FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 29. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Branko Hrg novi je predsjednik HSS-a izabran jučer na izbornoj Glavnoj skupštini HSS-a u Zagrebu. Branko Hrg je gradonačelnik Križevaca i dugogodišnji član predsjedništva HSS-a vodit će HSS, stranku s više od 51.000 članova u sljedeće četiri godine. Vodstvo stranke preuzeo je od Josipa Friščića koji je stranku vodio od prosinca 2005. godine. Hrg je pobijedio svog protukandidata Damira Bajsa bivšeg ministra turizma. Hrg je dobio 555, a Bajs 374 glasa. Bilo 929 važećih te 8 nevažećih glasova od ukupnmo 937 glasača. Hrg je pozvao članove stranke na jedinstvo i najavio konsolidaciju i demokratizaciju stranke. "Okupimo se svi oko jednog jedinog cilja - konsolidacija stranke, grupiranje svih članova, omogućavanje svim članovima da aktivno sudjeluju u odlučivanju u stranci i da budu dio te stranke. To je poziv, cilj i zadatak", istaknuo je. Ustvrdio je da ako se tako pripreme, ako od sutra krenu na takav način, bit će spremni za lokalne izbore i ostvarivati solidne rezultate. Istaknuo je kako je HSS-u nužna demokratizacija i u tom smislu promjena Statuta. Na pitanje novinara hoće li i dalje biti u dobrim odnosima s Damirom Bajsom, koji mu je bio prutukandidat, rekao je da sigurno hoće, te da je sve pozvao na suradnju. Najavio je da od ponedjeljka kreću pripreme za lokalne izbore.

RETKOVCI - Predstavom "Kurve" Feđe Šehovića u adaptaciji Andrijane Raguž i izvedbi Kazališta "Mika Živković" iz Retkovaca, u tome mjestu kod Vinkovaca sinoć je započela 24. smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Osim iz Retkovaca, na susretima će nastupiti i dramski amateri iz Vinkovaca, Slavonskog Broda, Bošnjaka, Omiša, Pačetina, Nuštra, Svetog Ivana Zeline te Viteza i Tuzle (BiH) i Šida (Srbija). Susrete je otvorenim proglasio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a potom je otvorena i izložba vinkovačkog slikara i kipara Branka Bazine.

KARLOVAC - "Prvo beogradsko pjevačko društvo" održalo je sinoć koncert u karlovačkom Gradskom kazalištu "Zorin dom" na Svetosavskoj akademiji, održanoj u organizaciji karlovačkog pododbora Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" i karlovačke Srpske pravoslavne općine. Mješoviti je zbor pod vodstvom dirigentice Svetlane Vilić izveo dvadesetak pjesama iz srpske zborske literature, narodne tradicije te sakralne glazbe, a publika je nakon završetka programa pozvala pjevače na još nekoliko dodatnih napjeva. Protojerej - stavrofor Petar Lukić, starješina Saborne crkve u Beogradu i ujedno rukovoditelj zbora, vladiki Gornjokarlovačke eparhije Gerasimu i vjernicima prenio je pozdrave i blagoslov patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. Domaćinima je zahvalio na pozivu, a zatim pozvao voditeljicu Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora Radmilu Bocek da dođu u Beograd. Ispričao je, naime, da je dolaskom u "prelijepo zdanje Zorin doma saznao da je 1858. godine ovdje osnovano Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora, a u Beogradu je pet godina ranije, 1853. godine, osnovano Prvo beogradsko pjevačko društvo". Svetosavske akademije održavaju se u slavu Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu iz 13. stoljeća. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna (autokefalna) Srpska pravoslavna crkva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙