FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 27. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

CANBERRA

Australska premijerka Julia Gillard dobila je u ponedjeljak povjerenje svoje stranke pobijedivši Kevina Rudda i tako ostala na čelu laburista, no sada mora ponovno dobiti potporu za svoju podijeljenu i nepopularnu manjinsku vladu. Gillard je osvojila 71, a Rudd 31 glas, čime su se raspršile njegove nade da će se vratiti na dužnost premijera prije sljedećih izbora iduće godine. "Julia Gillard službeno je ponovno izabrana na čelo Australske laburističke stranke", rekao je novinarima glasnogovornik vladajuće stranke Chris Hayes. Gillard je glasovanje o povjerenju vodstvu stranke tražila kako bi učvrstila svoj položaj nakon Ruddove iznenadne odluke da odstupi s dužnosti ministra vanjskih poslova.

PESHAWAR

Dom vođe Al Kaide Osame bin Ladena, u kojem je bivši čelnik te terorističke mreže ubijen nakon najvećeg lova na čovjeka u novijoj povijesti, više ne postoji. Pakistanske snage sigurnosti u nedjelju su dovršile rušenje Bin Ladenova kompleksa, uništivši time i simbol poniženja pakistanske vojske koje je obilježilo jedno od najsloženijih razdoblja u odnosima SAD-a i Pakistana. "Proces uništenja kompleksa započet u subotu navečer dovršen je u nedjelju navečer", rekao je viši dužnosnik u Abbottabadu koji je tražio da ostane neimenovan jer nije ovlašten razgvoarati s medijima. "Cijela struktura zgrade je sravnjena sa zemljom. Bilo je potrebno neko vrijeme jer je proces rušenja i uklanjanja ruševina tekao istovremeno", Nije jasno zašto su se pakistanske vlasti odlučile srušiti kompleks.

BOGOTA

Kolumbijska pobunjenička skupina FARC priopćila je da će prestati sa svojom desetljećima dugom politikom "ekonomskih otmica" i osloboditi sve taoce iz policije i vojske koje drži u logorima u džungli, što je još jedan znak da su ti ljevičarski pobunjenici spremni krenuti prema postizanju mira. Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), najveća i najstarija oružana skupina u Južnoj Americi, drži deset pripadnika oružanih snaga kao i stotine civila koje je otela zbog ucjene i financiranja borbe protiv vlade. "Mnogi govore o praksi otimanja ljudi, muškaraca i žena civila, zbog financiranja i održavanja naše borbe. Od sada ćemo izostaviti tu praksu iz naših revolucionarnih aktivnosti", objavio je FARC u izjavi od 26. veljače.

MOSKVA

Ruski premijer Vladimir Putin rekao je da je Rusija zabrinuta "rastućom prijetnjom" napada na Iran zbog nuklearnog programa te zemlje i upozorio da bi posljedice mogle biti "istinski katastrofalne". U članku o vanjskoj politici koji će biti objavljen u ponedjeljak, šest dana prije predsjedničkih izbora na kojima će gotovo sigurno pobijediti, Putin je također upozorio arapske i zapadne zemlje da ne kreću u vojnu intervenciju u Siriji. "Snažno se nadam da Sjedinjene Države i druge zemlje neće pokušati pokrenuti vojni scenarij bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Putin, po transkriptu članka. Putin je glede Irana rekao "da rastuća prijetnja vojnog napada na tu zemlju nedvojbeno uzbunjuje Rusiju. Ako se to dogodi, posljedice će biti doista katastrofalne. Nemoguće je zamisliti njihove stvarne razmjere", upozorio je Putin.

LOS ANGELES

Iranski film "Nader i Simin se rastaju" Asghara Farhadija osvojio je u nedjelju Oscara za najbolji film na stranom jeziku. "Ponosan sam što mogu posvetiti (nagradu) mojem narodu, narodu koji poštuje sve kulture i civilizacije i prezire neprijateljstvo i mržnju", rekao je Farhadi primajući Oscara. Riječ je o filmu koji kroz duboku obiteljsku dramu analizira suvremeno iransko društvo, dodirujući tradiciju, pravdu i odnose između muškaraca i žena. Film je osvojio nekoliko europskih i američkih nagrada, među kojima i francusku filmsku nagradu Cesar u istoj kategoriji, i smatralo ga se najvećim favoritom za Oscara za strani film.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙