FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indeks ZEW i talijanska aukcija poduprli euro

LONDON, 14. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euru su u utorak na međunarodnim tržištima deviza poticaj za jačanje pružili najnoviji podaci iz Njemačke o skoku povjerenja ulagača i uspješni rezultati današnje talijanske aukcije trogodišnjih obveznica.

Euro je u takvim okolnostima nadoknadio ranije gubitke prema dolaru, nakratko dosegnuvši najvišu razinu u danu od 1,3216 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3193 dolara, što znači da na dnevnoj razini nije zabilježio promjene. Jedinstvena europska valuta ojačala je ujedno prema jenu za 0,6 posto, na 103 jena.

Dolar se pak približio najvišoj razini u tri tjedna prema japanskoj valuti, od 78,19 jena, zabilježivši dnevni dobitak od oko 0,6 posto.

Početne pritiske na euro, izazvane odlukom agencije Moody's o sniženju kreditnih rejtinga šest zemalja EU-a i upozorenjem Francuskoj, Britaniji i Austriji na mogući gubitak najvišeg rejtinga, kasnije su ublažile povoljne vijesti iz Njemačke o skoku povjerenja ulagača.

Podršku euru pružila je i uspješna današnja aukcija talijanskih trogodišnjih obveznica na koje su prinosi smanjeni na najnižu razinu od ožujka 2011. godine.

"Podaci instituta ZEW nedvojbeno su poduprli euro a nadamo se i da će euroskupina u srijedu dati zeleno svjetlo za drugi paket pomoći Grčkoj", kazao je Geoff Kendrick, valutni strateg u banci Nomura.

U fokusu tržišta je Grčka kojoj je EU dala krajnji rok do srijede, kada bi se trebali sastati ministri financija eurozone, da točno kaže gdje namjerava ostvariti dodatne uštede od 325 milijuna eura, od ukupno 3,3 milijarde eura proračunskih ušteda koje zahtijevaju od Atene kao uvjet za odobrenje drugog paketa pomoći, vrijednog 130 milijardi eura.

Do istog roka bi grčki politički čelnici morali dati pismena jamstva o ispunjenju uvjeta drugog paketa pomoći.

Pritiske na jen izazvala je pak u utorak odluka japanske središnje banke o povećanju programa kupovine imovine i kreditiranja. Učinak tih mjera mogao bi ipak biti kratkog daha budući da jenu podršku pružaju nepopustljive zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni, zbog čega dobiva na privlačnosti njegov status sigurnog utočišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙