FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 25. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila su oko 1,05 milijardi eura, preliminarni je podatak Hrvatske narodne banke. To je u odnosu na podatak od 280,9 milijuna eura ulaganja u cijeloj 2010. godini veliki porast, no, kod 2010. godine, kao i dvije godine prije toga, treba imati u vidu i specifičnu situaciju sa kružnim izravnim ulaganjima. Naime, kako objašnjavaju iz središnje banke, kružna izravna ulaganja registrirana su u prosincu u iznosu od oko 620 milijuna eura, što onda iznos ulaganja u 2010. podiže na oko 900 milijuna eura. "Iako bi u 2011. izravna ulaganja mogla nominalno premašiti ostvarenja u prethodnoj godini, najveći dio novih ulaganja ipak se odnosi na otplatu inozemnih dugova stranim bankama. Ako se isključe otplata dugova i tekuća neisplaćena dobit, koja pripada inozemnim vlasnicima, priljev novih ulaganja u domaće proizvodne kapacitete u 2011. procijenjen je na dosad najnižu razinu od samo 0,2 milijarde eura", naveli su analitičari središnje banke u zadnjem broju Biltena HNB-a. Po podacima HNB-a, inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku od 1993. do kraja rujna 2011. iznosila su ukupno 25,6 milijardi eura. Podaci po djelatnostima pokazuju da su u tom razdoblju stranci najviše uložili u djelatnost financijskog posredovanja, gotovo 8,8 milijardi eura, a slijedi trgovina na veliko i posredovanje u trgovini sa 2,7 milijardi eura.

ZAGREB - Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i hotelijerstvu te pulska tvrtka Istra informatički inženjering predstavili su danas zagrebačkim i hotelijerima iz kontinentalnog dijela Hrvatske zajednički komercijalni informacijski projekt "Benchmarking hrvatskog hotelijerstva" koji hotelima u Hrvatskoj prvi put pruža mogućnosti mjerenja i uspoređivanja poslovnih rezultata. Istaknuvši da se taj projekt testira od kraja 2010. te da ga već koristi 40-ak hotela s kojima su potpisani ugovori, profesori s opatijskog fakulteta Zdenko Cerović i Sandra Janković naglasili su kako do ožujka ove godine očekuju da se uključi bar sto hotela jer će s većim brojem uključenih hotela biti i više podataka, a time će i projekt biti uspješniji. Prednošću projekta u odnosu na slične međunarodne označili su što je rezultat hrvatske pameti, te što na dnevnoj, mjesečnoj, kvartalnoj i godišnjoj razini hotelijerima daje realne podatke o poslovanju koje unose sami putem interneta na web stranici projekta, čime uključeni hotelijeri mogu utvrditi jakost ili slabost vlastitog hotela u usporedbi s konkurencijom, kao i područja za snižavanje troškova i povećanje prihode. Sve im to može pomoći i u donošenju operativnih i strategijskih odluka, kazao je Cerović.

ZAGREB - Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Češkoj, u Pragu, proglašeno je najboljim inozemnim turističkim predstavništvom u toj zemlji u konkurenciji više od 25 inozemnih predstavništava, izvijestili su danas iz Glavnog ureda HTZ-a. Za predstavništvo HTZ-a u Češkoj kažu da ga ja najboljim proglasila struka i to u anketi prestižnog češkog turističkog časopisa "Travel Trade Gazette" koji slijedom toga dodjeljuje i istoimena godišnja priznanja u više kategorija. Prošle godine iz Češke je u Hrvatsku došlo 663,5 tisuća turista ostvarivši 4,63 milijuna noćenja, što je po 5 posto više nego u 2010. Iz Glavnog ureda HTZ-a danas su izvijestili i da je ovog tjedna u Beču na poslovnoj turističkoj radionici "Fachmesse ACTB (Central European Travel Business) predstavljena turistička ponuda hrvatskog Podunavlja, posebno Vukovara i Iloka. Ukupno su na toj radionici bila 422 izlagača iz 48 zemalja te gotovo 800 međunarodnih kupaca, a Hrvatska je na njoj bila zastupljena u okviru svog članstva u Udruženju dunavskih gradova "Die Donau".

ZAGREB - Ingra je s imateljima svojih komercijalnih zapisa postigla sporazum o refinanciranju tranši broj 13. i 16. s novim izdanjem koje će imati dospijeće 31. listopada 2012., pri čemu će Ingra imateljima zapisa isplatiti pripadajuću kamatu, priopćeno je danas iz te tvrtke. Iz Ingre navode da su ovim sporazumom investitori u komercijalne zapise dali podršku Ingri da u izuzetno otežanim uvjetima na financijskim tržištima nastavi s naporima za aranžiranjem refinanciranja koje je bazirano na usklađenju kvalitetnog dugoročnog novčanog tijeka s obvezama servisiranja duga nastalog u vrijeme ekspanzije poslovanja, prije početka krize. Ingra je jučer izvijestila Hanfu i Zagrebačku burzu da nije u mogućnosti iskupiti 13. tranšu komercijalnih zapisa u nominalnom iznosu od 4,04 milijuna eura, koja je jučer dospjela na naplatu. Šesnaesta tranša (kunskih) obveznica u iznosu od 4,7 milijuna kuna, dospijevala je na naplatu 8. svibnja ove godine, to jest dospijevala je do postizanja sporazuma o refinanciranju, doznaje se iz Ingre.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 14,3 milijuna kuna, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex porasla je za 0,45 posto, na 1.723,41 bod. Specijalizirani indeks Crobex10 trgovanje je završio na 967,41 bodu, što je rast za 0,39 posto. Redovan promet Burze danas je bio oko četiri milijuna kuna veći nego jučer, a milijunske promete imalo je pet dionica. Najveći promet ostvaren je trgovanjem dionicama Končar-distributivni i specijalni transformatori u iznosu od 2,9 milijuna kuna, a cijena im je pala za 0,21 posto, na 1.014 kuna. Dionicom Atlantic grupe trgovalo se za 2,3 milijuna kuna, uz pad cijene od 0,53 posto, na 470 kuna. Po prometu slijedi dionica Instituta IGH sa 1,6 milijuna kuna i rastom cijene od 2,60 posto, na 790 kuna. Cijena je porasla i dionicama Ericssona Nikole Tesle, za 3,60 posto, na 1.150 kuna, uz promet od 1,5 milijuna kuna. Dionica HT-a protrgovano je za 1,3 milijuna kuna, a poskupila je za 0,17 posto, na 240,90 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙