FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 30. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda od danas je u posjetu Hrvatskoj, a tijekom ovog tjedna održat će više sastanaka s predstavnicima hrvatskih vlasti kako bi se upoznali s aktualnim gospodarskim i financijskim zbivanjima te projekcijama za predstojeće razdoblje. Izaslanstvo MMF-a u Hrvatskoj će, kako se neslužbeno doznaje, ostati do kraja ovog tjedna, a riječ je o uobičajenim polugodišnjim konzultacijama, odnosno redovitom posjetu koji je trebao biti održan još krajem prošle godine, ali je zbog parlamentarnih izbora odgođen za kraj siječnja ove godine pa je i prilika za upoznavanjem s novom Vladom i mjerama koje ona planira. Hrvatsku će tijekom veljače posjetiti i predstavnici rejting agencija, prema najavama, početkom veljače predstavnici agencije Fitch, a sredinom veljače i predstavnici agancija Standard & Poor's te Moody's. Pripreme za te sastanke, kako je krajem prošlog tjedna izjavio ministar financija Slavko Linić, Vlada je obavila na sjednici održanoj prošli četvrtak kada je donijela prijedlog mjera i smjernice za izradu proračuna za ovu godinu. "Vlada je jasno poslala poruke kako trebaju izgledati smjernice za izradu proračuna, koje će mjere vlada poduzeti da taj proračun zaista bude i ostvaren i tumačenjem tog dokumenta nešto što nama daje itekako kvalitetne osnove za razgovora s rejting agencijama i MMF-om", kazao je Linić gostujući u petak na Hrvatskom radiju.

ŠIBENIK - Izmjenom ugovora o realizaciji projekta hotela "Šibenik" na Kulinama u šibenskoj Mandalini uklonjeni su svi njegovi nedostatci i projekt je konačno stavljen u realne okvire, a omogućen je i početak gradnje tog hotela već ovoga ljeta, istaknuto je tijekom današnjeg potpisivanja izmjena ugovora. Izmijenjeni ugovor o realizaciji tog projekta potpisali su gradonačelnik Šibenika Ante Županović, direktor NCP - Remontnog brodogradilišta "Šibenik" d.o.o. Goran Prgin i direktor "Dogus Marina Hotela" d.o.o. Burak Bajkan. Riječ je o izmjeni projekta javno-privatnog partnerstva, sklopljenog 2007. godine, o izgradnji marine za mega-jahte te hotelskog resorta u šibenskoj Mandalini. Ugovor je u ime privatnog partnera 2007. potpisao šibenski NCP, no u međuvremenu je ta tvrtka 90 posto vrijednosti projekta prodala turskoj Dogus grupi, jednom od najvećih poslovnih subjekata u Turskoj. Ukupna se vrijednost izgradnje hotelskog kompleksa i marine za mega-jahte procjenjuje na 40 milijuna eura. Izmijenjeni ugovor sadržava odredbe koje su potpuno prihvatljive za grad Šibenik te poštuju realan poslovni plan investitora, rekao je Županović.

RIJEKA - Gospodarsko poslovanje u Primorsko-goranskoj županiji u 2011. bilo je u otežanim uvjetima, tvrtke su se borile za preživljavanje, opstojnost i razvoj, a razdoblje poslovnih teškoća prenijelo se i u 2012., jedan je od zaključaka s današnje sjednice Gospodarskog vijeća primorsko-goranske Županijske gospodarske komore na kojoj je konstituiran novi saziv tog vijeća. Po podatcima sa sjednice, u gospodarstvu Primorsko-goranske županije u prvih devet mjeseci 2011. godine ostvaren je ukupni prihod od 29,62 milijarde kuna, što je 17,4 posto više nego u istom razdoblju pretprošle godine. Ukupni rashodi bili su 25,79 milijardi kuna, što je 6,7 posto više. Ostvarene su investicije u dugotrajnu imovinu, vrijedne 1,58 milijarda kuna, što je 4,1 posto više nego u prvih devet mjeseci 2010. Prosječna plaća u županiji bila je 4358 kuna, što je blizu razine godinu dana prije. Nelikvidnost se povećava pa je potkraj rujna 2011. u županiji bilo 3135 pravnih osoba u kojima je bilo 2543 nezaposlenih.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 13,2 milijuna kuna, najtrgovanije su bile dionice HT-a, a najveći rast cijene bilježe dionice Croatia osiguranja, za gotovo 30 posto. Dionički indeks Crobex danas je blago porastao, za 0,07 posto, na 1.738,20 bodova, dok specijalizirani indeks Crobex10 bilježi nešto veći rast, za 0,73 posto, na 985,81 bod. Najtrgovanije su danas bile dionice HT-a sa 4,4 milijuna kuna prometa, a cijena im je pala 0,53 posto, na 239,03 kuna. Dobitnica dana je dionica Croatia osiguranja koja je ostvarila 3,7 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 29,25 posto, na 6.430 kuna. Time je nastavljen rast cijene te dionice, koja je prošli tjedan, nakon vijesti o mogućoj Adrisovoj kupnji 30-postotnog udjela u Croatia osiguranju, zabilježila rast za oko 26 posto. Rast cijene sedmi trgovinski dan za redom nastavlja dionica Ericssona Nikole Tesle, danas za 6,81 posto, na 1.284,92 kune, uz promet od 871,1 tisuću kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙