FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 25. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KABUL

Stotine Afganistanaca prosvjedovale su u subotu, peti dan zaredom, u četirima afganistanskim pokrajinama kako bi izrazile svoj bijes zbog paljenja Kurana u utorak u američkoj vojnoj bazi, doznaje se u subotu od službenih izvora. Prosvjedni skupovi, zasad razmjerno mirni, u kojima sudjeluje više stotina ljudi, održavaju se u pokrajinama Logaru, Sari Pulu i Nangarharu, rekli su izvori u vladi i policiji. Nasilni su bili prosvjedi u Lagmanu, na sjeveroistoku zemlje. U prva četiri dana prosvjeda poginule su 24 osobe a deseci su ozlijeđeni, po podacima agencije France Pressea. Bijes prosvjednika ne jenja, usprkos isprikama koje je afganistanskom narodu uputio američki predsjednik Barack Obama i pozivima vlasti na mir. Kurani, svete muslimanske knjige, spaljeni su po nalogu američkog dužnosnika u američkoj vojnoj bazi Bagramu, sjeverno od Kabula.

CARACAS

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez doputovao je u petak na Kubu gdje će se "u ponedjeljak ili u utorak" podvrgnuti operaciji vjerojatno kancerogene "ozljede" u području iz kojeg mu je u lipnju 2011. izvađen tumor u kubanskoj bolnici, po predsjedničkom priopćenju. Venezuelski predsjednik je svoj dolazak na Kubu obznanio u telefonskom razgovoru iz Havane koji je u Caracasu prenosila venezuelska televizijska mreža VTV. Hugo Chavez (57), koji je potvrdio da će se kandidirati na predsjedničkim izborima 7. listopada za još jedan šestogodišnji mandat, obećao je uoči puta u Havanu da će prebroditi "i ovu novu teškoću". Predsjednik je u četvrtak izjavio da je novi tumor koji mu je u prošlu subotu dijagnosticiran na pregledu u Havani, najvjerojatnije "zloćudan". Chavez je lani na Kubi operiran i primio je četiri ciklusa kemoterapije, pošto su mu liječnici otkrili tumor u području zdjelice.

PORT-AU-PRINCE

Nakon ostavke haićanskog premijera Garryja Conillea u petak, jedva četiri mjeseca nakon imenovanja, stvorena je nova politička kriza u toj zemlji uništenoj u razornom potresu 2010. od kojeg se još oporavlja. "Moram vam ponuditi ostavku na dužnost predjednika vlade", napisao je Conille u pismu predsjedniku Michelu Martellyju, čiju je presliku dobila agencija France Presse, ne navodeći druge pojedinosti. "Prihvatio sam ostavku premijera Garryja Conillea, ali mi je žao što ta odluka dolazi u času kada se zemlja počinje oporavljati", rekao je Martelly u govoru objavljenom na internetu i na javnoj televiziji. Ostavka se događa nakon nekoliko dana napetosti između nekolicine ministara i Conillea koji su se razišli u vezi sa senatskom istragom o državljanstvu članova vlade kojom je bio obuhvaćen i predsjednik Martelly, budući da Haiti ne priznaje dvostruko državljanstvo.

DAKAR

Oko 5,3 milijuna birača u nedjelju glasuje za predsjednika države u prvome krugu na najburnijim izborima u povijesti Senegala, afričke zemlje koju mjesecima potresaju nasilje, prosvjedi i pozivi šefu države Abdoulayeu Wadeu (85) da se više ne natječe što on odbija učiniti. Prije četvrt stoljeća i sam je Wade bio oporbeni vođa, no odbija se povući nakon 12 godina na vlasti u dva uzastopna predsjednička mandata i tvrdi da su ustavne promjene donesene kasnije pa mu to omogućuje ponovno natjecanje. Kandidaturu oporba smatra nezakonitom, a kada mu je 27. siječnja bila potvrđena, izbilo je nasilje s najmanje šest mrtvih, dvadesetak ranjenih i brojnim uhićenjima. Prosvjede su vodile tradicionalne oporbene stranke i tisuće nezaposlene mladeži koja strahuje za svoju budućnost. Prosvjede vodi Pokret M23, koalicija oporbenih stranaka i udruga civilnog društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙