FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. veljače 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Zbog snježnog nevremena danas je gotovo u prekidu autobusni promet iz Zagreba prema Dalmaciji i iz Dalmacije za Zagreb, doznaje se poslijepodne na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru. Od ponoći je iz Dalmacije u Zagreb stigao samo jedan autobus - u 15,30 sati. Tijekom današnjeg dana, večeri i noći ne očekuje se dolazak u Zagreb niti jednog autobusa iz Dalmacije, rekao je glavni prometnik zagrebačkog Autobusnog kolodvora Ivan Krampl. Autobus koji je jutros u osam sati krenuo iz Zagreba stigao je poslijepodne u Split, a svi drugi polasci za Dalmaciju su otkazani, rekao je Krampl. Autobusi iz Zagreba za Istru i Kvarner prometuju, a u dolasku kasne do pola sata. Sav ostali autobusni prijevoz odvija se u granicama redovnog prometa, dodao je glavni prometnik zagrebačkog Autobusnog kolodvora. U Zračnoj luci Zagreb doznaje se da se promet odvija redovito uz manja kašnjenja zrakoplova u dolascima i odlascima. Od jutra ima manjih kašnjenja u odlascima na svim letovima od 5 do 20 minuta zbog odleđivanja zrakoplova, rekao je dežurni koordinator prometa Zračne luke Zagreb.

ZAGREB - U HDZ-u su danas počeli unutarstranački izbori na kojima će se do 5. svibnja birati stranački čelnici od temeljnih ogranaka do županijskih organizacija te izaslanici koji će 20. svibnja na 15. Općem saboru u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" izabrati stranačko vodstvo. Od 2200 izaslanika na Općem saboru njih 900 bit će izabrano po županijama, a 574 po gradovima. Tri stotine izaslanika bit će iz Mladeži HDZ-a, iz Zajednice žena "Katarina Zrinski" 70, a njih 45 iz Kluba utemeljitelja "Dr. Franjo Tuđman". Oko 200 izaslanika koji će ući po funkciji su članovi Predsjedništva, saborski zastupnici te članovi Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora. Potencijalni kandidati i kandidatkinje za stranačke dužnosti kandidature trebaju dostaviti do 5. svibnja, a status kandidata za neku od dužnosti steći će prikupljanjem potpisa izabranih izaslanika. Sva imena izaslanika bit će poznata do 5. svibnja pa će kandidati moći prikupljati potpise do 19. svibnja, dan prije održavanja 15. Općeg sabora HDZ-a. Za predsjednika HDZ-a kandidature su dosada najavili aktualna predsjednica stranke Jadranka Kosor, njezin zamjenik Darko Milinović, Tomislav Karamarko, Milan Kujundžić, Domagoj Ivan Milošević te Drago Prgomet.

ZAGREB - Hrvatski laburisti - stranka rada izrazili su danas nezadovoljstvo predloženim paketom poreznih zakona ocijenivši da je hrvatska vlada "neoliberalna i u službi bogatih i krupnog kapitala". Ta se stranka zauzela za progresivno oporezivanje po sistemu da oni koji zarađuju manje i plaćaju manje, a oni koji zarađuju više trebaju i plaćati više poreze. Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnici Nansi Tireli i Branko Vukšić ocijenili su da od četiri nova poreza samo je porez na dohodak progresivan i to nedovoljno, istaknuvši da društvena pravednost na području porezne politike znači progresivno oporezivanje. Neoporezivi dio plaće povećan je s 1.800 na 2.200 kuna, što je dobro ali nedovoljno dobro, naglasila je Tireli dodavši da bi neoporezivi dio plaće trebao biti na razini minimalne plaće od 2814 kuna. Nedopustivo je, rekla je Tireli, da država oporezuje minimalne plaće iznad osobnog odbitka s 12 posto. Ocjena je laburista da nova vlada nastavlja istu politiku koju je vodila i prethodna vlada.

SPLIT - Na poticaj splitskog SDP-a i HNS-a prikupljeno je 12 potpisa gradskih vijećnika za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća i raspisivanje referenduma za smjenu gradonačelnika Željka Keruma zbog nepripremljenosti gradske vlasti za snježne oborine u Splitu, izvijestio je danas splitski Gradski odbor SDP-a. Zahtjev za izvanrednom sjednicom splitskog Gradskog vijeća potpisali, osim vijećnika SDP-a i HNS-a još i vijećnici HDZ-a te neovisni vijećnik Igor Boraska i vijećnik HSP-a Luka Roguljić. Zahtjev za sazivanje sjednice gradskog vijeća SDP-ovi i HNS-ovi vijećnici predati će u protokol gradske uprave u ponedjeljak, 13. veljače 2012. godine, navodi se u priopćenju.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum ocijenio je da je danas stanje u Splitu glede snježnih oborina povoljnije nego prethodnih dana, te je odbacio kritike na njegov i račun gradske vlasti da su nespremno dočekali vremenske neprilike. "Snijeg je iznenadio i građane i grad i sve skupa, pa mislim da kritike nisu bile ispravne", rekao je Kerum danas za Radio Split. Po njegovim riječima, situacija u Splitu nije onakva kakvom se pokazuje, jer su gradske službe, tvrtke i institucije, na čelu s načelnikom gradskog stožera za zaštitu i spašavanje Jurom Šundovom, posao "odradili dobro". Splitski gradonačelnik je u razgovoru za Radio Split uz ostalo rekao da čišćenje zaleđene površine splitske Rive treba obavljati pažljivo kako se ne bi oštetile kamene ploče.

ZAGREB - Oko podneva je uspostavljena opskrba toplinskom energijom svih potrošača u zagrebačkom naselju Kruge, koja je od ranih jutarnjih sati bila prekinuta zbog puknuća magistralnog vrelovoda na križanju Ulice Kruge i Rujničke ulice, priopćeno je iz HEP-Toplinarstva. Bez toplinske energije bilo je devet poslovnih objekata u naselju Kruge, a oko 500 stanova imalo je slabiju kvalitetu grijanja i tople vode, kažu u HEP-Toplinarstvu. Riječ je o tri stambene zgrade. HEP-Toplinarstvo poziva potrošače da se jave njihovoj dežurnoj službi na broj telefona 01/6009 601. ako i dalje imaju poteškoće s kvalitetom grijanja i tople vode.

RIJEKA - Izuzetno jaka bura na riječkom području izazvala je probleme u prometu i uzrokovala brojna oštećenja, a za razliku od Rijeke, na kvarnerskim otocima, koji su prometno odsječeni, pao je snijeg. Na otoku Lošinju snježni pokrivač debeo je 20 centimetara, a u zapusima i pola metra. Snijega ima i na Unijama i Susku. Iz Javne vatrogasne postrojbe Rijeka doznaje se da je jutros bilo već 40-tak intervencija zbog oštećenja od bure - otkrivenih krovova, otkinutih antena, srušenih stabala i otkinutih grana te na taj način oštećenih automobila. Prema dosadašnjim podacima nije bilo ozlijeđenih osoba. Najjači udar bure izmjeren na riječkoj obilaznici bio je 147 kilometara na sat. Obilaznica je zatvorena za sav promet. Samo osobna vozila mogu prelaziti Krčkim mostom te cestom od Bakra ka jugu.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) izvijestile su danas kako brzi vlak br. 703 na relaciji Rijeka-Zagreb-Osijek vozi sa zakašnjenjem od 100 minuta. Brzi vlak br. 521 na relaciji Zagreb-Split vozi sa zakašnjenjem od 50 minuta, dok međunarodni brzi vlak br. 413 na relaciji Ljubljana-Zagreb-Beograd kasni 40 minuta. Brzi vlak br. 520 na relaciji Split-Zagreb vozi sa zakašnjenjem od 35 minuta, javio je HŽ o stanju u prometu u 12 sati. Najmanje kasni, samo pet minuta, međunarodni brzi vlak br. 1115 na relaciji Ljubljana-Zagreb-Beograd. Brzi vlak br. 704 na relaciji Osijek-Zagreb-Rijeka, kao i ostali vlakovi za prijevoz putnika na pruzi Rijeka-Zagreb za sada voze po voznom redu. Vlakovi u prigradsko-gradskom prijevozu grada Zagreba voze sa zakašnjenjem od 15 minuta u prosjeku, stoji u priopćenju Hrvatskih željeznica.

MAKARSKA - Snježno nevrijeme prije podne, kao ni sinoć, nije zahvatilo Makarsko primorje, pa na tom području promet teče bez većih poteškoća i sve su ceste prohodne, informacija je Gradskog centra Osejava iz Makarske. Na putnom pravcu Makarska–Vrgorac preko Biokova kao i na cesti Dupci–Brela Gornja-Šestanovac ima malo snijega što je pao protekle noći, ali se prometnice čiste te posipaju solju i pijeskom. Za vožnju na tim cestama obvezna je upotreba zimske opreme, kazali su u policiji. Autobusni promet prema Splitu i Dubrovniku teče redovno, a za danas su otkazane sve autobusne linije prema Metkoviću, Zagrebu, Vinkovcima, Varaždinu, Sarajevu, Beogradu i Muenchenu, doznaje se na makarskom autobusnom kolodvoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙