FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 27. veljače 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Francuski nijemi film "Umjetnik" Michela Hazanaviciusa dobio je u nedjelju pet Oscara, među je kojima i onaj za najbolji film. Crno-bijeli film posvećen hollywoodskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina, osim za najbolji film, dobio je Oscare za najbolju režiju, glavnu mušku ulogu, originalnu glazbu i kostime. "Zaboravio sam govor", rekao je Hazanavicius primajući nagradu iz ruku američkoga glumca Michaela Douglasa. "Ja sam najsretniji filmaš na svijetu", dodao je. Redatelj je, kako prenose agencije, zahvalio financijerima filma, "luđacima koji su pristali dati novac za ovaj film" i pametnom psu "Uggieju" koji glumi u "Umjetniku". Jean Dujardin, prvi je francuski glumac koji je osvojio Oscara za glavnu ulogu, a do "Umjetnika" uglavnom je bio nepoznat izvan svoje zemlje. Oscara za glavnu žensku ulogu osvojila je Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna Lady". To je treći Oscar za glumicu s rekordnih 17 nominacija, od kojih su samo tri za sporedne uloge. Streep je Oscare osvojila 1979. za film "Kramer protiv Kramera" i 1982. za "Sofijin izbor".

LOS ANGELES

Iranski film "Nader i Simin se rastaju" Asghara Farhadija osvojio je u nedjelju Oscara za najbolji film na stranom jeziku. "Ponosan sam što mogu posvetiti (nagradu) mojem narodu, narodu koji poštuje sve kulture i civilizacije i prezire neprijateljstvo i mržnju", rekao je Farhadi primajući Oscara. Riječ je o filmu koji kroz duboku obiteljsku dramu analizira suvremeno iransko društvo, dodirujući tradiciju, pravdu i odnose između muškaraca i žena. U središtu priče su Nader, kojega glumi Peyman Moadi, i Simin, koju glumi Leila Hatami, koji se rastaju i koji će se naći u pravosudnoj zbrci nakon tragične obiteljske nesreće.

OSLO

Ukupno 231 pojedinac i organizacija u utrci je ove godine za dodjelu Nobelove nagrade za mir, što je brojka koja se približava rekordu zabilježenom prošle godine, objavio je u ponedjeljak Nobelov institut iz Osla. "Kao i uvijek, ima uobičajenih nominacija te novopridošlica, slavnih osoba i neznanaca, iz svih krajeva svijeta", kazao je direktor Nobelova instituta Geir Lundestad. Na ovogodišnjoj listi su 43 organizacije i 188 pojedinaca, među kojima su i bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivši njemački kancelar Helmut Kohl, bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, te američki vojnik Bradley Manning, koji je osumnjičen da je WikiLeaksu predao stotine tisuća povjerljivih dokumenata američke vlade. Među kandidatima je i Europska unija. Prošle je godine zabilježeno rekordnih 241 nominiranih imena. Nagrada je na kraju dodijeljena ženskoj trojci - Liberijkama Ellen Johnson Sirleaf i Leymah Gbowee, te Jemenki Tawakkol Karman.

LOS ANGELES

Oscari su u nedjelju dominirali internetskim društvenim mrežama i broj komentara na račun dodjele prestižnih filmskih nagrada utrostručio se u odnosu na godinu prije pokazujući interes za tim događajem. Najviše se raspravljalo o tome da je nakon 1983. godine Meryl Streep osvojila ponovno Oscara, komentirao se dekolte pjevačice i glumice Jennifer Lopez, te iznimna sličnost francuskog producenta Thomada Langmanna i pokojnog glumca Petera Lorrea. Zabilježeno je ukupno 3,4 milijuna komentara vezanih uz Oscara na Facebooku i Twitteru što je skok u odnosu na nešto manje od milijun prilikom prošlogodišnje dodjele Oscara. Broj komentara mogao bi utjecati na bolju zaradu od reklama emitiranih prilikom dodjele Oscara u sljedećoj godini.

PEKING

U kineskom glavnom gradu Pekingu priprema se početak gradnje zračne luke koja će vjerojatno s mjesta najprometnije na svijetu svrgnuti aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti, objavili su u nedjelju mjesni mediji. S devet pista nova zračna luka moći će primiti više od 130 milijuna putnika i 5,5 milijuna tona tereta na godinu, tvrdi China Radio International. Aerodrom koji još nema imena prostirat će se na 2680 hektara, a gradnja će stajati 30,2 milijarde juana (27,1 milijarda kuna). Bit će smješten u Daxingu, 46 kilometara južno od trga Tiananmena, središta Pekinga. Završetak gradnje planiran je za listopad 2017. godine.

KATMANDU

Nepalac Chandra Bahadur Dangi u nedjelju je s visinom od 54,6 cm i službeno u Guinnessovoj knjizi rekorda proglašen najmanjim čovjekom na svijetu. Dangi kojemu su navodno 72 godine, za 5,3 centimetra niži je od Filipinca Junreyja Balawinga koji je u lipnju prošle godine proglašen najmanjim na svijetu. "Ako su mu stvarno 72, on je uvjerljivo najstarija osoba koja je dobila 'titulu' najniže na svijetu", rekao je Craig Glenday, urednik Guinnessa. Chandra Bahadur Dangi ujedno je najniža osoba zabilježena u Guinnessu. Indijac Gul Mohammed, koji je 1997. umro u 40. godini bio je visok 57 centimetara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙