FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: ima li prostora za daljnji rast cijena dionica?

NEW YORK, 12. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Prošloga se tjedna činilo da na Wall Streetu slijedi dugo očekivana korekcija cijena dionica, no nakon novih dobrih pokazatelja iz američkog gospodarstva, analitičari smatraju da još ima prostora za rast.

S&P 500 indeks prošloga je tjedna ojačao 0,1 posto, na 1.370 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 2.988 bodova. No, Dow Jones oslabio je 0,4 posto, na 12.922 boda.

Na početku prošloga tjedna nije izgledalo da će S&P 500 indeks zabilježiti još jedan rast, već peti u šest tjedana.

Zbog smanjenja procjene rasta kineskog gospodarstva, naznaka recesije u eurozoni i niza drugih podataka koji ukazuju na slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava, cijene su dionica oštro pale.

Činilo se da nastupa korekcija cijena nakon snažnog rasta, koji traje još od listopada prošle godine.

No, u drugom dijelu tjedna tržište se oporavilo, nadoknadivši sve prethodne gubitke, zahvaljujući dobrim makroekonomskim pokazateljima iz američkog gospodarstva.

Ulagače je ponajviše ohrabrio podatak o snažnom rastu zaposlenosti u veljači, jer se bez oporavka tržišta rada ne može očekivati jačanje potrošnje i cjelokupnog gospodarstva SAD-a.

„Svi očekuju korekciju, no mislim da bi prije toga tržište moglo još malo porasti“, kaže Scott Billeaudeau, portfelj menadžer u fondu Fifth Third Asset Management.

Pozitivno je na tržište utjecao i uspješan završetak operacije zamjene postojećih grčkih obveznica novima. U najvećem restrukturiranju državnog duga u povijesti Grčkoj je otpisano oko 100 milijardi eura dugova. Time je Atena ispunila i uvjet da bi dobila drugi paket pomoći od Europske unije i MMF-a vrijedan 130 milijardi eura te tako izbjegla bankrot.

Zbog toga ulagači u petak nisu osobito reagirali na priopćenje Međunarodnog udruženja za swapove i izvedenice (ISDA) da će zamjena grčkih obveznica potaknuti naplatu osiguranja na te obveznice zbog propisa koji prisiljava sve privatne investitore da prihvate gubitke.

Ipak, isplata kreditorima trebala bi biti manja od maksimalnih 3,16 milijardi dolara, koliko doseže vrijednost postojećih ugovora o osiguranju za potraživanja po obveznicama (CDS) jer vlasnici obveznica nisu izgubili cjelokupnu investiciju.

„Iako sve zabrinutosti u vezi Grčke nisu nestale s tržišta, najgori scenarij je izbjegnut, a dobre vijesti s američkog tržišta rada potaknule su rast cijena dionica“, kaže Leo Grohowski, direktor u fondu BNY Mellon Wealth Management.

Tehnički, tržište se kreće nedaleko ključnih razina otpora, što bi ovoga tjedna moglo utjecati na smjer cijena.

„Ako se S&P 500 indeks probije iznad 1.376 bodova, to bi mu otvorilo prostor za daljnji rast. No, ako ne uspije, moglo bi doći do većih prodaja“, kaže Chris Burba, tehnički analitičar u Standard & Poor'su.

Ulagače su prošloga tjedna ohrabrili i napisi da američka središnja banka razmatra novu vrstu programa za otkup hipotekarnih i državnih obveznica, odnosno daljnje kvantitativno popuštanje monetarne politike.

To bi dodatno povećalo likvidnost na financijskim tržištima i podržalo daljnji rast cijena rizičnijih investicija, kao što su dionice.

Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje sjednica čelnika američke središnje banke Feda u utorak.

U utorak će biti objavljeno i izvješće o prometu u trgovini na malo u SAD-u u veljači. U anketi Reutersa analitičari očekuju rast od 1 posto, nakon blijedog rasta od 0,4 posto u siječnju.

Ovoga će tjedna biti objavljeni i podaci o proizvođačkim te potrošačkim cijenama, koji će pokazati jesu li u veljači ojačali inflacijski pritisci, s obzirom na snažan rast cijena nafte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙