FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je u utorak da drugi paket pomoći Grčkoj otklanja mogućnost bankrota te zemlje, dok predstavnici privatnih vjerovnika tvrde da se još ne može govoriti o prekretnici, nego o jednom do koraka koji trebaju dovesti do povjerenja investitora. "Dogovor, koji su postigli ministri financija eurozone zatvara vrata bankrotu sa svim teškim socijalnim i gospodarskim posljedicama", izjavio je Barroso u Bruxellesu. Ministri financija zemalja eurozone u utorak su u Bruxellesu nakon maratonskih pregovora odobrili Grčkoj drugi paket međunarodne pomoći, koji uključuje otpis grčkog duga u vrijednosti od 107 milijardi eura te pomoć od 130 milijardi eura do kraja 2014. Grčka se zauzvrat obvezala provesti bolne mjere štednje i reformirati gospodarstvo. Zahvaljujući toj pomoći, Grčka će moći podmiriti 14,5 milijardi eura dužničkih obveza koje stižu na naplatu 20. ožujka i time izbjeći bankrot. Ovaj paket otvara mogućnost Grčkoj da "izgradi novo i održivo gospodarstvo, koje će moći ostvarivati rast i otvarati radna mjesta. Nema alternative fiskalnoj konsolidaciji i strukturnim reformama u Grčkoj, ako želi zadobiti konkuretnost", rekao je Barroso. Predsjednik Instituta za međunarodne financije (IIF), koji okuplja privatne vjerovnike Charles Dallara ocijenio je da drugi paket pomoći ne predstavlja prekretnicu nego početak uspostave povjerenja kod privatnih investitora. "Ne bih rekao da je riječ o definitivnoj prekretnici, ali je posijano sjeme za uspostavu povjerenja u eurozonu", rekao je Dallara.

TEHERAN - Iran će poduzeti preventivne akcije protiv svojih neprijatelja ako osjeti da su njegovi nacionalni interesi ugroženi, izjavio je zamjenik načelnika iranskih oružanih snaga Mohamed Hejazi u utorak. "U ovom trenutku naša je strategija da ako osjetimo da naši neprijatelji žele ugroziti nacionalne interese Irana... mi ćemo djelovati ne čekajući njihove akcije", rekao je Hejazi za novinsku agenciju Fars. Iran je suočen s rastućim međunarodnim pritiskom i izolacijom zbog svog spornog nuklearnog programa. Izaslanstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) doputovalo je u ponedjeljak u Teheran u pokušaju pronalaženja diplomatskog rješenja iranskog nuklearnog pitanja. Posjet izaslanstva, drugi u manje od mjesec dana, trebao bi pokušati razjasniti nejasne zone iranskog nuklearnog programa koji, po IAEA-i, potiče sumnju u iranske stvarne namjere. IAEA se nada da će uspjeti ustanoviti stvarnu i jasnu prirodu iranskoga nuklearnog programa, tj. je li riječ o vojnome programu, kako to vjeruju zapadnjaci ili isključivo civilnome, kako tvrde Iranci.

ZAGREB - Potpredsjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Ruža Tomašić i članica Odbora Ivanka Roksandić sastale su se u utorak u Hrvatskom saboru s izvjestiteljem Odbora za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean-Charlesom Gardettom, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću. Gardetto je izvijestio zastupnice o cilju svoje misije, sastavljanju izvješća o ravnopravnosti spolova u jugoistočnoj Europi. Središnje teme sastanka bile su uloga žena u javnom i političkom životu, ekonomski aspekt ravnopravnosti spolova, mogućnosti usklađivanja poslovnih i obiteljskih obaveza te borba protiv nasilja nad ženama u RH. Tomašić je upoznala Gardetta sa strukturom i načinom rada Odbora, naglasivši pritom angažman Odbora na pitanjima zaštite prava žena. Predstavivši pravni okvir koji pokriva ovo područje, članica Odbora Ivanka Roksandić posebno je skrenula pozornost na potrebu daljnjeg jačanja provedbe donesenih zakona. Zastupnice su se posebno osvrnule na položaj žena na tržištu rada, ocijenivši pozitivnim mjere vlade i drugih institucija za poticanje ženskog poduzetništva. Predstavljena su i rješenja rodiljnih i roditeljskih dopusta i naknada u Republici Hrvatskoj. Iz djelokruga Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina predstavljene su i odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, pri čemu su zastupnice ocijenile da su u zaštiti manjinskih prava u Hrvatskoj dosegnuti visoki standardi.

ZAGREB - Potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Sonja Koenig sastala se u utorak u Hrvatskom saboru s izvjestiteljem Odbora za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean-Charlesom Gardettom s kojim je razgovarala o rodnoj ravnopravnosti, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću. Gardetto boravi u posjetu Hrvatskoj kako bi napravio izvješće o ravnopravnosti spolova u jugoistočnoj Europi, a nakon RH posjetit će i druge zemlje u regiji. Osnovni cilj izvješća je istražiti i analizirati položaj žena u ovom dijelu Europe s posebnim naglaskom na sljedeća područja: javni i politički život, obiteljsko nasilje, trgovina ljudima i prostitucija, gospodarstvo, pravosuđe, obiteljski Zakon i odnosi u regiji (u kontekstu procesa pomirenja), kazao je Gardetto. Predstavivši rad saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, Koenig je rekla da u Republici Hrvatskoj ravnopravnost spolova nije dosegnuta, iako je puno učinjeno na institucionalnoj i zakonodavnoj razini. Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2003. dopunjen je 2008. godine važnom odredbom kojom se propisuje kvota zastupljenosti žena od 40 posto na listama političkih stranaka. Ta odredba primjenjuje se od trećeg izbornog ciklusa otkad je donesena, odnosno od sljedećih lokalnih izbora koji će se održati 2013. godine. Odredba se odnosi i na izbore za Europski parlament, naglasila je Koenig. Govoreći o strukturi spolova u parlamentu, Koenig je rekla da zastupljenost žena u ovom sazivu iznosi 23,84 posto, a u prošlom sazivu Sabora žene su bile zastupljene s 25,79 posto.

RAMALA - Palestinski zatvorenik Hader Adnan je nakon 66 dana prekinuo štrajk glađu koji je počeo u znak prosvjeda protiv svog zatvaranja u Izraelu bez optužnice, objavio je u utorak palestinski ministar za zatvorenike, dodavši da će biti pušten u travnju. "Izraelsko pravosuđe je odlučilo pustiti Hadera Adnana 17. travnja i on je, s obzirom na to, prekinuo štrajk glađu", rekao je ministar Isa Karake. Vrhovni sud u Izraelu koji je u utorak trebao odlučivati o žalbi 33-godišnjeg palestinskog zatvorenika pripadnika Islamskog Džihada koji najdulje štrajka glađu u povijesti izraelsko-palestinskog sukoba, otkazao je raspravu. Sud podržava zatvaranje bez suđenja već desetljećima stajući uz vladin argument da je takvo pritvaranje nužna sigurnosna mjera koja se može upotrijebiti kako bi se izbjeglo objavljivanje povjerljivih informacija na suđenjima. Adnanov slučaj privukao je pažnju na izraelsko tzv. "administrativno pritvaranje" koje omogućuje da se osumnjičeni na neodređeno vrijeme zadrži u pritvoru bez suđenja ili optužnice. Izraelska je vojska u priopćenju rekla kako je on uhićen "zbog aktivnosti koje prijete regionalnoj sigurnosti", bez ulaženja u pojedinosti. Izrael je bio izložen pritisku međunarodne zajednice kako bi pokazao "humanu gestu" prema Adnanu koji štrajka od 18. prosinca želeći upozoriti na administrativno zatvaranje Palestinaca.

PARIZ - Bivši predsjednik stranke krajnje desnice Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen priznao je u utorak susret s bivšim političkim vođom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem koji je tada bio u bijegu pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY). "Da", rekao je Le Pen na pitanje za informativni kanal i-tele i potvrdio točnost sastanka što ga je u svojoj knjizi opisao njegov bivši tjelohranitelj Thierry Legier. "Nisam ja zadužen loviti ljude koje je javno mnijenje nazvalo ratnim zločincima", objasnio je Le Pen. Bivši vođa FN-a nije, međutim, razotkrio kada se taj sastanak zbio, ali je potvrdio da je na Palama blizu Sarajeva susreo i tadašnju "predsjednicu" bosanskih Srba Biljanu Plavšić. "Ja se sastajem sa svima. Ne bojim se", zaključio je. Optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratni zločin zbog svoje uloge u ratu u Bosni i Hercegovini (1929-1995), Radovan Karadžić je uhićen u srpnju 2008. u Beogradu 13 godina nakon podizanja optužnice. Suđenje mu je počelo u listopadu 2009. pred ICTY-jem.

KANDAHAR - Talibani su na jugu Afganistana pogubili četvero civila, odrubivši im glave jer su navodno špijunirali za središnju vladu, a njihova su tijela otkrivena u nedjelju navečer u provinciji Helmand, objavile su u utorak mjesne vlasti. "Četvorica muškaraca su bili civili, a talibani su im odrubili glave jer su smatrali da su špijunirali za vladu", priopćio je glasnogovornik mjesnih vlasti Daud Ahmadi. Prema njegovim riječima, žrtve su sa sobom nosile skupe satelitske telefone, što je talibane uvjerilo u njihovu krivnju, iako se radi o području koje nije pokriveno telefonskom mrežom te satelitski telefoni nisu rijetkost. Talibani odrubljivanjem glave kažnjavaju špijune i izdajice.

PEKING - Trinaest je osoba poginulo a 17 ih je ozlijeđeno u eksploziji u tvornici za proizvodnju strojeva na sjeveroistoku Kine, izvijestio je u utorak dužnosnik tvrtke Ansteel Song Jiachen. Nesreća se dogodila u ponedjeljak oko 23.30 po mjesnom vremenu u tvornici za proizvodnju strojeva, u državnoj tvrtki u gradu Anshan, rekao je glasnogovornik. Prema prvim podacima bilo je deset mrtvih, a tri su se osobe smatrale nestalima, no u međuvremenu je broj žrtava porastao. "Akcija spašavanja je u tijeku. Tijela radnika koji su smatrani nestalima pronađena su", rekao je Song, dodavši kako je istraga u tijeku. Nesreće u tvornicama, osobito u čeličanama s visokim pećima u Kini vrlo su česte, najčešće zbog nedovoljne brige o sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙