jenu, uoči sjednice čelnika američke središnje banke, i dalje kreće nedaleko najviših razina u 11 mjeseci. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1,2 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 1,3 posto. Najveći je dobitnik jutros rudarski sektor, što se zahvaljuje oporavku cijena sirovina, nakon što su nekoliko dana bile pod pritiskom strahovanja ulagača da će potražnja za njima splasnuti zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks tek blago porasli, zahvaljujući usponu cijena dionica u defanzivnim sektorima, jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika američke središnje banke. Dow Jones indeks ojačao je 37 bodova ili 0,29 posto, na 12.959 bodova, a S&P 500 samo 0,02 posto, na 1.371 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,16 posto, na 2.983 boda. Ulagači su oprezni, pa su jučer u njihovom fokusu bili tzv. defanzivni sektori. S&P indeks uslužnog sektora ojačao je 1,1 posto, a osjetnije su porasle i cijene dionica u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju. S druge strane, pojeftinile su dionice u rudarskom i energetskom sektoru, zbog slabljenja cijena sirovina i nafte. Pod pritiskom je bio i bankarski sektor, pa je KBW indeks tog sektora oslabio 0,7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙