FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izgledi za zapošljavanje poboljšani u većini zemalja - Manpower

NEW YORK, 13. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Izgledi za zapošljavanje poboljšani su u posljednja tri mjeseca u većini najvećih gospodarstava svijeta, uključujući Sjedinjene Države, premda bi poslodavci mogli brzo postati oprezni ako izbije nova kriza, zaključci su najnovijeg istraživanja tvrtke za posredovanje u zapošljavanju ManpowerGroup.

Ljudi u potrazi za poslom u 23 od ukupno 41 gospodarstva, obuhvaćenog istraživanjem Manpowera, mogu očekivati u drugom tromjesečju brži tempo zapošljavanja nego u prva tri ovogodišnja mjeseca. S druge strane, izgledi su pogoršani u 11 zemalja, uključujući Grčku, Španjolsku i Italiju, gdje mnogi poslodavci očekuju da će ukidati a ne otvarati radna mjesta, pokazalo je to istraživanje.

Tvrtka sa sjedištem u američkom gradu Milwaukeeju posluje u 80 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku, i ostvaruje većinu dobiti i prihoda izvan SAD-a. Njezina istraživanja smatraju se vodećim pokazateljem trendova na tržištima rada, kojim se koriste ekonomisti, Europska komisija i britanska središnja banka Bank of England.

Najveći su izgledi za zapošljavanje, kako je pokazalo najnovije istraživanje, u gospodarstvima u razvoju na području Latinske Amerike i Azije. "Tržišta u nastajanju su ta na kojima se zapošljava", kazao je izvršni direktor Manpowera Jeff Joerres.

Na globalnoj razini najveći planovi zapošljavanja zabilježeni su u Indiji, gdje gotovo 60 posto poslodavaca u sektoru usluga planira nova zapošljavanja u nadolazećim mjesecima. Što se tiče Kine, situacija po pitanju zapošljavanja je sumornija nego prije godinu dana, premda je bolja nego u prvom tromjesečju.

Pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazilu nude brojne mogućnosti zapošljavanja. Prema izračunu Manpowera Brazilu bi to moglo donijeti 700.000 radnih mjesta.

U Europi kreditna kriza fokusirana na Grčku ograničava planove zapošljavanja u financijskom sektoru, s obzirom da banke moraju čuvati kapital. Od najvećih gospodarstava eurozone, Francuska, Belgija i Nizozemska redom su zabilježile slabije planove zapošljavanja u usporedbi s prvim tromjesečjem.

Nasuprot njima, za najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, prognoze su snažne. Vjetar u leđa njemačkoj proizvodnji pružaju azijska potražnja i izvoz u SAD, istaknuo je Joerres, navodeći kao primjer automobilske brendove BMW i Daimler.

U istraživanju Manpowera mjeri se razlika između onih poslodavaca koji kažu da će zapošljavati i onih koji planiraju otkaze.

Što se tiče Njemačke, 11 posto poslodavaca očekuje da će povećati broj zaposlenih, dok će ih četiri posto smanjivati a 84 posto ih neće činiti ništa po tom pitanju. Krajnji rezultat plus-9 ostaje tako nepromijenjen u odnosu na prvo tromjesečje.

U Njemačkoj veliki broj poslodavaca ima teškoća s pronalaženjem kvalificiranih radnika tako da bi njihova oskudica na tamošnjem tržištu mogla nepovoljno utjecati na gospodarstvo, tumače u toj tvrtki.

U najvećem svjetskom gospodarstvu, onom SAD-a, krajnji rezultat u odnosu na prvo tromjesečje uvećan je za 1 bod i iznosi plus-10, što je njegova najviša razina od četvrtog tromjesečja 2008. Američki poslodavci koji planiraju nova zapošljavanja nadmašuju one koji planiraju otkaze već 10 uzastopnih tromjesečja. Negativne prognoze ostaju jedino u sektoru graditeljstva.

U usporedbi s godinom ranije, u 13 gospodarstava, uključujući SAD, prognoze zapošljavanja poboljšane su, dok su u njih 24 pogoršane. Poslodavci su neskloni zapošljavati temeljem očekivanja potražnje za svojim robama i uslugama, a relativno poboljšani izgledi zapošljavanja mogu se brzo promijeniti ako izbije nova globalna kriza, poput sukoba s Iranom, upozorava se u izvješću.

"U slučaju da izbije novi globalni problem, vrlo brzo možemo biti svjedoci usporavanja zapošljavanja. Iran bi lako mogao postati veliki problem", kazao je Joerres.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙