FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 7. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska bi uz dobru pripremu mogla biti dobitnik u korištenju fondova Europske unije, rekla je danas ravnateljica Uprave za operativni program za regionalnu konkurentnost Ministarstva gospodarstva Marija Rajaković. Hrvatskoj će prema podacima koje je iznijela sudjelujući na današnjoj konstituirajućoj sjednici novog saziva Gospodarskog vijeća HGK - Komore Zagreb, samo u drugom polugodištu 2013. godine nakon ulaska u punopravno članstvo EU, na raspolaganju biti 687,5 milijuna eura iz unijinih strukturnih i kohezijskih fondova. Istodobno, Hrvatska će u proračun EU-a morati uplatiti 267,7 milijuna eura pa računica pokazuje mogući višak veći od gotovo 420 milijuna eura. Koliko će od toga biti 'povučeno' ovisi o kvaliteti pripremljenih projekata i državne administracije, kazala je. Sve tri statističke regije Hrvatske - panonska, sjeverozapadna i jadranska, imaju bruto domaći proizvod ispod razine od 75 posto prosjeka EU-a, pa su u prilici koristiti sredstva iz kohezijskih fondova.

ZAGREB - Ministarstvo financija danas je izdalo trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 1,62 milijarde kuna, pri čemu je dvogodišnjih trezorskih zapisa upisano za 1,19 milijardi kuna, izvijestili su iz tog ministarstva. Na današnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstva financija na upis je bilo ponuđeno 1,1 milijardu kuna i 50 milijuna eura vrijednih trezorskih zapisa. Bankarske institucije i ostali investitori podastrle su 1,37 milijarde kuna i 73,7 milijuna eura vrijedne ponude. U konačnici, na aukciji je upisano trezorskih zapisa u vrijednosti 1,33 milijarde kuna i 38,67 milijuna eura (u protuvrijednosti 293,2 milijuna kuna). Danas su na upis bili ponuđeni i trezorski zapisti s rokom dospijeća za dvije godine (728 dana) i to po prvi put od studenoga 2008. Upisano ih je u vrijednosti od 1,19 milijardi kuna i uz kamatnu stopu od 5,85 posto. Po mišljenju pojednih analitičara, uspješnim izdanjem trezoraca s dospijećem za dvije godine, u svijetlu najavljene fiskalne konsolidacije te nadolazećih strukturnih reformi, Ministarstvo financija umanjilo je rizike refinanciranja dospijeća 7,1 milijardi kuna trezorskih zapisa do kraja kvartala.

ZAGREB - Viadukt je putem Zagrebačke burze izvijestio da mu je dodijeljen posao na izgradnji kolektora u Puli, a vrijednost ugovora je 45,3 milijuna kuna bez PDV-a. Projekt je dio kanalizacijskog sustava grada Pule, a rok izgradnje je 17 mjeseci. Viadukt je na natječaju sudjelovao zajedno sa tvrtkama GP Krk i GP Grupa Varaždin. Investitor su Hrvatske vode, a projekt se financira kreditom Svjetske banke, navode iz Viadukta.

ZAGREB - Tvrtka Dalekovod izvijestila je danas da je s naručiteljem Hrvatskim autocestama sklopila ugovor o izvođenju radova na zaštiti i prelaganju elektroenergetskih i telekomunikacijskih vodova, ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna, u što je uključen i PDV. Riječ je o radovima na prelaganju niskonaponske mreže, telekomunikacijskih kabela i dalekovoda nazivnog napona 10 kV i 110 kV na autocesti A8 i A9 - "Istarski ipsilon". Planirani završetak radova je 30. travnja ove godine, navodi se u današnjem priopćenju iz te tvrtke.

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za studeni prošle godine iznosila je 6.866 kuna, što je u odnosu na plaću za listopad više za 518 kuna ili nominalno za 8,2 posto, na što su utjecale isplate božićnica i drugih isplata uobičajenih za prosinac. Na godišnjoj razini, u odnosu na studeni 2010., prosječna zagrebačka plaća za lanjski studeni bila je viša za 196 kuna ili za 2,9 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Prema pojedinim djelatnostima, najnižu prosječnu neto plaću za studeni u Zagrebu imali su zaposleni u uslugama vezanim s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika, u iznosu od 3.180 kuna. Najviša je pak neto plaća za studeni bila u upravljačkim djelatnostima; savjetovanju u vezi s upravljanjem u iznosu od 12.761 kunu.

ZAGREB - U mirnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi stagniraju, a u nešto su većem fokusu investitora dionice Belja i Vupika. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,07 posto, na 1.754 boda, a Crobex10 0,01 posto, na 985 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,4 milijuna kuna. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Belja, od 727.000 kuna. Cijena te dionice pala je 2,5 posto, na 78 kuna, nakon jučerašnjeg gubitka od 6 posto. Posljedica je do odluke Ustavnog suda o privremenoj odgodi izvršenja rješenja Hanfe o obvezi Agrokora da objavi ponudu za preuzimanje ostatka dionica Belja te naloga Visokom upravnom sudu da u roku od šest mjeseci donese odluku u tome predmetu. Nešto više trguje se još jednim izdanjem iz sastava Agrokora, Vupikom. Cijena joj je skočila 9,5 posto, na 72 kune, uz promet od 575.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,05 posto, a ojačala je i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,578861 kunu. Kuna je istodobno ojačala prema američkom dolaru za 0,74 posto, britanskoj funti 0,25 posto i prema švicarskom franku za 0,15 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,273892 kune, dolara 5,771732 kune i funte 9,127859 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙