FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

PARIZ

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak je rekao da će se svim snagama boriti za drugi mandat, ali da će se povući iz politike izgubi li izbore u travnju i svibnju. Šest tjedana prije prvoga kruga predsjedničkih izbora Sarkozy u anketama dosta zaostaje za socijalističkim kandidatom Francoisom Hollandeom i kaže da je u vrijeme ekonomskih problema Hollandeov nedostatak ministarskog ili međunarodnog iskustva velik problem. "Zabrinut sam kad gledam program socijalističkog kandidata... Zabrinut sam zbog slabog iskustva u tako teškom razdoblju. Ali ako Francuzi ne daju povjerenje meni, zar doista mislite da bih se nastavio baviti politikom? Odgovor je 'ne'", rekao je za radio RMC. Hollande je ovaj tjedan pojačao prednost i sad ga za prvi krug izbora 22. travnja podupire 30 posto birača. Sarkozy je napredovao samo za jedan postotak, na 28 posto. U anketi koju je provela agencija CSA Hollande bi u drugome krugu izbora 6. svibnja Sarkozyja pobijedio s 56 prema 44 posto glasova.

BEČ/TEHERAN

Velike sile pozvale su u četvrtak Iran da bez ikakvih preduvjeta krene u ozbiljan dijalog o svom nuklearnom programu, prenosi AFP izjavu predstavljenu na sastanku Vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču. "Pozivamo Iran da bez ikakvih preduvjeta krene u ozbiljan dijalog, kako bi skinuo sumnju o prirodi svog nuklearnog programa", stoji u izjavi skupine 5+1 koju čine SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka. U utorak je šefica europske diplomacije Catherine Ashton, u ime skupine 5+1, predložila Iranu da se vrati pregovorima o nuklearnom programu, ne preciziravši ni vrijeme ni mjesto za nastavak pregovora. Isti dan je američki predsjednik Barack Obama izrazio svoje protivljenje vojnoj akciji protiv Irana i uputio poziv da se ona izbjegne. U Teheranu je u četvrtak iranski vrhovni vođa Ali Hamenei pozdravio riječi američkog predsjednika, ali je osudio onaj dio Obamine izjave koji se odnosi na daljnje jačanje sankcija.

ŽENEVA

Ujedinjeni narodi u četvrtak su objavili da pripremaju zalihe hrane za milijun i pol ljudi u Siriji, a sve to u sklopu 90-dnevnog plana hitne pomoći civilima koji zbog sukoba što u toj zemlji traju već gotovo godinu dana nemaju osnovne životne potrepštine. "Treba još mnogo toga učiniti", rekao je John Ging iz UN-ova ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) na jednodnevnom sirijskom humanitarnom forumu u Ženevi. Dodao je kako UN kani prikupiti pomoć za milijun i pol ljudi. Po njegovim riječima, stanje u Siriji "veoma je nejasno", a nužno je pojačati kapacitete sirijskih zdravstvenih službi da pomažu stradalima. Vodovodni sustavi oštećeni u granatiranju stambenih četvrti moraju se popraviti, rekao je.

ZAGREB

Nijedna kultura, vjera ili tradicija ne može opravdati nejednakosti između ljudskih bića, poručilo je Vijeće Europe u povodu Međunarodnog dana žena koje se obilježava u četvrtak 8. ožujka, no u brojnim zemljama svijeta žene su ne samo nejednake, već i žrtve stravičnih oblika nasilja. Vijeće Europe pozdravilo je u povodu ovogodišnjeg Dana žena posebnu ulogu žena koje su ravnopravno s muškarcima sudjelovale u rušenju višedesetljetnih autokratskih režima u arapskom svijetu te pozvalo nove vlasti da ne zaborave ljudska i demokratska prava žena. "Sudjelovanje žena u političkim odlukama bit će odlučan ispit za prijelaz Arapskog proljeća u novo doba slobode i pravde", objavilo je Vijeće Europe te istaknulo da "nijedna kultura, vjera ili tradicija ne može opravdati nejednakost između ljudskih bića".

ZAGREB

Emancipacija seoskih žena - put prema ukidanju gladi i siromaštva, ovogodišnja je tema kojom UN obilježava 8. ožujka, Međunarodni dan žena, na koji udruge tradicionalno pozivaju na punopravno uključivanje žena u svijet odlučivanja, ali podaci rječito govore da su u golemim dijelovima svijeta žene još obespravljene i žrtva nasilja. "Seoske žene i djevojke kojima je ove godine posvećen Dan žena čine četvrtinu svjetskog stanovništva, a pri dnu su po gospodarskim, društvenim i političkim pokazateljima, od plaća, obrazovanja do sudjelovanja u donošenju odluka", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u povodu Međunarodnog dana žena koji se u cijelom svijetu obilježava 8. ožujka. Ove je godine posvećen seoskim ženama koje igraju ključnu ulogu u kućanstvima i zajednicama, pridonose poljoprivrednom i ruralnom razvoju, proizvodnji hrane i smanjuju stopu siromaštva u svojim zajednicama, navodi UN prema čijim podacima seoske žene čine 43 posto radne snage u poljoprivredi, negdje i 70 posto.

LJUBLJANA

Nuklearka Krško je sigurna, a uskoro će biti poznati rezultati tzv. stresnih testova koji su za Krško i sve druge nuklearke u Europi napravljeni nakon lanjske katastrofe u japanskoj Fukušimi, izjavio je direktor slovenske uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar. "Sve nuklearke su temeljito pregledane. Sada međunarodni stručnjaci počinju posjećivati države koje imaju nuklearke, a idući tjedan očekujemo ih u Krškom", rekao je Stritar u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA. Nacrt izvještaja o stresnom testu za Krško je već pripremljen, a 25. travnja bit će prezentiran u Bruxellesu zajedno s izvješćima o drugim nuklearkama, na sjednici europskih nuklearnih regulatora ENSREG, dodao je Stritar.

LJUBLJANA

Dileme o zadaćama državnog odvjetništva i kontroli njegova rada izazvale su u četvrtak prve iskre u vladi slovenskog premijera Janeza Janše koju čini pet stranaka. Građanska lista, koju vodi Janšin koalicijski partner, predsjednik parlamenta Gregor Virant, odbila je u četvrtak prijedlog Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) o nadležnosti za rad državnog odvjetništva. Prijedlog premijerove stranke da ministar za pravosuđe i javnu upravu Senko Pličanič bude privremeno zadužen za rad tužiteljstva, ali samo na godinu dana, te da odmah ponudi ostavku ako se ocijeni da u tom roku nije došlo do bitnog napretka u progonu gospodarskog kriminala, Virantova je stranka ocijenila neprihvatljivim.

ZAGREB

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u četvrtak s generalom zbora Stephaneom Abrialom, zapovjednikom NATO-vog Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (SACT), priopćio je MVEP. Pusić je istaknula je važnost članstva u NATO-u za Hrvatsku te predanost trajnom sudjelovanju u aktivnostima Saveza, u okviru svojih potencijala. Osvrnuvši se na angažman Saveza u međunarodnim operacijama, važnim je ocijenila - uz vojnu dimenziju - i razvoj civilne dimenzije, koja može biti stabilizirajući element izgradnje društva i institucija. Napomenula je pritom kako je Hrvatska posebno zainteresirana za sudjelovanje u ovom segmentu, imajući u vidu vlastita tranzicijska iskustva te iskustva postkonfliktne institucionalne izgradnje.

MOSKVA

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi doputovao je u Rusiju na večeru s prijateljem Vladimirom Putinom, pobjednikom predsjedničkih izbora, javlja u četvrtak ruska televizija. Po dolasku u skijalište Krasnaja Poljana iznad Sočija, grada na jugu Rusije koji će ugostiti Zimske olimpijske igre 2014., Berlusconija su ugostili Putin i dosadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev. "Silvio Berlusconi je u Rusiji u privatnom posjetu", ističe se u televizijskoj reportaži. "Dosadašnji i novoizabrani predsjednik večerali su s gostom u jednom od lokalnih restorana", dodao je on.

LONDON

Mnoštvo Britanaca sa zastavama okupilo se u četvrtak duž ulica kako bi pozdravilo kraljicu Elizabetu koja kreće na nacionalnu turneju kojom obilježava 60. godišnjicu svog kraljevanja. U okviru proslave njenog kraljevanja, koje je počelo 6. veljače 1952., kraljica Elizabeta će tijekom četiri mjeseca posjetiti Englesku, Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku. Kraljičina turneja počinje u Leicesteru, u središnjoj Engleskoj, kamo 85-godišnja kraljica putuje vlakom u društvu supruga Philipa, i Catherine, supruge njenog unuka princa Williama. U Leicesteru će britanska kraljica posjetiti sveučilište, katedralu i gradsko središte. Središnje događanje proslave dijamantne obljetnice odigrat će se tijekom četiri dana u lipnju a uključit će mimoplov 1000 brodova na rijeci Temzi u Londonu i koncert u Buckinghamskoj palači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙