FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 10. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BRATISLAVA

Građani Slovačke s pravom glasa počeli su u subotu ujutro glasovati na općim prijevremenim izborima na kojima se očekuje pobjeda oporbenih socijaldemokrata pošto je vladajuća koalicija desnog centra izgubila popularnost zbog velike korupcijske afere. Prema posljednjim predizbornim anketama, glavna oporbena socijaldemokratska stranka Smer, koju vodi bivši premijer Robert Fico, trebala bi ostvariti premoćnu pobjedu s gotovo 40 posto glasova. Socijaldemokrati su najavili veće oporezivanje bogatih pojedinaca i poduzeća u sklopu kampanje za ozdravljenje javnih financija. U prosincu objavljeni dokumenti afere "Gorila" razotkrili su tajne dogovore vodećih političara s poslovnim ljudima o isplatama provizija za prodaju javnih poduzeća sredinom 2000. Objava transkripata tajnih razgovora izazvala je javne prosvjede protiv političke elite i zahtjeve za jačanjem izravne demokracije. Četverostrana vladajuća koalicija izgubit će stoga subotnje izbore, a neke od dosad vladajućih stranaka dobit će jedva pet posto glasova potrebnih za ulazak u parlament, predviđaju ankete.

GAZA

Deset militanata ubijeno je u petak u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze, dok su Palestinski napadači ispalili više od dvadeset raketa na Izrael, u najgorem izlijevu nasilja posljednjih nekoliko mjeseci. Sukobi su izbili nakon što je izraelski zrakoplov raznio automobil u Gazi i ubio dvojicu vodećih militanata, nedugo nakon što su rakete na Izrael ispaljene iz graničnog područja kojim upravlja Hamas, rekli su izraelski dužnosnici. U raketnim napadima na izraelski teritorij nema ozlijeđenih ni štete. U odvojenim zračnim udarima koji su uslijedili pod okriljem noći ubijeno je još osam militanata u Gazi, objavio je dužnosnik Hamasa. Izrael je potvrdio tri zračna napada.

SANA

Jemenske zračne vojne snage napale su položaje Al-Kaide na jugu zemlje, pri čemu je ubijeno 10 njezinih pripadnika, među kojima i neki vođe, izvijestili su u subotu vladini izvori. Cilj sinoćnjih napada na pripadnike Al-Kaide koji su proširili svoja uporišta i baze na jugu Jemena tijekom višemjesečnih prosvjeda protiv jemenskih vlasti, bila je Bajda, od glavnoga grada Sane udaljena oko 130 km. "Deset Al-Kaidinih pripadnika, među kojima i neki vođe ubijeni su u trima zračnim napadima tijekom regrupiranja njihovih snaga u pokrajini Bajdi", stoji u priopćenju vlade. "Uništen je i velik broj automobila i drugih vozila Al-Kaide", stoji u priopćenju. Stanovnici Bajde kazali su kako su vojni zrakoplovi napali zapadna predgrađa grada gdje se nalazi baza pripadnika Ansar al Šarije, koji se od polovine 2011. bore protiv vojnih snaga.

KOPENHAGEN

Njemačka želi ponovno pokrenuti raspravu o donošenju ustava Europske unije kako bi se osnažila sposobnost Unije za riješavanje financijskih teškoća i napravila protuteža sve snažnijem utjecaju zemalja sa brzorastućim gospodarstvima, rekao je u petak njemački ministar vanjskih poslova. Guido Westerwelle rekao je da Lisabonski sporazum, napravljen nakon što su nizozemski i francuski birači odbili predloženi ustav 2005., nije dovoljan za održavanje europskih struktura za odlučivanje učinkovitim. "Moramo otvoriti novo poglavlje u europskoj politici", rekao je Westerwelle novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a u Kopenhagenu. "Trebamo učinkovitije strukture za donošenje odluka".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙