FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom Grčke i gospodarskih pokazatelja

LONDON, 5. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak nadoknadio gotovo u potpunosti početne gubitke prema dolaru na međunarodnim tržištima, izazvane zabrinutostima u vezi napretka Grčke u dovršetku sporazuma o restrukturiranju duga i slabim gospodarskim pokazateljima iz eurozone.

Euro se tako nakratko spustio na 1,3160 dolara, najnižu razinu od 17. veljače, da bi se potom oporavio na 1,3188 dolara, što znači da je na dnevnoj razini bio u minusu od svega 0,1 posto. Oslabio je i 0,7 posto prema jenu i njime se trgovalo po 107,17 jena.

Dolar je prema jenu bio na istom postotnom gubitku i njime se trgovalo po 81,26 jena. Time se spustio s 81,87 jena, najviše razine u devet mjeseci, na koju se popeo u petak.

Najnovije izvješće londonske tvrtke Markit o indeksima menadžera nabave (PMI) u eurozoni koji su se pokazali slabijima u odnosu na prvotne procjene pogodilo je euro, srušivši ga nakratko na najnižu razinu u dva tjedna prema dolaru.

U središtu pozornosti tržišta je i dalje Grčka. Vlasnici grčkih državnih obveznica imaju rok do 8. ožujka da se pridruže sporazumu u sklopu kojeg će zamijeniti svoje postojeće grčke obveznice novima u postupku zamjene kojim je predviđeno smanjenje nominalne vrijednosti njihovih portfelja za 53,5 posto.

Neuspjeh u postizanju toga sporazuma mogao bi ugroziti paket pomoći težak 130 milijardi eura koji je teško sklepan nakon mjeseci pregovora. Pozitivni učinci nedavne goleme injekcije Europske središnje banke (ECB) u bankovni sustav eurozone putem jeftinih trogodišnjih zajmova izblijedili su, što je ulagačima dalo dodatnog poticaja za prodaje eura.

"Početni utjecaj goleme injekcije ECB-ovih zajmova iščezao je, a Markitova izvješća o indeksima menadžera nabave (PMI) naglašavaju strukturne probleme s kojima se suočava eurozona", kazao je Jeremy Stretch, čelnik valutne strategije u tvrtki CIBC World Marketsu.

Jedinstvenoj europskoj valuti nije išla na ruku vijest iz Španjolske čija je vlada u petak revidirala naviše ranije dogovorenu ciljanu razinu proračunskog manjka za ovu godinu, čime je dovela u pitanje vjerodostojnost novog fiskalnog pakta EU-a.

Opći izbori u Grčkoj i Francuskoj koji se očekuju u idućih nekoliko mjeseci, kao i rizik recesije i vjerojatnost daljnjeg sniženja kamatnih stopa u eurozoni redom će držati ulagače na oprezu glede eura.

Jedinstvene europska i japanska valuta nalaze se pod pritiskom nakon prošlotjedne goleme injekcije ECB-ovih trogodišnjih zajmova u visini gotovo 530 milijardi eura i neočekivanog ublažavanja monetarne politike u Japanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙