FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 25. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KUNDUZ

Najmanje su trojica prosvjednika ubijena a 47 je ranjeno u napadu na UN-ov kompleks u Kunduzu, na sjeveru Afganistana, petog dana protuameričkih prosvjeda zbog paljenja Kurana u američkoj vojnoj bazi, doznaje se u subotu od medicinskog izvora. Sukob prosvjednika i redarstvenih snaga u Kunduzu još traje, a specijalne policijske snage štite UN-ov kompleks zgrada okružen prosvjednicima dok u raznim dijelovima grada gore trgovine, automobili i pokretna javna imovina. "Podaci koje smo dosad primili iz bolnica govore da su tri osobe izgubile život a 47 je ranjeno u prosvjedima tijekom dana", rekao je Sahad Mohtar, čelnik javnozdravstvene službe u Kunduzu. Policija je u ranim poslijepodnevnim satima pucala na prosvjednike kako bi ih rastjerala, rekao je novinar agencije na mjestu događaja.

JOHANNESBURG

Bivši južnoafrički čelnik Nelson Mandela (93) primljen je u subotu u bolnicu zbog bolova u trbuhu, ali je "raspoložen" i "dobro se osjeća", objavio je predsjednički ured. "Predsjednik Jacob Zuma želi obavijestiti javnost da je bivši predsjednik Nelson Mandela danas, 25. veljače 2012. primljen u bolnicu", ističe se u priopćenju predsjedničkog ureda. "Madiba se već dulje vrijeme žali na bolove u trbuhu i liječnici su ocijenili da mu je potrebna posebna stručna njega", dodaje se u tekstu. "Ne mogu reći ništa više, samo da je bivši presjednik raspoložen i da se dobro osjeća", rekao je glasnogovornik predsjedničkog ureda Mac Maharaj za informativnu mrežu e-news. Krhko zdravlje prvog predsjednika Južnoafričke Republike nakon aparthejda, kojeg od milja zovu Madiba, zabrinulo je domaću javnost još lani kada je hospitaliziran zbog akutne dišne infekcije. Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1993. izabran je 1994. za prvog crnačkog predsjednika Južnoafričke Republike na prvim izborima na kojima su mogli glasovati svi stanovnici zemlje. Nakon jednog mandata povukao se 1999.

KANO

U napadu islamista na policijsku postaju u Gombeu, na sjeveroistoku Nigerije život je izgubilo najmanje četrnaest osoba, a još pet ih je poginulo u napadima na sjeveru zemlje koji se također pripisuju islamistima, rekli su u subotu svjedoci. Po iskazima stanovnika, policijska postaja u Gombeu potpuno je izgorjela u petak u napadu koji se pripisuje skupini Boko Haram na čijoj je meti bio i obližnji gradski zatvor. No napadači ga nisu uspjeli zauzeti. "Vidio sam barem 14 trupala u postaji i oko nje", rekao je mjesni novinar koji je htio ostati anoniman. Rekao je da je pronašao deset trupala u zgradi, mahom policajaca, a četiri u automobilu ispred postaje. Odgovornost za napade još nitko nije preuzeo, ali se pretpostavlja da je riječ o skupini Boko Haramu koja je zadnjih mjeseci izvodila slične napade na sjeveru i u središtu Nigerije, pojačavajući nestabilnost u toj najnapučenijoj afričkoj zemlji i najvećem proizvođaču nafte u Africi.

SANA

Novoizabrani jemenski predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi prisegnuo je u subotu u parlamentu uz obećanje da će "sačuvati jedinstvo zemlje, njezinu neovisnost i teritorijalnu cjelovitost", izvijestila je jemenska javna televizija. Mansur Hadi, jedini kandidat, izabran je s više od 99 posto glasova na izborima prošli tjedan. Na dužnosti će zamijeniti Alija Abdulaha Saleha koji je odstupio pod pritiskom javnosti nakon 33 godine vladavine, u okviru dogovora o političkoj tranziciji postignuta pod pokroviteljstvom arapskih monarhija u Perzijskom zaljevu. Novi predsjednik se nakon prisege obratio građanima Jemena obećavši da će početi dijalog sa svim političkim snagama, uspostaviti sigurnost "bez koje nije moguć gospodarski razvoj" i "nastaviti borbu s Al Kaidom". Hadiju, koji je izabran na prijelazno razdoblje od dvije godine, u ponedjeljak će dužnost službeno predati bivši predsjednik Saleh u predsjedničkoj palači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙