FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 12. veljače 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

HAVANA

Bivši kubanski čelnik Fidel Castro održao je devetosatni sastanak s piscima i intelektualcima, što je već drugi njegov "dugačak" sastanak u tjedan dana, i izgleda da je sada dobro nakon ozbiljnih zdravstvenih problema. "Fidel s intelektualcima: više od devet sati dijaloga s beskonačnošću", stoji u naslovu na vladinoj internetskoj stranici Cubadebate.cu. U članku se opisuje sastanak na kojem su predstavnici iz 22 zemlje razmatrali teme od tužnog stanja svijeeta do zdravlja 85-godišnjeg Castra. "Moramo se boriti. Ne možemo dopustiti pesimizmu da pobijedi. To je naša dužnost", rekao je Castro, a prenijeli su državni mediji. U članku se navodi da su svi bili "impesionirani Fidelovom vitalnošću i entuzijazmom" i da su mu oni koji su održali govore čestitali na "vidljivom oporavku". Ovaj je sastank održan u sklopu godišnjeg međunarodnog sajma knjiga u Havani. Prije tjedan dana kubanski mediji su izvijestili o šestosatnom Castrovom susretu sa skupinom obožavatelja.

VENECIJA

Unatoč velikoj hladnoći i britkome sjevercu, Karneval u Veneciji počeo je u subotu poslijepodne kako je i predviđeno - tradicionalno na Trgu sv. Marka u prisutnosti oko 23.000 stanovnika Venecije i turista. Tradicionalni defile maski održan je na trgu, na kojemu je bila postavljena i "fontana vina", kako bi se maškare i turisti zagrijali. Predsjednik Udruge hotelijera grada Venecije Vittorio Bonocini izjavio je kako je "unatoč velikoj hladnoći broj posjetitelja i sudionika karnevala vrlo velik". "Imali smo sreću da nam, unatoč velikoj hladnoći, nije pao snijeg", zadovoljan je bio i predsjednik Turističke zajednice Venecije Roberto Panciera. Karneval će trajati do 21. veljače.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama odlikovat će u ponedjeljak sunarodnjaka, glumca Al Pacina nacionalnom medaljom za umjetnost na svečanosti dodjele odličja zaslužnim umjetnicima i kulturnim djelatnicima, objavila je Bijela kuća. Al Pacino (71) koji je osam puta nominiran za Oscara, a 1993. ga je dobio za film "Miris žene" primit će nacionalnu medalju za umjetnost iz ruku američkog predsjednika, kao i slikar stogodišnjak Will Barnet, pjesnikinja Rita Dove, filantropkinja Ruth Pulitzer, kipar Martin Puryear, country glazbenik Mel Tillis i pijanist Andre Watts. Nacionalnu medalju za umjetnost ustanovio je američki Kogres 1984. godine, a uručuje ju predsjednik države.

LOS ANGELES

Bivšem članu Beatlesa Paulu McCartneyu dodijeljena je u petak nagrada za osobu godine "MusiCares Person of the Year" na svečanosti koju su priredili organizatori Grammyja uoči 54. dodjele tih glazbenih nagrada Grammy. Među glazbenicima koji su na tom događaju odali priznanje McCartneyju bili su veterani Neil Young i James Taylor, pjevačice Katy Perry, Norah Jones, Alicia Keys i Diana Krall te rockeri Coldplay i Foo Fighters. Svečanost je otvorio McCartney svojom izvedbom "Magical Mystery Toura", a nakon toga je niz izvođača cijelu noć svirao njegove pjesme. Katy Perry je otpjevala "Hey Jude", Neil Young "I Saw Her Standing There", Coldplay "We Can Work it Out", a Alicia Keys je izvela soul interpretaciju "Blackbirda" na klaviru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙