FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 26. veljače 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

SANTA MONICA

Francuski film "Umjetnik" trijumfirao je u subotu u Santa Monici, u Kaliforniji, na dodjeli nagrade Spirit koju zovu i Oscarom neovisnog filma, odnijevši četiri nagrade, među kojima i onu za najbolji film. Nijemi crno-bijeli film osvojio je nagradu za najbolji film, najbolju režiju (Michel Hazanavicius), najboljeg glumca (Jean Dujardin) i najbolju fotografiju (Guillaume Schiffman). Umakla mu je samo nagrada za najbolji scenarij koju je dobio film Alexandera Paynea "Potomci". Nakon šest Cezara koje je u petak osvojio u Parizu, tri Zlatna globusa i sedam nagrada BAFTA-e, "Umjetnik" je sada najizgledniji kandidat za Oscara koji se u nedjelju dodjeljuje u Hollywoodu, gdje se natječe u deset kategorija, pa i za najbolji film.

RIM

Novinar i najavljivač na talijanskoj javnoj televiziji RAI-ju, veliki zaljubljenik u blues, objavio je CD na kojemu kroz glazbu priča o svojim novinarskim uratcima, od rata u Iraku preko prosvjeda u Iranu do terorističkih napada u Madridu. Sandro Pertone iz Napulja, pjevač u 1970-im koji je promijenio zvanje i postao novinar, nazvao je svoj album "Last call - bilješke jednog reportera". Na albumu su blues i swing skladbe te balade. "Želim promatrati svijet s gora sjeverno od Teherana, želim liti krvave suze na tračnicama Atoche, želim rigati prašinu na ulicama Nasirije", pjeva Sandro Pertone u pjesmi "Vraćam se kući-blues". Dvanaest pjesama sadrže izvatke iz njegovih novinarskih izvješća, elektroničke pošte i pisama koja je slao iz udaljenih dijelova svijeta, poput Brazila, Irana, Iraka i Liberije.

PRAG

Sedam slika iz umjetničke zbirke koja je nekad pripadala njemačkom diktatoru Adolfu Hitleru a smatrala se izgubljenom, pronađeno je u češkom samostanu, rekao je u Pragu Jiri Kuchar, zaslužan za to otkriće. Kuchar, češki pisac i izdavač, autor dviju knjiga o Hitlerovoj zbirci, dodao je da je platna pronašao u samostanu Doksany, 50 km sjeverno od Praga. Njihova se vrijednost, drži, penje na 50 milijuna kruna (2 milijuna eura). "Slike su dio Hitlerove zbirke koja je obuhvaćala oko 45 slika, tridesetak kipova, natpisnu ploču i nekoliko darova. Sve je to proglašeno ratnim plijenom iz bivše Čehoslovačke", kazao je Kuchar. Među pronađenim slikama su "Sjećanje na Staljingrad" Franza Eichhorsta, "Hitlerova omiljenog majstora", dodao je. Zbirka je tijekom Drugog svjetskog rata bila pohranjena u češkom samostanu Vyssi Brod, na jugu zemlje, s još dvjema velikim zbirkama, jednom koja je pripadala židovskom bankaru rođenom u Njemačkoj, Fritzu Mannheimeru i drugom u vlasništvu obitelji Rothschild. Amerikanci su nakon rata pohranili u Muenchenu Mannheimerovu zbirku, kojom je Hitler raspolagao nakon 1941. i Rothschildovu, konfisciranu u Beču 1938. No iza sebe su u Čehoslovačkoj ostavili preostali dio koji na dražbi još može vrijediti milijune, misli Kuchar.

MIAMI

Dragocjenosti sa španjolskog broda potonulog 1804. trebaju se dopremiti s Floride u Španjolsku, sukladno odluci suca koji je američkoj tvrtki Odyssey, koja je pronašla blago, naložio da ga vrati u Madrid. Sanduci u kojima je više od 500.000 dukata i stotine zlatnih predmeta, ukrcani su u dva zrakoplova Hercules, rekao je Miguel Morer, glasnogovornik španjolskog ministarstva obrane. Teret je težak 23 tone. Zrakoplovi u subotu trebaju stići u bazu Torrejon pokraj Madrida. Ovime je završena duga pravna bitka između španjolske države i Odysseyja, američke tvrtke koja je otkrila olupinu španjolskog ratnog broda "Nuestra Senora de Mercedes", potopljenog južno od Portugala. Peruanski veleposlanik u Washingtonu Harold Forsyth rekao je u petak da će njegova zemlja uložiti žalbu američkom vrhovnom sudu, s obzirom da Peru traži dio 'plijena'. Teret na brodu bio je peruanski, tvrdi Forsyth. Odyssey pak ističe da je olupinu pronašao u međunarodnim vodama i nije htio otkriti točno mjesto na kojemu je ležala. Prošlog tjedna američki sudac je odlučio da Odyssey mora vratiti Španjolskoj dragocjeni teret čija se vrijednost procjenjuje na 500 milijuna dolara.

LJUBLJANA

Poznati slovenski izumitelj Peter Florjančič piše knjigu o osvajanju žena jer kako taj 93-godišnji inovator kaže, "maštovitost u načinu kako osvojiti ženu usporediva je s izumiteljstvom". U životu mu se, kako jer rekao tabloidu "Žurnal", dogodilo već da je neki izum skicirao šminkom na leđima dame, kako ga ne bi zaboravio. Florjančić je proživio vrlo uzbudljiv život. Iza sebe ima više od 400 patentiranih industrijskih izuma i inovacija, a dosada je stekao ali i potrošio nekoliko bogatstava. I dalje radi na izumima, pa je nedavno dizajnirao višenamjensku papirnatu salvetu za tvrku "Paloma". Često nastupa u novinama i na televiziji, a katkad radi kao savjetnik poduzetnicima. Ali, priznaje 93-godišnji inovator, u životu su ga više od izumiteljstva privlačile žene kojima se volio lažno predstavljati kao umjetnik, slikar ili fotograf. Sukus svojih bogatih iskustava prenijet će u novu knjigu, neku vrstu priručnika za osvajanje dama, kaže Florijančič.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙