FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 22. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić najavio je danas kako će njegovo ministarstvo uskoro objaviti popis poreznih dužnika, što će biti omogućeno kroz izmjene Općeg poreznog zakona koje bi pred Sabor mogle doći već na početku iduće sjednice. "Izmijenit ćemo vjerojatno članak 8. Općeg poreznog zakona i utvrditi da se tajnost ne odnosi na one koji su porezni dužnici, a na portalima Ministarstva financija bit će objavljeni podaci", izjavio je Linić novinarima u Hrvatskom saboru. Upitan kada se može očekivati objava popisa poreznih dužnika, odgovorio je kako će Vlada zakonski prijedlog vjerojatno pripremiti do početka iduće saborske sjednice. Linić je izvijestio i da će Vlada sutra u prvo saborsko čitanje uputiti zakon o financijskom poslovanju. "Nastojat ćemo do svibnja prihvatiti taj zakon i tada ćemo ići u ozbiljne pregovore između vjerovnika i dužnika", dodao je Linić.

ZAGREB - Saborski Odbor za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj pozvao je danas Ministarstvo poljoprivrede, predstavnike proizvođača mlijeka i mljekarske industrije da nastave pregovore radi pronalaženja zajedničkog rješenja koje će biti na dobrobit hrvatskih mljekara i poljoprivrede. Sjednicu o "opstojnosti proizvodnje mlijeka" članovi odbora završili su sa zaključkom kojim od Ministarstva poljoprivrede traže da ih u roku od 14 dana izvijesti o poduzetim mjerama i postignutom sporazumu. Članovi odbora rekli su kako razumiju probleme mljekara, ali misle da ih treba rješavati za stolom. Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, koji već deveti dan prosvjeduju zato što nisu zadovoljni otkupnom cijenom mlijeka, upozorili su da u odnosu prema prošloj godini za litru mlijeka od države i prerađivača dobivaju 82 lipe manje, a istodobno rastu troškovi, poput goriva, koji ih znatno opterećuju. Predlažu tripartitni sporazum i nastavak isplate potpora. Od Ministarstva poljoprivrede traže da se zadrži dosadašnje stanje dok se ne regulira područje proizvodnje mlijeka. Predsjednik Saveza Igor Rešetar ustvrdio je kako je nedopustivo da prerađivači mlijeka hrvatskim mljekarima nude balkanske cijene za europsku kvalitetu mlijeka. Zamjenica ministra Snježana Španjol rekla je da će Ministarstvo poljoprivrede učiniti sve, ali treba saslušati sve strane jer nitko ne želi stečaj prerađivačkih tvrtaka.

PAZIN - Istarski proizvođači mlijeka, nezadovoljni tijekom pregovora između mljekara i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, danas su traktorima izašli na ceste, njih četrdesetak s dvadesetak traktora uputili su se iz mjesta Lušetići kroz Pazin do Cerovlja kako bi ukazali na probleme zbog kojih se hrvatski mljekari nalaze na cestama već deveti dan. Traže, među ostalim, dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, subvencioniranje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela. Najavivši kako će prema Zagrebu istarski mljekari najvjerojatnije krenuti u petak, dopredsjednik udruge "Mlikarica" Đani Fajman kazao je kako država "mora iznaći sredstva ako želi da igramo zajedničku utakmicu na tržištu". Mljekari namjeravaju ustrajati u svojim zahtjevima te su spremni, kako su rekli, "prosvjedovati ako treba sve do Uskrsa".

ZAGREB - Predstavnici Udruge nautičkog sektora pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare da zastoj u gradnji marina te visoki porezi i druga davanja za plovila onemogućavaju razvoj nautičkog poslovanja u Hrvatskoj. Hrvatski nautički sektor je od 1995. do 2008. godine bio jedan od najpropulzivnijih u Hrvatskoj, pa su tako djelatnosti marina, čartera, gradnje i prodaje brodova, servisa održavanja i osiguranja, 2007. godine ostvarile ukupan procijenjeni prihod od 850 milijuna eura. Međutim, od druge polovice 2008. godine nautički sektor stagnira što je manjim dijelom uvjetovano krizom, a znatno većim politikom i propisima koji su se donosili u Hrvatskoj, kazao je predsjednik Udruge Romano Pičuljan na konferenciji održanoj u sklopu Zagrebačkog sajma nautike. Član izvršnog odbora Udruge nautičkog turizma Roko Vuletić kaže da je šumom propisa otežana gradnja vezova i marina, a davanja za vlasnike plovila su izrazito visoka. Kod prodaje i gradnje novih plovila su, osim recesije, na drastičan pad utjecale visoke trošarine, a potom najava poreza na imovinu kojim će se oporezivati brodice i jahte, kaže Roko Vuletić,.

ZAGREB - Četiri sindikalne središnjice uputile su danas predsjedniku Hrvatskog sabora i zastupnicima zahtjev za povlačenje prijedloga dopuna Stečajnog zakona iz hitnog postupka na daljnju raspravu i doradu. U zahtjevu čelnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Matice hrvatskih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske ističe se da nijedan zakon, koji utječe na sudbine ljudi i njihovu egzistenciju, ne bi smio biti izrađen, raspravljan i usvojen ishitreno, nedovoljno precizno i kvalitetno i bez sagledavanja posljedica. Sindikati napominju kako je prilikom prezentacije prijedloga dopuna Stečajnog zakona na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (15. veljače) naglašeno da radnike, kao najslabiju kariku u lancu, treba dodatno zaštititi tako da ubuduće u stečaju imaju pravo na naknadu 3 + 3 plaće. Tri su plaće iz Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, a dopunama Stečajnog zakona omogućile bi se i tri minimalne plaće iz troškova stečajnog postupka. "Dakle, ukupno pravo radnika bilo bi šest minimalnih plaća temeljem prava u dva zakona ('i-i'). U Hrvatskom saboru, međutim, prijedlog zakona o dopuni Stečajnog zakona je prezentiran 'ili-ili' te zaključujemo da su socijalni partneri, ali i šira hrvatska javnost, bili obmanuti", navode iz sindikalnih središnjica.

ZAGREB - Građevinska tvrtka Tehnika sklopila je s tvrtkom Vrbani projekt d.o.o. ugovor o gradnji trgovačkog centra na Vrbanima, a vrijednost ugovorenih radova je 15,3 milijuna eura (bez PDV-a), objavila je danas Tehnika putem Zagrebačke burze. Tehnika, kao izvođač radova, sklopila je ugovor o građenju za izgradnju trgovačkog centra na uglu Horvaćanske i Rudeške ulice, s naručiteljem Vrbani projekt d.o.o., navode iz Tehnike. Iz te građevinske tvrtke najavljuju početak gradnje s početkom ožujka, a završetak u roku 13 mjeseci.

PULA - Brodogradilište Uljanik ove će godine isporučiti šest brodova - dva višenamjenska za prijevoz rasutih tereta, dva Wagon carriera, te dva Trailing Hopper Suction Dredgera, održati ukupno sedam porinuća te položiti šest kobilica, doznaje se u Uljanikovoj Službi za odnose s javnošću. U protekloj godini pulsko brodogradilište isporučilo je pet brodova od kojih su talijanskoj Grimaldi Grupi isporučena dva višenamjenska broda za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera, a belgijskoj Jan De Nul Grupi dva jaružara. S isporukom broda "Veruda" za Uljanik Plovidbu ostvaren je plan za 2011. godinu.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 12,2 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa je pala, Crobexa za 0,11 posto, Crobexa10 za 0,18 posto. Crobex je trgovanje tako završio na 1.752,16 bodova, a Crobex10 na 978,66 bodova. Nešto se više danas trgovalo dionicama HT-a, Ingre i Ericssona Nikole Tesle koje su jedine imale više od milijun kuna prometa. Dionicama HT-a ostvareno je gotovo 2,1 milijun kuna prometa, a cijena im je porasla za 0,04 posto, na 226,60 kuna. Dionica Ingre poskupjela je za 5,24 posto, na 5,82 kune, s prometom od 1,7 milijuna kuna. Dionica Ericssona Nikole Tesle izgubila je na cijeni za 1,95 posto i trgovanje završava na 1.199 kuna, uz promet od 1,5 milijuna kuna. Među dionicama kojima je porasla cijena je i dionica Privredne banke Zagreb i to za 3,52 posto, a Zagrebačka je burza tu dionicu danas svrstala u segment promatranja radi prijedloga dividende u iznosu od 29,90 kuna po dionici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙