FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 7. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Osnovni zadatak nove uprave Hrvatskih željeznica je priprema HŽ-a za liberalizaciju tržišta nakon ulaska Hrvatske u EU, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare novi predsjednik Uprave HŽ Holdinga Rene Valčić. Za sva društva unutar Holdinga treba definirati programe restrukturiranja u svjetlu liberalizacije tržišta željezničkih usluga, a najveće iskušenje pritom je teretni prijevoz kojemu za razliku od putničkog konkurencija već stoji na vratima. Smatra da će pritom dobar dio uspjeha rada nove uprave ovisiti o financijskoj potpori Vlade, o čemu, kako je rekao, ne treba brinuti. Na pitanje je li to baš tako s obzirom da su proračunska sredstva za željeznicu smanjena, kazao je da proračun ne mora biti jedini izvor financiranja već da se željeznički projekti mogu financirati zajmovima. Spomenuo je interes EBRD-a, Europske investicijske banke i Svjetske banke za sudjelovanje u financiranju željezničkih projekata u Hrvatskoj. Upitan planira li nova uprava smanjit broj zaposlenih i za koliko, Valčić je odgovorio da je broj zaposlenih u HŽ-u povezan s tehnološkim stanjem te da na željeznici ima organizacijskog i tehnološkog viška zaposlenih, ali puno manje od brojki koje se pojavljuju u javnosti.

ZAGREB - Sutra u 6 sati ujutro započinje 24-satni štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu, a štrajkat će se jer poslodavac nije želio prihvatiti sindikalne zahtjeve tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru, izvijestila su četiri sindikata koja djeluju u toj zrakoplovnoj tvrtci. Tijekom štrajka odvijat će se 80 posto letova, a 20 posto bit će obustavljeno, navode sindikati. Predstavnici koordinacije sindikata Croatia Airlinesa, u kojoj su četiri od šest sindikata koji djeluju u toj tvrtci, tvrde da su upravi iznijeli minimalne zahtjeve koji se odnose na zadržavanje prava iz kolektivnog ugovora koji prestaje važiti 31. ožujka ove godine. Zatražili su i ukidanje odluka koje po njihovom mišljenju utječu na sigurnost letova i prestanak zapošljavanja preko vanjskih agencija. Među zahtjevima sindikata su i sređivanje sustava napredovanja unutar tvrtke.

ZAGREB - Aviokompanija Croatia Airlines priopćila je danas da će jednodnevni štrajk, koji će početi u četvrtak, 8. ožujka, u 6 sati ujutro, uzrokovati štetu veću od 200.000 eura i zaustaviti pozitivan trend u poslovanju kompanije. Navode da su bili prisiljeni otkazati 30 letova predviđenih u razdoblju trajanja štrajka. Unatoč višemjesečnim razgovorima oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines pokazao spremnost na dogovor, četiri strukovna sindikata odbila su bilo kakvo kompromisno rješenje. Prihvaćanje njihovih zahtjeva kompaniji bi uzrokovalo dodatni financijski trošak od gotovo 18 milijuna kuna do kraja ove godine, dok bi se u 2013. taj iznos popeo na 22,4 milijuna kuna. U kontekstu trenutnog gospodarskog stanja i važećih prava radnika te zahtjeve nije moguće ispuniti, kažu iz uprave te tvrtke koja smatra da je štrajk neopravdan.

RIJEKA - Na stečaj 3. maja nećemo pristati jer smatramo da bi to značilo likvidaciju brodogradilišta, a podupiremo nastavak preustroja i privatizacije, kazali su danas predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) na konferenciji za novinare. Glavni povjerenik SMH u 3. maju Juraj Šoljić rekao je da su radnici svjesni gubitaka brodogradilišta, ali da 3. maj sada podmiruje sve svoje obveze te da je stečaj posve neprihvatljiva mogućnost. Na novinarski upit prihvaća li sindikat u procesu privatizacije 3. maja kao ulagača tvrku Jadranka ulaganja Šoljić je odgovorio da prihvaća. Ne želimo odugovlačiti i izbjegavati suočavanje s problemima, kazao je Šoljić naglasivši da treba nastaviti preustroj, a da na stečaj neće pristati. Regionalna povjerenica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Jadranka Tomašić istaknula je da za Primorsko-goransku županiju kada je u pitanju brodogradnja nema alternative i da ju ne može nadomjestiti ni jedna druga djelatnost.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su danas premijeru Zoranu Milanoviću otvoreno pismo u kojem ga pitaju kakve je to "značajne reforme tržišta rada" Vlada obećala međunarodnoj bonitetnoj agenciji Fitch? Iz medija doznajemo, vezano uz ocjenu kreditnog rejtinga koju je Hrvatska dobila od agencije Fitch, da stabilnost hrvatskog kreditnog rejtinga ovisi i o reformi tržišta rada, ističe NHS. Zabrinjavajuće je da Fitchevi analitičari pozitivnu naznaku mogućeg oporavka Hrvatske zasad vide jedino u Vladinim obećanjima da će do polovice godine početi značajne reforme tržište rada, što bi moglo pogurati rast BDP-a. Koje su to reforme tržišta rada i je li Vlada nešto slično obećala i MMF-u, Svjetskoj banci, poslodavcima i još nekome, pita NHS. Ne smatrate li potrebnim o tome razgovarati sa sindikatima? Do kada će sindikati namjere Vlade vezane uz tržište rada doznavati iz medija, a ne u neposrednom kontaktu, pita NHS.

ZAGREB - Bruto dobit u poslovanju u prvih devet mjeseci prošle godine u Hrvatskoj je ostvarena u 17 područja djelatnosti, a u tri su zabilježeni bruto gubici odnosno rashodi veći od prihoda, pokazuju podaci Financijske agencije. Bruto dobit ostvarena je u svim područjima djelatnosti osim u rudarstvu, građevinarstvu i poslovanju nekretninama. Za razliku od prethodnih godina kada je najveća bruto dobit ostvarena u trgovini u prvih devet mjeseci 2011. najveću bruto dobit imala je prerađivačka industrija, no to je rezultat izvanrednih prihoda u procesu restrukturiranja brodogradnje, a ne povećane proizvodnje. U prerađivačkoj industriji bruto dobit iznosila je 11,6 milijardi kuna bruto dobiti, što je 45,8 posto ukupne bruto dobiti hrvatskih poduzetnika.Trgovci su ostvarili 4,3 milijarde kuna bruto dobiti ili 17 posto ukupne bruto dobiti, a na trećem mjestu su informacije i komunikacije sa 2,5 milijardi kuna ili 9,8 posto ukupne bruto dobiti.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks i danas pao, treći dan zaredom, no sporije nego prethodnih dana, a oprezno se trguje i zbog nesigurnosti na svjetskim tržištima dok se čeka rasplet grčke dužničke krize. Crobex indeks oslabio je do 13 sati 0,3 posto, na 1.762 boda, nakon što je u protekla dva dana potonuo 2,3 posto. Crobex10 skliznuo je pak, 0,1322 posto, na 9810 bod. Redovni promet dionicama iznosio je 6,7 milijuna kuna. Najveći promet, 1,8 milijuna kuna, do tada je ostvaren dionicom HT-a. Cijena joj je pritom pala oko 0,5 posto, na 223 kune. S prometom od 1,1 milijuna kuna slijedi dionica Ingre. Nakon tri dana klizanja, cijena joj je danas skočila više od 8 posto, na 7,03 kune. No, većina drugih dionica u građevinskom sektoru i dalje je pod pritiskom. Tako su jutros dionice Dalekovoda, Viadukta i Instituta IGH pojeftinile između 1 i 2,1 posto.

ZAGREB - Kuna ja na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,11 posto, a ojačala je i prema ostalim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,552883 kune. Kuna je ojačala i prema švicarskom franku za 0,07 posto, prema američkom dolaru 0,18 posto, a prema britanskoj funti za 0,41 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,266913 kuna, dolara 5,745385 kuna i funte 9,042120 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙