FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupštinski odbor podržao prijedlog imenovanja Šimićeve ulice

ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Odbor za imenovanja naselja ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno je danas podržao prijedlog da se po salezijanskom svećeniku don Petru Šimiću nazove ulica koja spaja Hrgoviće i Ulicu Josipa Vogrinca s južne strane crkve Sveta Mati slobode a dosad je bila dio Parka prijateljstva.

Bude li Gradska skupština prihvatila taj prijedlog, crkva Sveta mati slobode dobila bi adresu u ulici don Petra Šimića, konstatirano je na sjednici na upit predsjednika Odbora Marina Knezovića (SDP).

Nije prošao prijedlog Hrvatske salezijanske provincije svetog Ivana Bosca i Vijeća Gradske četvrti Trešnjevka jug da se Šimićevim imenom imenuje trg omeđen obližnjim ulicama, jer se radi o parkiralištu.

Odbor je također jednoglasno podržao da se u interesu bolje zastupljenosti žena, osobito na današnji Međunarodni dan žena, po ženskim osobama imenuju javnoprometne površine - dvije u Dubravi i jedna u Utrinama.

Tako bi u Dubravi neposredno uz Aveniju Dubrava bila imenovana javna površina po humanitarki Dijani Budisavljević koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila između 10 i 12 tisuća djece uglavnom srpske nacionalnosti od ustaškog terora i postavila temelje socijalne skrbi, istaknuo je Knezović.

Prihvaćen je i prijedlog zastupnice Nure Ismailovski da jedan od parkova u Dubravi dobije naziv po znanstvenici Zlati Bartl poznatijoj kao "teta Vegeta" koja je inicirala proizvodnju dehidratiziranih juha i začina "Vegeta", jednog od najpoznatijih hrvatskih marki proizvoda. Zastupnica Ismailovski je izrazila žaljenje što se na taj njezin prijedlog reagiralo tek sada, kako je rekla, nakon višemjesečnog čekanja i neodgovaranja na njezine dopise, upitavši koliko tek na odgovor čekaju "obični" građani. Također je izrazila nezadovoljstvo što na prijedlogu nije navedeno da je njezin.

Podržan je i prijedlog da se javnoprometna površina uz bazen u Utrinama nazove po velikoj hrvatskoj sportašici gimnastičarki Zulejki Tučan Stefanini.

Članovi odbora jednoglasno su podržali i Knezovićev prijedlog da se u fond imena za imenovanja naselja, ulica i trgova uvrste i imena poznatih jazz glazbenika Miroslava Sedaka Benčića i Boška Petrovića, rock glazbenika Karla Metikoša i Krešmira Blaževića te tragično preminule novinarke Vjesnika Ane Rukavine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙