FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30 sati

ZAGREB, 27. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i danas je predstavnicima Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) ponovio da država više ne može intervenirati sa 42 lipe po kilogramu mlijeka koju su dobivali do kraja listopada prošle godine, izjavili su večeras predstavnici Saveza koji kažu da ih je ministar uputio na pravnu bitku za promemoriju o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. Ministar nam je rekao da od 42 lipe intervencije države nema ništa, da ako smo nezadovoljni potpisanim sporazumom idemo u pravnu bitku za promemoriju, da idemo sami u pravnu bitku protiv Lactalisa (vlasnika Dukata) i Ministarstva, izjavio je nakon dvosatnog sastanka član Saveza Branko Zorić. Ministar im je rekao da se sporazum o otupnoj cijeni mlijeka od 2,43 kune, koji je u četvrtak kasno navečer s prerađivačima potpisao dio udruga proizvođača mlijeka, ne odnosi na HSUPM koji ga nije potpisao. Prosvjed se nastavlja, traktori ostaju, doznaje se u HSUPM-u koji će dogovoriti daljnje poteze.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je ustvrdio da je Matija Babić, vlasnik portala "Index.hr" izrekao "cijeli set neistina" gostujući u jučerašnjoj HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" vezano uz isplate naknada preko Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja. "Ustvrdio je da sam kao saborski zastupnik isforsirao Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, a vrlo lako se provjeri da u vrijeme kada je taj, inače dobar zakon donesen, uopće nisam bio zastupnik. Govori se o poslovnom aranžmanu iz 2004., a ja sam prestao biti glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja 2000. godine, a mahalo se tamo i jednim rutinskim upitom porezne uprave. Gospodin Babić ima i odgovor na to u kojem je nadležno državno tijelo jasno reklo da je riječ o urednom poslovnom aranžmanu i da u nadzoru nije nađen nikakav nezakonit čin..", odgovorio je Josipović na upit novinara demantirajući izrečene brojke. Na sljedeći upit kako tumači da je privatna tvrtka Emporion u vlasništvu njegova navodnog prijatelja koja je administrativni suradnik ZAMP-a 2004. zaradila 17 milijuna kuna, a istodobno TBF tijekom cijele godine zaradio 10 do 15 tisuća eura, Josipović je naveo da je riječ o poslovnom odnosu koji je u granicama zakona i o tome vrlo jasno govore nadležna tijela.

ZAGREB - Na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) grada Zagreba predstavnici Grada bili su za poskupljenje vodnih usluga, a suzdržani kod glasovanja o poskupljenju cijena gradskog javnog prijevoza, dok su predstavnici poslodavaca i sindikata bili protiv oba poskupljenja. Nakon sjednice zagrebačkoga GSV-a koja je bila zatvorena za javnost, predsjednik GSV-a, gradonačelnik Milan Bandić rekao je da se raspravljalo o poskupljenju cijena vodnih usluga i javnog gradskog prijevoza te izvijestio novinare o glasovanju. Gradonačelnik je rekao da će se sutra o poskupljenjima izjasniti Skupština trgovačkog društva Zagrebačkog holdinga i dati mu svoj prijedlog. Nakon toga će gradonačelnik donijeti konačnu odluku. Podsjetio je da je Vijeće potrošača prije četiri dana bilo protiv tog poskupljenja, koja bi se prema prijedlogu Zagrebačkog holdinga počela primjenjivati 1. ožujka.

ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sutrašnjoj bi sjednici trebali odlučivati o prijedlogu sporazuma o načinu rješavanja javnog interesa između Hoto grupe, investitora Centra Cvjetni, i grada Zagreba po kojemu bi se se investitor odrekao 7,2 milijuna kuna koje mu grad duguje a grad korištenja dviju polivalentnih dvorana u sklopu toga centra. Grad bi, prema sporazumu koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, dvorane trebao prestati smatrati javnim interesom i promijeniti im namjenu u poslovni prostor. Zastupnici će odlučivati i o prijedlogu odluke o naplati dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja Grada Zagreba. Predlaže se da se uvjeti vraćanja dugova urede tako da se dužnicima olakša otplata i time gradu omogući naplata cjelokupnog duga.

SPLIT - Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj redovitoj sjednici nije raspravljalo o odgovornosti gradskih vlasti zbog nespremosti za nedavnog snježnog nevremena u tom gradu jer za uvrštenje te točke u dnevni red danas nije bilo dovoljno vijećnika. Na sjednici se nije pojavio jedan od 12 potpisnika zahtjeva za sazivanje sjednice, HDZ-ov vijećnik Tomislav Gojo pa je tako propala i najava da će potrebni 13. glas dati umirovljenica Milica Cipci. Dvanaest vijećnika (SDP, HNS, HDZ, HSP i nezavisni) potpisalo je i podnijelo 13. veljače zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se razmotrila odgovornost za mnogobrojne građane ozlijeđene u padu na poledici, a vijećnici SDP-a i HNS-a najavljivali su da bi se trebala donijeti i odluka o raspisivanju referenduma za smjenu gradonačelnika Keruma. Na konferencijama za novinare u stanci današnje sjednice SDP i HDZ međusobno su se optuživali zbog današnjeg završetka sjednice. Vijećnici HDZ-a odbacili su primjedbe SDP-ovih vijećnika zbog nedolaska Tomislava Goje.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je novinarima u stanci sjednice Gradskog vijeća da podupire i obnašatelja dužnosti intendanta splitskoga HNK Duška Mucala i dogradonačelnicu Anđelku Visković unatoč njihovoj nedavnoj raspravi u lokalnim medijima, dodajući kako ne bi detaljno komentirao "njihova nesuglasja". Nedavno je u lokalnim medijima Anđelka Visković rekla kako Mucalo gubi potporu gradskih vlasti jer je prošle godine splitski HNK imao gubitak od 2,4 milijuna kuna, ali joj je Mucalo uzvratio kako ima potporu gradonačelnika Keruma. Po Kerumovim riječima, u slučaju Mucala nije riječ o "nestanku novca, nego o minusu koji je nastao zbog isplate plaća, socijalnoga, mirovinskoga, komunalnoga te troškova struje i vode, a za to se ne mora nikoga kriviti". Minusu u splitskome HNK pridonio je i višak zaposlenih za koje Mucalo također mora osigurati plaće, istaknuo je i dodao da je "gubitak u poslovanju splitskoga HNK beznačajan jer je u ovoj teškoj situaciji važno osigurati plaće".

ZAGREB - "Manjinski povratak u Hrvatsku - studija otvorenog procesa" naziv je UNHCR-ovog istraživanja što su ga izradili profesori Filozofskog fakulteta Milan Mesić i Dragan Bagić dajući uvid u rješavanje otvorenih pitanja i u mogućnosti za zatvaranje izbjegličkog poglavlja u bližoj budućnosti. Riječ je o drugom po redu istraživanju, dok je prva studija bila 2006., a pored pružanja demografskih podataka, iznova se pokazalo da socijalno uključivanje i pristup zapošljavanju ostaju izazovi za povratnike koji su porijeklom hrvatski Srbi. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je bio nazočan na javnom predstavljanju studije u hotelu International u Zagrebu, ustvrdio je da je više od brojki - u UNHCR-ovoj bazi registriranih povratnika je više od 130 tisuća osoba - važnija svaka ljudska sudbina koja stoji iza toga. Naglasio je da je zadaća svake politike da izbriše posljedice rata, ali da, nažalost, ima puno problema u povratku sada prvenstveno ekonomske naravi pa treba riješiti statusna pitanja poput imovine i drugih prava.

ZAGREB - Umirovljena spikerica, voditeljica i urednica Hrvatske televizije Helga Vlahović umrla je danas u 68. godini nakon teške bolesti, doznaje se od HRT-a. Jednoj od najpoznatijih televizijskih voditeljica HTV-a prije tri godine dijagnosticiran je rak maternice, a nedavno je završila na liječenju u zagrebačkome KBC-u Sestara milosrdnica. Helga Vlahović rodila se 28. siječnja 1945. u Zagrebu. Na Zagrebačkoj radioteleviziji zaposlila se 1964., dok je studirala njemački i engleski jezik te povijest umjetnosti. Godine 1966. postala je voditeljica zabavno-glazbenih emisija, a 1968. izabrana je za vođenje Međunarodnog festivala glazbe u Sopotu u Poljskoj. Tri godine poslije vodila je glazbeni festival u Scheveningenu u Nizozemskoj. Od 1978. do 1980. organizirala je vrlo popularne Jadranske susrete, a od 1984. i 1988. glazbene i putopisne emisije "Beč pozdravlja Zagreb, Zagreb pozdravlja Beč" i "Dubrovnik-Stuttgart". Gledatelji će je, među ostalim, pamtiti i po izravnim prijenosima novogodišnjih koncerata iz Beča, a posljednji je za HTV komentirala prije samo dva mjeseca. Poslije 42 godine rada na televiziji umirovljena je 2006.

ZAGREB - Za nestalim ribarom M.G (1935.), koji je prije četiri dana iz Trogira isplovio na brodici dugačkoj pet metara, danas od 15 sati oko Šolte, Drvenika i Čiova tragaju brodice "Trogir" i "Marjan" lučkih ispostava Trogir i Milna, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) vijest o nestaloj osobi primila je danas u 14,20 sati od splitsko-dalmatinske Policijske uprave, kojoj se javio prijatelj nestalog ribara zabrinut što se ne javlja na mobilni telefon. Po njegovim riječima, zadnji put kontaktirao je s nestalim prijateljem prije njegova odlaska u četvrtak, 23. veljače, prema otočićima Krknjaši, u blizini Drvenika velog.

ZAGREB - Kao prvi u kolekciji ZagrebDox-a, posvećenoj filmovima predsjednika žirija festivala, taj međunarodni festival dokumentarnog filma objavio je DVD s izborom filmova hrvatskog redatelja Krste Papića i predstavlja ga u okviru svog osmog izdanja. Za prvi u nizu planiranih DVD-ova, ZagrebDox je rezervirao filmove Krste Papića, koji je odabrao filmski teoretičar Hrvoje Turković u programu "Dokumentaristička kresta, uži izbor hrvatskog dokumentarizma 60-ih i 70-ih godina", prikazanom na prvom ZagrebDoxu 2005. kada je Papić bio predsjednik žirija.

RIJEKA - Predstavnici Instituta hrvatske glazbe te gradova Rijeke i Opatije potpisali su danas u Rijeci ugovor o suradnji na organizaciji dodjele diskografske nagrade Porina 5. svibnja u dvorani na Zametu u Rijeci. Ugovor su potpisali predsjednik Instituta hrvatske glazbe Goran Končar, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, grdonačelnik Opatije Ivo Dujmić i direktorica Turističke zajednice Opatije Jasna Doričić-Sanković. Sudionici ovogodišnjeg 19. Porina bit će smješteni u opatijskim hotelima, gdje će se održavati radionice te okrugli stolovi o glazbenoj industriji.

SISAK - Pokušavajući izbjeći sudar s traktorom, autobus benkovačke tvrtke "Lišanin" na redovitoj vezi između Beograda i Šibenika koji je u 14 sati trebao biti u Sisku sletio je u kanal u Galdovačkoj ulici u Sisku. Tom je prilikom ozlijeđeno sedam osoba hrvatskih državljana, među kojima su i dva vozača i traktorist, kojima je liječnička pomoć pružena u sisačkoj Općoj bolnici. Na sreću, nismo utvrdili teže ozljede pa nitko nije hospitaliziran, rekao je liječnik na hitnome kirurškom prijamu dr. Damir Stojaković, dodajući da su sve pustili pošto su im sanirali ozljede. U autobusu je bilo 13 putnika i za njih je osiguran drugi autobus koji je nastavio vožnju prema Šibeniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙