FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turski sud sudit će bivšem zapovjedniku vojske

ANKARA, 15. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Nekadašnjem zapovjedniku turskih oružanih snaga sudit će se pošto je sud u srijedu zaključio da ima temelja za kazneni progon na temelju optužbe da je pokušao svrgnuti vlast.

Slučaj generala Ilkera Basbuga, načelnika glavnog stožera od 2008. do 2010. samo je jedan u nizu procesa i istraga koje su počele dodirivati i osobe bliske vlastima, što vjerojatno znači da traje borba za vlast, ocjenjuje Reuters.

Basbug, koji je u dobro čuvanu zatvoru, najviši je časnik među stotinama optuženih sekularista za urotu radi svrgavanja vlade premijera Tayyipa Erdogana jer su temelji njegove vlade u islamu.

Basbug je optužen za "pokušaj svrgavanja vlade Republike Turske i ometanje rada vlade" te za "organiziranje i upravljanje oružanom terorističkom skupinom u tu svrhu".

Proces protiv Basbuga usredotočit će se na protuvladinu propagandu koju je vojska do 2008. navodno objavljivala na internetu. Te su internetske stranice bile povezane s navodno ultranacionalističkom mrežom zvanom "Ergenekon".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙