FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Garzon oslobođen optužbe za kršenje amnestije

MADRID, 27. veljače 2012. (Hina/AFP) - Španjolsko pravosuđe oslobodilo je u ponedjeljak Baltasara Garzona optužbe za kršenje zakona o amnestiji što je pozdravila Međunarodna komisija pravnika (ICJ), ali je karijera poznatog suca prekinuta zabranom rada koja mu je izrečena u drugome predmetu.

Supersudac, kako su prozvali Garzona jer je pokušao istražiti kršenja ljudskih prava i zločine protiv čovječnosti počinjene i izvan svoje domovine, oslobođen je optužbe odlukom šest od sedam sudaca. Udruge krajnje desnice privatno su ga tužile za kršenje zakona o oprostu iz 1977., jer je pokušao istražiti sudbinu više od 100.000 nestalih tijekom Građanskog rata (1936.-1939.) i frankizma (1939.-1975.).

Garzonu je, međutim, izrečena zabrana obavljanja sudske prakse po optužnici za neovlašteno prisluškivanje dvojice zatvorenika i njihovih odvjetnika u predmetu korupcije, a 11-godišnja zabrana zapravo je kraj karijere za danas 56-godišnjeg suca. Svojim istragama osjetljivih tema Garzon je podijelio španjolsko javno mnijenje.

"Istraživati mučenja i nestanak osoba ne može biti zločin", rekao je Reed Brody, glasnogovornik organizacije Human Rights Watch i pozdravio današnju presudu kojom se sud izvukao iz nelagode.

Unatoč tomu što je Garzonova istraga nestalih u doba frankizma prekinuta, upravo je njegovo suđenje omogućilo svjedočenje 12 osoba bliskih žrtvama, što je bilo prvi put na nekom španjolskom sudu.

Međunarodna komisija pravnika (ICJ), sa sjedištem u Ženevi pozdravila je sudsku odluku u ponedjeljak, ali je osudila "kršenje načela neovisnosti sudske vlasti" jer je to "napad na neovisnost cjelokupnog sudskog sustava pa je i sam sudski proces teška pogreška".

"Oslobađanje suca Garzona na španjolskom Vrhovnom sudu ostavlja gorak okus za sve one koji se u cijelom svijetu bore protiv zaborava, traže istinu i traže odštetu za žrtve kršenja ljudskih prava", rekao je Pedro Nikken, predsjednik ICJ-a i promatrač na suđenju Garzona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙