FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državni zavod za zaštitu prirode u IUCN-u

ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) postao je član Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), najvećeg i najznačajnijeg udruženja za zaštitu prirode u svijetu.

"To je jedno veliko priznanje radu Državnog zavoda za zaštitu prirode, a doprinijeti će kvalitetnijoj primjeni međunarodnih spoznaja u zaštiti prirode, ali i kvalitetnijoj percepciji Hrvatske pa i zavoda u postignućima na tom području", izjavio je za Hinu u povodu članstva ravnatelj Zavoda Davorin Marković.

Svjetska je javnost prepoznala kvalitetu i vrijednost uradaka Državnog zavoda za zaštitu prirode, istaknuo je Marković i kao primjer naveo Zelenu knjigu izvornih pasmina. U njoj se, kazao je, po prvi puta na svjetskoj sceni koriste standardi IUCN-a i UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) da bi se očuvale izvorne pasmine domaćih životinja jer jedino uz pomoć njih možemo očuvati biološku raznolikost pašnjačkih površina. U pripremi je rad i na izvornim biljnim sortama, istaknuo je ravnatelj Zavoda Marković.

IUCN (International Union for Conservation of Nature) je osnovan 1948., okuplja više od 1000 vladinih i nevladinih organizacija iz više od 160 zemalja svijeta. Unija podržava znanstvena istraživanja, vodi mnogobrojne projekte, te okuplja države, vladine i nevladine organizacije, agencije Ujedinjenih naroda, lokalne zajednice i velike kompanije radi zajedničkog kreiranja politike, zakona i najbolje prakse sa svrhom očuvanja prirode i održivog razvoja.

Kroz šest komisija, IUCN okuplja gotovo 11.000 volontera u projektne timove i akcijske grupe čiji je fokus najvećim dijelom na zaštiti vrsta i biološkoj raznolikosti općenito, kao i na upravljanju staništima i prirodnim bogatstvima.

Aplikacija Državnog zavoda za zaštitu prirode za članstvo u toj organizaciji prihvaćena je na sastanku Vijeća IUCN-a održanom u švicarskom Glandu od 12. do 14. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙