FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

VANCOUVER

Kliničko istraživanje pokazalo je da će odsad biti moguće na daljinu upravljati čipom ugrađenim u tijelo i tako otpustiti dozu lijeka za liječenje osteoporoze u žena. Tehnika bi se mogla primijeniti za učinkovitije liječenje drugih bolesti, primjerice raka, najavljuju autori studije objavljene u četvrtak u časopisu Science Translational Medicine. Rad će biti predstavljen na godišnjoj konferenciji Američkog društva za promociju znanosti koja od 16. do 20. veljače okuplja 8.000 znanstvenika u Vancouveru u Kanadi. Studija je provedena u Danskoj na skupini od sedam žena oboljelih od osteoporozore, bolesti postupnog prekomjernog gubitka kalcija i koštanog tkiva zbog čega kosti postaju krhke i lomljive. Žene u poodmakloj dobi čine 80 posto populacije pogođene osteoporozom, a najčešće i najopasnije komplikacije ove bolesti su prijelomi kralješaka i vrata bedrene kosti. Dosad su čipovi bili unaprijed programirani i lagano su u tijelo otpuštali male doze lijeka u određenom vremenskom razdoblju, no ovaj čip raspršuje lijek prema naredbi koja dolazi izvana putem bežičnog sustava.

LE HAVRE

Pelikana Pelija, ljubimca sjevernoga francuskog lučkog grada Antifera, koji je ondje živio više od 30 godina, u ponedjeljak su pronašli uginula, pretpostavlja se od hladnoće ili od starosti, objavile su lokalne vlasti. Bijeli pelikan prvi je put usred mnoštva super-tankera u Antiferu zamijećen 13. rujna 1981. Nikad nije utvrđeno otkud je stigao, jer nigdje u obližnjim parkovima niti u zoološkom vrtu ne postoji ta vrsta ptice. Pretpostavlja se da je stigao na nekom od brodova na kojemu je bio zatočen, a s kojega su ga pustili mornari. Ptica je prstenovana, a na prstenu je pisalo "Ruth Lippelo B", no unatoč brojnim pokušajima i potragama nije pronađen pelikanov "vlasnik". Ubrzo je Peli, koji je vrlo brzo dobio nadimak, postao ljubimac sviju i maskota gradića Saint-Jouin-Brunevala čiji su stanovnici u njegovu čast svoju osnovnu školu nazvali "Pelikan". Pelija su hranili ribari i mornari. Svakodnevno je mogao pojesti oko kilogram do kilogram i pol ribe. O Peliju su svi vodili brigu. Nekoliko je puta bio slučajno ozlijeđen, zbog čega su ga odvezli na liječenje u posebnu kliniku za ptice u mjestu Allouvilile-Bellefosse, udaljenom oko 40 km. Gradske vlasti kazale su kako je jednom bio nestao na dva dana, no pronađen je na jednoj plaži sjeverno od Le Havrea te je vraćen u Antifer.

NANTERRE

Dobro upućeni lopovi opljačkali su impozantnu mramornu grobnicu crne pudlice Tipsy koju je njezina gazdarica pokopala na psećem groblju nedaleko od Pariza s ogrlicom urešenom dijamantima vrijednom 9.000 eura, objavila je u četvrtak policija. Bogata Amerikanca udana za industrijalca pokopala je Tipsy 2003., godine, a grobnica je provaljena noću na 5. veljače te je policija na nekoliko dana radi istrage zatvorila cijelo groblje u Asnieres-sur-Seine. Riječ je o vjerojatnom najvećem u svijetu groblju za kućne ljubimce. Osnovano je krajem 19. stoljeća kao posljednje počivalište za pse, mačke, ptice, ali i konje, čak lavove koji su bili kućni ljubimci. Za neke od svojih vjernih pratilaca njihovi su vlasnici dali podignuti impozantne spomenike. Na tome groblju počivaju, između ostalih, slavni pas Rintintin, ali i pametni policijski psi i kućni ljubimci poznatih osoba, primjerice skladatelja Camille Saint-Saensa ili književnika Alexandra Dumasa.

LONDON

U povodu 30. godišnjice od Falklandskog rata Bonhams iz Londona ponudit će na dražbi teleks kojim je zapovjednik britanske vojske obavijestio "Čeličnu lady" Margaret Thatcher o predaji Argentinaca na Malvinima. U poruci general Jeremy Moore piše tadašnjoj premijerki da su snage vojne hunte diktatora Leopolda Galtierija položile oružje i da Falklandima (kako to otočje nazivaju Britanci) "opet vlada vlada koju je otočje odabralo". Dokument će biti ponuđen na prodaju 3. travnja, dan nakon 30. godišnjice početka rata kojim su Britanci očuvali svoju vlast nad otočjem. Argentina opetovano polaže pravo na Malvine ili Falklande koji su u sastavu Velike Britanije od 1833. S približavanjem godišnjice sukoba rasle su diplomatske napetosti između dviju zemalja, a kulminirale su tužbom Argentine Ujedinjenim narodima u kojoj Britance optužuje za "militarizaciju" tog atlantskog otočja.

WASHINGTON

Privatna tvrtka Mars Inc., proizvođač popularnih čokoladnih prutića Snickers i Twix, do kraja iduće godine prestat će prodavati proizvode koji sadrže više od 250 kalorija, objavila je glasnogovornica. Cilj je smanjiti kalorijsku vrijednost proizvoda čime bi se poboljšale njegove prehrambene vrijednosti, objavila je tvrtka. Mars dodaje da će ljubitelji velikog Snickersa (king-size), koji sada ima 540 kalorija, za koju godinu moći bez straha uživati u tome proizvodu. Ovaj tjedan još je nekoliko velikih organizacija najavilo smanjenje broja kalorija u svojim slasticama, prenio je Nacionalni javni radio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙