FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke poduprle europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u ponedjeljak, poduprte snažnim skokom bankovnog sektora kojem je potporu pružilo izvješće da Francuska i Njemačka pozivaju na ublažavanje globalnih propisa o bankovnom kapitalu kako bi se spriječila kreditna kriza.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,7 posto na 5.767 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,4 posto na 6.427 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,5 posto i iznosio 3.338 bodova.

Financial Times je objavio da će francuski ministar financija Francois Baroin i njegov njemački kolega Wolfgang Schaeuble zatražiti razvodnjavanje pojedinih smjernica o bankovnom kapitalu Basel III kako bi se ublažio negativan utjecaj tih mjera na rast.

Schaeuble je opovrgnuo napise FT-a, rekavši novinarima u Parizu da će dvije zemlje provesti propise Basel III.

"Ublažavanje pravila o kapitalu dalo bi bankama i osiguravateljima prostora koji im je potreban za stvarni oporavak. To svakako ima smisla", kazao je jedan trgovac iz Pariza.

Među pojedinačnim dionicama isticali su se Commerzbank koji je dobio na vrijednosti 10,6 posto, Societe Generale koji je ojačao 9,2 posto, te UniCredit, u plusu 11 posto.

Nakon jako loših rezultata u 2011. europskih bankovni sektor dobio je 26 posto na vrijednosti u protekla dva tjedna, pri čemu je UniCreidt poskočio 62 posto, Commerzbank 57 a Societe Generale 53 posto. Potporu im pruža nada da je uspostavljena kakva-takva kontrola nad dužničkom krizom u Europi.

Trgovci su također istaknuli da podaci francuske središnje banke pokazuju da su francuske banke u posljednjih mjesec dana povećale dugoročno posuđivanje od Europske središnje banke za 43,6 milijardi eura, koristeći priliku jeftinijeg financiranja. Svježa sredstva pokrit će manje-više ovogodišnje potrebe za financiranjem banaka BNP Paribas, Credit Agricole i Societe Generale, pokazalo je istraživanje Deutsche Banka.

Defanzivni sektori poput energetskog i farmaceutskog bili su pak na gubitku, pa je GDF Suez oslabio 2,8 posto, E.ON 1,5 posto, a Roche 0,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj prošlog tjedna i iznosio je 8.765 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙