FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ATENA

Grčki premijer Lucas Papademos izrazio je u utorak zadovoljstvo dogovorom eurozone o novom programu pomoći njegovoj zemlji kako bi izbjegla bankrot, istaknuvši da će obećane reforme biti provedene nakon prijevremenih izbora. "Vrlo smo zadovoljni", rekao je Papademos nakon maratonskog sastanka ministara financije eurozone u Bruxellesu koji je trajao 13 sati. Na sastanku je postignut dogovor o otpisu grčkog duga u vrijednosti 107 milijardi eura te pomoći od 130 milijardi eura do kraja 2014. Grčka se zauzvrat obvezala provesti bolne mjere štednje i reformirati gospodarstvo. Zahvaljujući toj pomoći, Grčka će moći podmiriti 14,5 milijardi eura dužničkih obveza koje stižu na naplatu 20. ožujka i time izbjeći bankrot. "Moramo provesti program u roku i na učinkovit način", rekao je Papademos.

FRANKFURT

Štrajkovi u frankfurtskoj zračnoj luci nastavit će se do petka, priopćio je sindikat zaposlenika u sigurnosti zračnog prometa (GdF), zbog čega je više otkazanih letova i kašnjenja na tom najvećem njemačkom aerodromu. Nešto manje od 200 kontrolora kretanja zrakoplova na tlu štrajkaju zbog spora oko plaća s Fraportom, tvrtkom koja upravlja zračnom lukom u Frankfurtu. Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa već je otkazala stotine letova dnevno. Ovaj posljednji štrajk počeo je u u ponedjeljak i trebao je trajati do srijede, ali je produljen do petka navečer, priopćio je sindikat u utorak.

MOSKVA

Rusija neće sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o Siriji koja se u petak održava u Tunisu, objavilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova. "Nismo bili obaviješteni niti o sastavu i sudionicima, niti o dnevnom redu konferencije. Ali ono što je najvažnije, stvarni cilj te inicijative nije jasan ... s obzirom na okolnosti, ne vidimo kako bi bismo mogli sudjelovati na konferenciji u Tunisu", izjavio je glasnogovornik ministarstva Aleksandar Lukačevič. Dodao je da Moskva ima dojam da se radi o "stvaranju međunarodne koalicije kako bi se podržala jedna strana u unutrašnjem sukobu protiv druge, što bi značilo da jedan veliki dio sirijskog stanovništva, koji podupire sadašnju vlast, ne bi bio zastupljen". Na prijedlog Pariza i Washingtona, Tunis u petak ugošćuje "konferenciju za prijatelje sirijskog naroda".

SARAJEVO

Hrvatska i Bosna i Hercegovina uskoro će početi pregovore o posebnom trgovinskom protokolu kojim bi se ublažile posljedice ulaska Hrvatske u Europsku uniju i ujedno njezina izlaska iz regionalne zone slobodne trgovine CEFTA, najavljeno je iz Ministarstva vanjske trgovine BiH.Pomoćnik ministra Dragiša Mekić izjavio je u utorak banjalučkim "Nezavisnim novinama" kako se trenutačno intenzivno radi na prikupljanju dokumentacije i pripremama za potpisivanje takvog protokola. Mekić tvrdi kako je pregovore o protokolu potaknula hrvatska strana jer će ulaskom u EU nastupiti novi režim trgovine koji bi pri uvozu u BiH značio i plaćanje carinskih pristojbi na neke prehrambene proizvode.

LILLE

Francuska policija u Lilleu privela je u utorak na ispitivanje bivšeg prvog čovjeka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna zbog sumnje da je znao da su na zabavama na kojima je nazočio sudjelovale prostitutke plaćene korporativnim novcem. Strauss-Kahn može biti zadržan u pritvoru najviše 48 sati, nakon čega se protiv njega može pokrenuti i službena istraga vezana uz zloupotrebu korporacijskog novca. Istražitelji, naime, pokušavaju otkriti jesu li francuski direktori i predsjednici kompanija korporativni novac trošili za financiranje seks zabava s prostitutkama. Istraga je usmjerena na lanac prostitucije za klijente luksuznog hotela Carlton. Policija nastoji utvrditi je li Strauss-Kahn znao da su žene na tim zabavama na koje je odlazio u Parizu i Washingtonu bile prostitutke.

BEOGRAD

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je za ''Večernje novosti'' od utorka kako je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) te u tom pogledu istaknuo kako je politički neophodno i od iznimna značenja normalizirati odnose između Srbije u Kosova. U razgovoru za taj beogradski dnevnik, objavljenom na dan kada se u Bruxellesu očekuje nastavak dijaloga između pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Juppe ističe kako je EU jasno izrazila svoja očekivanja te da se napredak u dijalogu između Beograda i Prištine treba usmjeriti na upravljanje granicama i na sudjelovanje Kosova na forumima regionalne suradnje. ''Vaša zemlja je pokazala svoju odlučnost da se napreduje u ovim pitanjima. Od iznimne je važnosti da do sastanka Vijeća ministara EU 28. veljače bude poslan jasan signal u vezi s uspostavljanjem integriranog upravljanja prijelazima. Također je važno da misija EULEX može slobodno izvršavati svoj mandat na sjeveru Kosova'', kazao je Juppe.

ADEN

Četiri su osobe ubijene, među njima jedno dijete, u izbornom nasilju u Jemenu u utorak na dan dugoočekivanih predsjedničkih izbora koje su Jemenci mukotrpno izborili prosvjedima kako bi okončali tvrdu 33-godišnju vladavinu Alija Abdulaha Saleha i otvorili novu stranicu povijesti. U Adenu, najvećem gradu na jugu Jemena, desetgodišnje dijete ubijeno je zalutalim metkom u razmjeni vatre između snaga reda i separatista koji žele izazvati metež na izborni dan, kazali su očevici. Također u Adenu u drugoj razmjeni vatre ubijen je policajac, rekli su sigurnosni izvori koji tvrde da su separatisti zapalili glasačke kutije i glasačke listiće. Prema vojnome izvoru u gradu Mukali na jugoistoku Jemena ubijen je jedan vojnik u napadu separatista na birališno mjesto, a u Lahadžu na jugu ubijen je prosvjednik u razmjeni vatre između separatista i vojnika.

SARAJEVO

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić potvrdio je kako ima informacije da se na njega sprema atentat te je upozorio kako bi takav čin trajno destabilizirao Srbiju i ujedno ukinuo njen suverenitet na području Sandžaka. "Ja sam ozbiljno shvatio informacije da je moja sigurnost ugrožena i ako mi se išta dogodi odgovorni će biti Boris Tadić, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin", izjavio je Zukorlić u intervjuu kojega je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz". Na taj je način Zukorlić, koji otvoreno zagovara što veću autonomiju Sandžaka, neizravno sugerirao kako iza priprema za navodni atentat stoji sam srbijanski državni vrh, ali i one bošnjačke političke opcije iz Sandžaka koje zagovaraju bližu suradnju s Beogradom te podupiru Islamsku zajednicu Srbije, kojoj je na čelu Adem Zilkić. Zukorlić je pak na čelu one struje među sandžačkim muslimanima koji se smatraju prije svega Bošnjacima i oslanjaju se na potporu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njezina poglavara Mustafe Cerića.

BAGRAM

Gotovo dvije tisuće Afganistanaca prosvjedovalo je ispred glavne američke vojne baze u zemlji u utorak nakon izvješća da su strani vojnici palili Kurane i na neodgovarajući način postupali s drugim vjerskim materijalom. General John Allen, zapovjednik ISAF-a, ispričao se zbog toga u pokušaju da spriječi širenje bijesa stanovništva širom Afganistana. "Kada smo čuli za te poteze odmah smo intervenirali i zaustavili smo ih. Vjerske vlasti dobit će te materijale i s njima ćemo postupiti na odgovarajući način", rekao je Allen. "To nije bilo namjerno", istaknuo je. Prosvjedi, koje su vlasti opisale kao uglavnom mirne, dogodili su se kod Bagrama, sjeverno od Kabula.

TOKIO

Tijela pripadnika jedne tročlane japanske obitelji, roditelja šezdesetogodišnjaka i njihova 30-godišnjeg sina, pronađena su u stanu na području Tokija, a prema prvim informacijama obitelj je umrla od gladi, javili su japanski mediji. Tijela u raspadanju pronašao je vlasnik zgrade u Saitami, odlučivši ih posjetiti zbog kašnjenja u plaćanju stanarine. U razdoblju prije smrti, obitelj više nije imala ni struje ni plina, već samo tekuću vodu. U stanu nije pronađena baš nikakva hrana, uključujući i najosnovnije namirnice. U Japanu je u posljednjih 20 godina došlo do značajnog osiromašenja ljudi, a uočena je i sve veća izolacija osoba koje se nalaze u teškom materijalnom stanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙