FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak industrijske proizvodnje zaustavljen zbog krize u eurozoni – UN

BEČ/ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Oporavak svjetske industrijske proizvodnje zaustavljen je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zbog financijske krize u Europi, konstatirali su Ujedinjeni narodi u najnovijem tromjesečnom izvješću.

Proizvodnja je u četvrtom tromjesečju porasla najsporijim tempom u prošloj godini, od 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, nakon impresivnog 7,5-postotnog rasta u prva tri mjeseca.

Oporavak je posustao u drugom tromjesečju zbog pogoršanja financijske situacije u zemljama eurozone i značajnog pada u Japanu nakon prirodne katastrofe u ožujku i otada slabi da bi u posljednja tri prošlogodišnja tromjesečja kliznuo na najnižu razinu u prošloj godini.

UN-ova organizacija za industrijski razvoj (UNIDO) objavila je prvo izvješće o trendovima u svjetskoj industrijskoj proizvodnji za prvo prošlogodišnje tromjesečje.

Četvrto su tromjesečje obilježili znakovi usporavanja rasta industrijske proizvodnje i u zemljama u razvoju, navode u UN-ovoj organizaciji, ističući da je u toj skupini stopa rasta kliznula ispod deset posto prvi puta nakon financijske krize i iznosila je 9,2 posto.

U skupini razvijenih zemalja rast industrijske proizvodnje kliznuo je na samo dva posto, uz izražene razlike među pojedinim zemljama. Tako su izgledi za rast u europskim zemljama oslabljeni dok su zemlje izvan Europe konsolidirale dobre rezultate.

Posljedice financijske nestabilnosti osjećale su se i u eurozoni i izvan nje, napominje se u izvješću. Tako je proizvodnja pala u Velikoj Britaniji i u Švicarskoj. U Grčkoj se smanjila čak 14 posto, u Španjolskoj 4,6 posto, u Portugalu 3,6 posto a u Italiji 2,6 posto.

Njemačka je proizvodnja pak porasla za 3,7 posto, austrijska za 3,3 posto, belgijska za 4,6 posto a francuska za 2,1 posto.

Visoke stope rasta bilježile su pak Češka, u visini 5,2 posto, Poljska, 9,6 posto, dok je u Rusiji proizvodnja porasla za 6,5 posto.

U Sjedinjenim Državama proizvodnja je u četvrtom tromjesečju porasla 4,3 posto, odražavajući nastavak konsolidacije industrijskog sektora. U Japanu proizvodnja se smanjila ali je zato u Južnoj Koreji porasla za 5,6 posto, navodi se u izvješću.

I u razvijenim i u zemljama u razvoju glavni su pokretači rasta u prošloj godini bili automobilski i sektor transportne opreme, napominju autori izvješća. Nasuprot tome, proizvodnja se smanjila u tiskarskoj i izdavačkoj, te papirnoj industriji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙