FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud: Italija ilegalno vratila imigrante u Libiju

STRASBOURG , 23. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Italija je prekršila norme o ljudskim pravima kada je 2009. presrela na moru migrante iz Eritreje i Somalije i uputila ih natrag prema Libiji, objavio je u četvrtak Europski sud za ljudska prava.

Sud, čije je sjedište u Strasbourgu donio je presudu u korist 11 Somalaca i 13 Eritrejaca koji su optužili Talijane da su ih na taj način izložili lošem postupanju, ne samo u Libiji, već i u njihovim domovinama, ako ih je Libija onamo deportirala.

24 osobe činile su dio skupine od 200 imigranata, među kojima je bilo trudnica i male djece, a pokušali su preploviti Mediteran, kada su ih talijanska obalna straža i carina naposredno prije pristajanja na otok Lampedusu vratili natrag libijskim vlastima. To je tada bilo u skladu s bilateralnim dogovorom između Rima i Tripolija, no dogovor je suspendiran u veljači, nakon pobune u Libiji.

Sud je priznao da se Italija bori s priljevom imigranata s mora, no u izvješću stoji kako to ne smije utjecati na odluku o vraćanju bilo koje osobe kojoj prijeti opasnost da bude izložena neprimjerenom, odnosno lošem postupanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙