FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi u plusu nakon usvajanja grčkih mjera štednje

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su porasli zbog pojačanog optimizma nakon što je grčki parlament usvojio nove nepopularne mjere štednje nužne za isplatu drugog paketa pomoći i za sprečavanje nekontroliranog bankrota Grčke.

Londonski Ftse indeks ojačao je 1,04 posto, na 5.913 bodova, frankfurtski DAX za 0,85 posto, na 6.749 bodova, a pariški CAC za 0,5 posto, na 3.390 bodova.

Najveće dobitnice u takvom su ozračju bile dionice grčkih banaka, koje su ojačale 12,3 posto i na dobitku su tako više od 86 posto u ovoj godini.

Dionice europskog bankovnog sektora u prosjeku su dobile na vrijednosti 1,1 posto. Većina toga sektora izložena je dugovima posrnulih članica na periferiji eurozone, a među stratezima polako prevladava uvjerenje da je kriza u eurozoni pod kontrolom.

Grčka mora izbjeći nekontrolirani bankrot jer će se u suprotnom suočiti s razornim posljedicama, kazao je europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn, signalizirajući da su ministri financija eurozone spremni ovaj tjedan postići dogovor o drugom paketu pomoći Grčkoj. "Aspekt krize državnih dugova u eurozoni očigledno je prigušen. To omogućava tržištima da se fokusiraju na ostale aspekte temeljne situacije", kazao je Mike Lenhoff, glavni strateg u Brewin Dolphin Securitiesu u Londonu.

Mišljenja je da bi se uzlet mogao nastaviti, pri čemu ukazuje i na veći optimizam među kompanijama koji se, kaže, očituje u pojačanim poslovnim aktivnostima.

Dionice britanske tvrtke Cable & Wireless Worldwide poskočile su za 29 posto nakon što je Vodafone Grupa, najveći svjetki mobilni operator po prihodima, objavila da razmišlja o podastiranju ponude za preuzimanje te kompanije. Dionice Vodafonea ojačale su 0,7 posto.

Nekoliko dana nakon što je trgovac rudama Glencore iznio 41 milijardi dolara tešku ponudu za preuzimanje rudarske grupe Xstrate, ulagači kažu da postoji nada da najnoviji potezi nagovješćuju novi krug aktivnosti preuzimanja.

"Definitivno je mnogo kompanija u poziciji da učine nešto više sa svojim novcem. Umjesto da samo otkupljuju svoje dionice ili restrukturiraju dugove, mogli bismo svjedočiti potrošnji njihova novca, bilo na aktivnosti spajanja i akvizicije, bilo na nova konstruktivna ulaganja", kazao je Alastair McLeod, upravitelj equity funda u Rivercrest Capitalu.

Rudarske dionice također su bile dobitnici u uvjetima jačanja eura koje je poduprlo cijene bakra i ostalih metala. U europskom rudarskom sektoru prosječno su ojačale 1,9 posto, dok su u ovoj godini na dobitku 18 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,58 posto, na 8.999 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙