FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svoje ulice u Zagrebu dobivaju Siniša Glavašević i Gordan Lederer

ZAGREB, 8. veljače 2012. (Hina) - Odbor zagrebačke Gradske skupštine za imenovanja naselja, ulica i trgova danas je jednoglasno predložio da se u gradskoj četvrti Peščenica-Žitnjak dvije ulice imenuju po novinaru Siniši Glavaševiću i televizijskom snimatelju Gordanu Ledereru, koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Odbor će o tome zatražiti i mišljenje vijeća gradske četvrti kako bi taj prijedlog uputili na donošenje Gradskoj skupštini.

Kako je pojasnio predsjednik odbora Marin Knezović, Ulica Siniše Glavaševića je nasuprot Zelene tržnice i odvaja se od Slavonske avenije u smjeru sjevera, prolazi zapadno uz budući trgovački centar i izlazi na križanje ulica Vukomerec i Vukomerečka cesta. Ondje je i Ulica Gordana Lederera koja se odvaja na zapadnoj strani Zelene tržnice u smjeru juga i izlazi na Ulicu Kozari.

Članica odbora Ivana Mlinar Horvat zanimala se jesu li s tim prijedlozima imenovanja ulica upoznati članovi obitelji Glavašević i Lederer. Knezović joj je odgovorio da Gradska skupština ne daje imena zagrebačkim ulicama po nečijem bratu, ocu, šogoru ili bilo kojem drugom članu obitelji već osobama koje svojim djelovanjem i zalaganjem "pripadaju svima" i zadužili su zajednicu.

Po poginulom hrvatskom branitelju Veseljku Senjaku imenovat će se stube u gradskoj četvrti Maksimir kao što je to predložilo vijeće te gradske četvrti, čime se ispravlja tehnička greška u prezimenu prilikom utvrđivanja tog prijedloga na sjednici odbora u svibnju prošle godine.

Jednoglasno je prihvaćen i Knezovićev prijedlog da se "reprezentativna javno-prometna površina" na Borongaju nazove imenom hrvatskog književnika Ranka Marinkovića pa bi se tako Šetalište Ranka Marinkovića tematski nadovezalo na obližnje ulice ostalih poznatih književnika poput Hanibala Lucića, Janka Leskovara, A. B. Šimića...

U gradskoj četvrti Novi Zagreb-zapad, na Kajzerici, uz Ulicu Radoslava Cimermana, svoju će ulicu dobiti i Žarko Dolinar, poznati hrvatski sportaš, znanstvenik i humanist. Članovi odbora izrazili su zadovoljstvo i tim prijedlogom jer se, kako ističu, rijetko susreće netko tko je vrhunski stručnjak u različitim područjima, a ujedno i dobar čovjek.

Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova danas je proširio svoju radnu skupinu novim članom - povjesničarom i turkologom Dinom Mujadževićem, stručnjakom za noviju hrvatsku povijest i biografije.

Dugogodišnji član radne skupine, akademik Petar Šimunović naglasio je da kod imenovanja naselja, ulica i trgova treba čuvati lokalne nazive i izvornu topografiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙