FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka i Kina poduprle europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europskim burzovnim indeksima u ponedjeljak su poticaja za jačanje davala očekivanja konačnog dogovora o novom paketu pomoći za Grčku, a dobrom raspoloženju pridonijele su i vijesti iz Kine o popuštanju monetarne politike.

Londonski Ftse indeks bio je na dobitku 0,74 posto i dosegnuo je 5.948 bodova, frankfurtski DAX od 1,35 posto, ojačavši na 6.940 bodova, dok je pariški CAC u plusu 0,86 posto i iznosi 3.469 bodova. Američko tržište danas pak ne radi zbog obilježavanja državnog praznika.

Najveće dobitnice bile su rudarske dionice, čije je kretanje u uskoj vezi s jačanjem gospodarskog rasta, i to poglavito u Kini, gdje je potražnja za sirovinama golema. U prosjeku su ojačale 2,1 posto nakon što je kineska središnja banka smanjila stopu obvezne rezerve i time bankama ostavila na raspolaganju za kreditiranje dodatnih do 63,5 milijardi dolara.

Dionice Eurasian Natural Resourcesa i Vedanta Resourcesa, s raširenim poslovanjem u Aziji, ojačale su 3,3 odnosno 3,2 posto.

U središtu pozornosti je sastanak ministara financija eurozone u Bruxellesu, za koje tržišta očekuju da će iznjedriti zeleno svjetlo za drugi paket pomoći Grčkoj, vrijedan 130 milijardi eura i nužan za izbjegavanje nekontroliranog stečaja. O visini gubitaka koji će prihvatiti privatni vjerovnici još se pregovara.

Bankovne dionice ojačale su u prosjeku 1,4 posto, na čelu s francuskim bankama Credite Agricole i BNP Paribas, najviše izloženima državnim dugovima eurozone. U plusu su tako bile 2,6 posto odnosno 1,5 posto.

"Kapital se slijeva na tržište, pregovori po pitanju grčkog paketa napreduju, a svijetla točka je i Kina. Ne očekujem međutim veći rast, čak i ako Grčka dobije novi paket pomoći", kazao je Bob Parker, viši savjetnik u banci Credite Suisse.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je gotovo 1,1 posto, na 9.485 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙