FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 22. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BEIRUT/ŽENEVA - Sirijske snage ubile su u utorak više od 100 osoba u napadu na sela i grad Homs, objavili su aktivisti, a Crveni križ je pozvao na prekid vatre kako bi mogao pružiti pomoć civilima. Washington, koji se priprema za sastanak "Prijatelja Sirije" na kojem će biti zapadne i arapske zemlje što se protive sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, nije želio isključiti mogućnost da pobunjenike opskrbi oružjem kojim bi svrgnuli dugogodišnjeg predsjednika. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da traži kandidata za humanitarnog koordinatora za Siriju čija bi uloga mogla biti i traženje političkog rješenja krize.

BEČ - UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je u srijedu razočaranje zbog izostanka napretka u dvodnevnim pregovorima u Teheranu oko spornog iranskog nuklearnog programa i upozorila da joj nije dopušten ulazak u iransku vojnu bazu. U drugom posjetu u manje od mjesec dana, tim visokih dužnosnika IAEA-e doputovao je u Teheran kako bi izvršili pritisak na iranske vlasti da učine nešto u pogledu sve izraženije bojazni da pokušavaju proizvesti atomsko oružje. "Na oba sastanka dužnosnici agencije zatražili su pristup vojnoj bazi Parchin. Iran to nije dopustio", priopćila je IAEA nakon razgovora u Teheranu 20. i 21. veljače.

PARIZ - Donji dom francuskog parlamenta je u utorak prihvatio plan predsjednika Nicolasa Sarkozyja za smanjenje socijalnih doprinosa tvrtki te je reforma proslijeđena na raspravu u Senatu. Smanjenje socijalnih doprinosa, koje treba povećati konkurentnost francuskih tvrtki, financiralo bi se povećanjem PDV-a na 21,2 posto s 19,6 posto. Lijeva oporba ocjenjuje da se time na sve porezne obveznike nepravedno prebacuje teret reforme. Senat će o reformi raspravljeti u srijedu. Čak i ako Senat, u kojem dominira oporba, odbaci reformu Nacionalna skupština će imati konačnu riječ prije raspuštanja oba doma 7. ožujka pred predsjedničke izbore u travnju i svibnju.

VALENCIA -Tisuće španjolskih studenata prosvjedovalo je protiv navodnog policijskog nasilja u utorak, dan nakon nakon što je policija uhitila 25 prosvjednika i navodno ozlijedile četvero na prosvjedima protiv smanjenja izdvajanja za obrazovanje. Španjolska, snažno zahvaćena dužničkom krizom eurozone, drastično je smanjila javnu potrošnju no do sada su smanjenja izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje bila ograničena a prosvjedi protiv mjera štednje izolirani i uglavnom nenasilni. Prosvjedi u gradu Valenciji počeli su prošlog tjedna nakon što su se studenti požalili da se u učionicima moraju ogrnuti pokrivačima jer se zbog smanjenja potrošnje ne griju. Ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz je rekao da će biti posljedica ako se pokaže da je policija uporabila prekomjernu silu ali je napomenuo i da su neki studenti bili nasilni.

CARACAS - Predsjednik Venezuele Hugo Chavez (57) izjavio je u utorak da su mu liječnici nakon pregleda na Kubi rekli da će opet morati ići na operaciju. Chavez je prošle godine dva puta operiran na Kubi kako bi mu se uklonio tumor iz zdjelice. Točni podaci o njegovom zdravstvenom stanju nisu poznati javnosti već se o tome doznaje samo na temelju povremenih Chavezovih izjava. "Nema metastaza. Samo mala lezija na mjestu gdje su uklonili tumor", rekao je tijekom tijekom televizijskog prijenosa njegovog obilaska tvornice u saveznoj državi Barinas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙