FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Geološki lokalitet Gorjanovićev praporni profil pod preventivnom zaštitom

VINKOVCI, 14. veljače 2012.(Hina) - Geološki lokalitet Gorjanovićev praporni profil, koji je na desnoj obali Dunava, u neposrednoj blizini vukovarskoga Vodotornja, rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode dobio je status preventivne zaštite kao prvi geološki spomenik prirode u Vukovarsko-srijemskoj županiji, potvrđeno je iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.

Riječ je o važnome neizmijenjenom dijelu nežive prirode koji predstavlja geokronološki zapis klimatskih promjena u praporu kraja pleistocena, to jest posljednjih 150 tisuća godina, ističe stručni voditelj te javne ustanove Pavao Dragičević.

Po njegovim riječima, Gorjanovićev praporni profil prikaz je zatopljenja koje se dogodilo u zadnjemu ledenom dobu.

"To je vrijeme čovjekova pretka neandertalca te vrijeme mamuta", objašnjava Dragičević dodajući kako se unutar profila može vidjeti i sloj piroklasičnog materijala - tefre, koji je nastao od erupcije vulkana kojih je očito u davnoj prošlosti bilo i na tom području.

Dobio je ime po istaknutome hrvatskom znanstveniku Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru, koji ga je prvi detaljno opisao početkom 20. stoljeća, iznimne je znanstvene i obrazovne vrijednosti, a s obzirom na to da je lako dostupan za razgledavanje, mogao bi postati mjestom posjeta učenika i ostalih zainteresiranih radi upoznavanja s njegovim geološkim značajkama.

S obzirom na to da lokalitet ulazi u budući Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, UNESCO-va programa MAB ("Čovjek i biosfera"), iznimno je važna njegova zaštita, uređenje i prezentacija javnosti, napominje Pavao Dragičević.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, kojoj je sjedište u Vinkovcima, Gorjanovićev praporni profil, zemljanu stijenu visoku 30-ak metara, namjerava označiti tako što će postaviti ploču sa statigrafskim prikazom svih slojeva profila i opisom iz kojeg je razdoblja.

Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode doneseno je 27. siječnja ove godine na prijedlog Hrvatskoga geološkog instituta i Hrvatskoga geološkog društva na osnovi stručnog obrazloženja Državnog zavoda za zaštitu prirode. Preventivna zaštita određena je do donošenja odluke vukovarsko-srijemske Županijske skupštine o proglašenju tog područja zaštićenom prirodnom vrijednošću u kategoriji geološkog spomenika prirode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙