FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 16. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti do 9,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem putuje u četvrtak u Sofiju gdje će u petak ujutro na plenarnoj sjednici bugarskog parlamenta biti nazočan postupku ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju Europskoj uniji. Bugarski parlament bit će četvrti po redu koji bi trebao odobriti pristupni ugovor, nakon Slovačke 1. veljače, Mađarske 13. veljače i Donjeg doma talijanskog parlamenta 15. veljače. Nakon izglasavanja pristupnog ugovora, Šprem bi se trebao obratiti zastupnicima Narodnog sobranja Bugarske, te potom razgovarati s predsjednicom te institucije Ceckom Cačevom. Potom bi ga trebao primiti i bugarski predsjednik Rosen Plevneliev. Kako je najavljeno iz Hrvatskog sabora, u razgovorima predsjednika Šprema s bugarskim dužnosnicima naglasak će biti stavljen na daljnje unaprjeđenje bilateralnih odnosa i u okviru njih na nastavak inače izvrsne parlamentarne suradnje.

WASHINTON - Sjedinjene Države i afganistanske vlasti započele su trostrane pregovore s talibanima, potvrdio je afganistanski predsjednik Hamid Karzai u razgovoru za Wall Street Journal od četvrtka. "Bilo je kontakata između američkih vlasti i talibana, bilo je kontakata između afganistanskih vlasti i talibana i bilo je kontakata na kojima smo bili svi zajedno", rekao je Karzai. On nije htio otkriti gdje su se pregovori odvijali niti dati bilo kakve dodatne pojedinosti iz bojazni da bi otkrivanje tih podataka štetilo procesu. WSJ kaže da su pregovori bitan napredak u naporima da se desetogodišnji sukob u Afganistanu privede kraju, naglašavajući da je Karzaijeva vlada ranije prosvjedovala jer je bila izostavljena iz pregovora Washingtona i pobunjenika.

LONDON - Britanski konzervativni dnevnik The Times piše u četvrtak da je francuski predsjednik na odlasku Nicolas Sarkozy najbolji kandidat na predsjedničkim izborima u toj zemlji usprkos "svim svojim nedostatcima". "Usprkos svim svojim nedostatcima" Sarkozyjev odlazak "bio bi gubitak za svijet", ocijenio je londonski dnevnik. "Velika Britanija je imala puno prijepora s predsjednikom Sarkozyjem, među kojima je i njegova opsjednutost uvođenjem poreza na financijske transakcije koji bi ozbiljno naštetio londonskom Cityju", podsjeća list. Ipak, "na mnogim poljima je ostavio traga, kako u Francuskoj, tako i u ostatku svijeta", dodaje list. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je u srijedu uživo putem televizije da će se kandidirati za drugi mandat na skorim predsjedničkim izborima koji će se održati u travnju i svibnju.

SEUL - Sjeverna Koreja u četvrtak je slavila 70. obljetnicu rođenja svog pokojnog vođe Kim Jong-Ila čije je zasluge s uobičajenim oduševljenjem hvalila službena televizija komunističkog režima koji sada vodi njegov sin Kim Jong-Un. Obljetnica je obilježena velikom vojnom smotrom u prijestolnici Pjongjangu, po televizijskim snimkama. Dan rođenja Kim Jong-Ila proglašen je "Danom sjajne zvijezde". Njemu u čast diljem zemlje podignuti su monumentalni spomenici a tisuće Sjevernokorejaca su u srijedu pristizale na goru Paektu, sveto mjesto gdje se, po njegovoj biografiji, rodio 16. veljače 1942. No većina povjesničara ipak smatra da se Kim rodio u Sovjetskom Savezu, gdje je njegov otac do 1945. predvodio pokret otpora protiv japanskog kolonizatora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙