FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Pregled važnijih sportskih događaja do 21 sat.

SPLIT/ZAGREB - Dugogodišnji novinar "Slobodne Dalmacije", scenarist i pisac te košarkaški sudac Milorad Bibić Mosor umro je danas nakon duge i teške bolesti u zagrebačkoj bolnici Rebro. Milorad Bibić Mosor rodio se 25. srpnja 1952. u Splitu. Kao novinar radio je u splitskome tjedniku "Nedjeljna Dalmacija", a nakon toga u "Slobodnoj Dalmaciji". U obje redakcije bio je i urednik Sportske rubrike. Njegova specijalnost uvijek je bio sport, a uža specijalnost košarka, o kojoj je godinama pisao u raznim tjednicima i revijama. Kao sportski novinar pratio je mnoga velika svjetska natjecanja, Olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva, a intervjuirao je i mnoge poznate osobe iz sportskog svijeta.

Milorad Bibić Mosor napisao je knjigu "Moj galebe" o košarkašu Dini Rađi, knjigu "Split je prva liga" o prvoligaškim godinama radničkoga Nogometnog kluba "Split". Zajedno sa zagrebačkim novinarom Zoranom Kovačevićem napisao je biografiju poznatoga košarkaškog trenera Mirka Novosela "Zlatna košarka Mirka Novosela" te monografiju "Od starog placa do vrha Europe" i knjigu "Zakon pjace" o odrastanju u Splitu 60-ih godina prošlog stoljeća. Sportskim novinarom godine proglašen je 1997., a 2003. i 2005. Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za sportsku publicistiku za knjige "Split je prva liga" i "Zlatna košarka Mirka Novosela". Bio je urednik na negdašnjoj televiziji "Marjan", a posljednjih je godina surađivao na još jednoj lokalnoj televiziji, gdje je vodio svoju emisiju "Mosorijada".

Pisao je humoristične priloge za "Pomet" u "Slobodnoj Dalmaciji" i surađivao u humorističkim časopisima "Berekin" i "Žulj". Osim sporta i humora, u "Slobodnoj Dalmaciji" piše tekstove za mnoge rubrike, a poznat je i po komentarima društvenih događaja u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2". Prošlog ljeta objavio je knjigu "Zadnja pošta Riva".

VIERUMAKI - Hrvatska streljačica Valentina Pereglin osvojila je brončanu medalju u konkurenciji juniorki u disciplini zračni pištolj 10 metara na Europskom prvenstvu u finskom Vierumakiju. Pereglin je pogodila ukupno 477.4 krugova, 380 u kvalifikacijama, te 97.4 u finalu. Zlato je sa 479.1 (381+98.1) osvojila Poljakinja Joanna Tomala, a srebro Bjeloruskinja Nadžeja Leanavets sa 478.3 (383+95.3).

KRIŽEVCI - U petak je u Križevcima održan 19. hrvatski košarkaški "All-Star" susret, a ove su godine snage odmjerili "Domaći" i "Stranci". Bolji su sa 150-138 (34-39, 40-29, 35-38, 41-32) bili "Stranci". U momčadi "Stranaca" najefikasniji su bili Josh Heytvelt i Demonte Harper sa po 27 poena, a kod "Domaćih" je Mario Ksun ubacio 25, a Marko Car 23 poena.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša primio je u petak u prostorijama HOO-a delegaciju Olimpijskog komiteta Kosova (OKK) na čelu s predsjednikom Besimom Hasanijem, te je obećao podršku HOO-a u nastojanjima da postanu članovi međunarodne olimpijske obitelji, priopćeno je iz Hrvatskog olimpijskog odbora. Predsjednik Olimpijskog komiteta Kosova Besim Hasani obratio se čelnicima HOO-a za pomoć i podršku u nastojanju da Međunarodni olimpijski odbor prizna OKK, a Mateša je naglasio kako OKK na putu do ulaska u međunarodnu olimpijsku obitelj može računati na punu podršku HOO-a.

Naime, Olimpijska povelja nalaže da najmanje pet nacionalnih sportskih saveza uključenih u nacionalni olimpijski odbor moraju biti članovi međunarodnih sportskih federacija koje upravljaju sportovima uvrštenim u program olimpijskih igara. Zasad je to prepreka priznavanju Olimpijskog komiteta Kosova, jer su trenutno četiri međunarodne federacije priznale nacionalne sportske saveze u Kosovu.

Zbog nemogućnosti nastupanja na olimpijskim igrama i ostalim međunarodnim sportskim natjecanjima, mnogi vrhunski sportaši nastupaju za strane države, dok oni koji ostaju u domovini nemaju priliku odmjeriti snage s međunarodnom konkurencijom i tako realno procijeniti vlastitu kvalitetu, rečeno je na sastanku. U tom kontekstu istaknut je primjer nadarene judašice Majlinde Kelmendi, koja je pod zastavom Međunarodne judo federacije (IJF) nastupila na Svjetskom juniorskom prvenstvu u judu 2009., te postala svjetska juniorska prvakinja.

Na sastanku su prisustvovali i glavni tajnik HOO-a Josip Čop, član Olimpijskog komiteta Kosova Ferid Zekolli, te predstavnici Albanskog kulturnog društva u Hrvatskoj "Shkendija" Tom Kačinari, koji je i predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, te Ardian Kozniku, bivši nogometni reprezentativac Hrvatske.

RIJEKA - Sporazum o partnerstvu između grada Rijeke, NK Rijeke i zaklade Social Sport u vlasništvu talijanskog industrijalca Gabrielea Volpija potpisan je danas u Rijeci, a njime se Volpi obvezao ulagati u NK Rijeku kako bi nakon dovršetka postupka pretvorbe kluba iz sportske udruge u sportsko trgovačko društvo postao većinski vlasnik kluba, izvješćeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao da će se sva dogovorena ulaganja u NK Rijeku do dovršetka transformacije smatrati ulogom zaklade u pretvorbi. Dogovoreno je da se u narednih tri mjeseca uplati dva milijuna eura za pokriće dugova igračima i zaposlenicima kluba te u naredne tri godine po 1,8 milijuna eura godišnje za pokrivanje normalnog rada i djelovanja kluba.

U novoj upravi kluba tri člana će imati zaklada Social Sport, a dva grad Rijeka. Novi predsjednik kluba će postati suradnik Gabrielea Volpija, Riječanin Damir Mišković, koji je neposredno sudjelovao u pripremi ulaganja u NK Rijeku. Zamjenici predsjednika bit će dosadašnji predsjednik Robert Komen i sin Gabrielea Volpija, Simone. Obersnel je ocijenio da se ovime otvara perspektiva klubu. Nakon završetka transformacije Social Sport bi trebala imati 70 posto vlasništva u NK Rijeci, a grad bi zadršao ostatak vlasništva, a planirano je da se dio vlasništva prepusti navijačima ili tvrtkama s ovog područja, rekao je Obersnel. Gabriele Volpi je kazao da njegova zaklada Social Sport, registrirana u Nizozemskoj, pomaže nogometnom akademijom razvoju sporta u Nigeriji gdje djeluje njegova matična tvrtka Orlean Invest. Zaklada u svom portfelju ima najbolji vaterpolski klub na svijetu, Pro Recco iz Italije i nižerangirani talijanski nogometni klub La Spezia Calcio. U riječki je sport ušao pomažući vaterpolski klub Primorje. Tvrtka Orlean Invest se bavi pružanjem logističkih usluga unutar naftne industrije. Do sad je uložila 4,5 milijardi dolara a u narednih 10 godina su predviđena ulaganja u vrijendosti većoj od 10 milijardi dolara.

ZAGREB - Na Otvorenom prvenstvu Austrije u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom koje se održava na stazama u Lackenhofu, skijalištu nedaleko od Beča, u slalomu za sjedeće Dino Sokolović, član Monoski kluba Zagreb, zauzeo je odlično treče mjesto. Trijunfirao je Austrijanac Philip Bonadimann, a drugi je bio još jedan Austrijanac Reinhold Sampl.

U konkurenciji žena Nikolina Šantek, članica Skijaškog kluba za osobe s invaliditetom Sljeme, u konkurenciji slabovidnih zauzela je drugo mjesto, a pobijedila je Austrijanka Karin Becker.

MOSKVA - Nizozemski trener Guus Hiddink (56) potpisao je ugovor s bogatim ruskim nogometnim klubom Anži Mahačkalom na čijoj će klupi zamijeniti Jurija Krasnožana, pišu u petak ruski mediji. Nizozemski trener je u studenom raskinuo ugovor s turskim nogometnim savezom nakon što se Turska nije uspjela plasirati na europsko nogometno prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj. Mediji su nagađali da bi vođenje Anžija Mahačkale mogao preuzeti bivši engleski izbornik Talijan Fabio Capello no on je očito tu ponudu odbio.

Momčad Anžija, u kojoj igraju i Samuel Eto'o, Roberto Carlos, Juri Žirkov i Mbark Busufa, trenutačno je sedma u ruskom prvenstvu.

Bivši izbornik reprezentacija Nizozemske, Australije, Rusije, Južne Koreje i Turske Hiddink je trenirao i neke velike klubove poput PSV Eindhovena, Fenerbahčea, Valencije, Real Madrida i Chelsea.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙