FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska industrija potonula u siječnju

RIM, 9. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Industrijska proizvodnja u Italiji bila je u siječnju puno slabija no što se očekivalo, potonuvši 2,5 posto u odnosu na mjesec ranije, izvijestio je u petak statistički ured ISTAT.

Objavljeni podaci slabiji su no što su analitičari predviđali, očekujućši pad proizvodnje za daleko skromnijih 0,8 posto.

Ujedno je ISTAT blago snizio procjenu za prosinac, koja sada pokazuje rast po stopi od 1,2 posto, u odnosu na ranije procijenjenih 1,4 posto.

Na godišnjoj razini proizvodnja prilagođena za broj radnih dana pala je pet posto, što je njezin najstrmiji pad od prosinca 2009.

"Brojke zaista predstavljaju veliko razočaranje, pogoršanje je zabilježeno u svakom proizvodnom sektoru", zaključuje Carmela Pace iz MPS Financea, napominjući da je rezultate vjerojatno pritisnuo siječanjski štrajk kamionskih prijevoznika i posljedična blokada isporuka roba u tvornice i trgovine.

"Budući da će podaci iz veljače vjerojatno biti slabiji zbog vala hladnoće, ne piše se dobro ni proizvodnji ni BDP-u u prvom tromjesečju", dodaje.

Talijanski bruto domaći proizvod pao je u četvrtom tromjesečju 2011. za 0,7 posto a većina analitičara očekivala je slabljenje tog trenda u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Nakon objave procjena o industrijskoj proizvodnji u siječnju neki su već izmijenili svoje prognoze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙