FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,00 sati

ZAGREB, 15. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,00 sati:

ZAGREB - Na prigodnoj svečanosti na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježena je večeras 20. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske s koje su najviši državni dužnosnici uputili poziv hrvatskim građanima da izađu na referendum i glasuju za pristupanje Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Predsjednik Republike Ivo Josipović podsjetio je da su Hrvatsku prije 20 godina koja je bila izložena brutalnoj agresiji, među brojnim zemljama priznali i partneri iz tadašnje Europske zajednice i sve nas je taj događaj ispunio ponosom. Hrvatska je odnijela političku i moralnu pobjedu, istaknuo je Josipović.

VUKOVAR - Predsjednik Ivo Josipović danas je u Vukovaru izjavio kako dan međunarodnog priznanja RH predstavlja i simboličan čin hrvatskog prihvaćanja europskih vrijednosti, koji je kulminirao zaključivanjem pregovora s EU te je s tim u vezi izrazio nadu da će hrvatski građani postignuta dostignuća u prihvaćanju europskih vrijednosti prepoznati i na referendumu. Međunarodno priznanje Hrvatske čija se 20. obljetnica danas obilježava, nije puko diplomatsko priznanje već priznanje koje je Hrvatsku svrstalo u red međunarodno priznatih država sa svim onim mogućnostima koje pruža međunarodno pravo, uključujući pravo na obranu i sudjelovanje u obrani svim onim sredstvima koje poznaje međunarodno pravo, rekao je predsjednik. Ocijenio je kako Hrvatska još uvijek nije dostigla parametre gospodarskog razvoja od prije rata.

ZAGREB - Pokret za modernu Hrvatsku (Pokret HR) izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji se pristupilo pripremama i samom referendumu o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji jer se sva rasprava svela na neargumentirano izjašnjavanje za ili protiv ulaska u Uniju, napominjući da građani nisu dobili odgovore na bitna pitanja kako bi prije referenduma svoju odluku mogli temeljiti na činjenicama. "Europska unija sama po sebi neće riješiti niti jedan naš strukturni ili dugoročni problem, već je to stvar za koju ćemo se potpuno neovisno o pripadnosti EU morati izboriti sami", istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Pokreta HR Damir Gašparović zauzevši se za zaštitu nacionalnih gospodarskih interesa.

ZAGREB - Udruga Documenta upozorova javnost na sporost pravosuđa u procesuiranju zločina počinjenih u logoru Bučje, gdje su srpske vojne, paravojne i policijske snage dovodile civile te pripadnike MUP-a i ZNG-a sa širega zapadnoslavonskog područja. Među zatočenicima je bilo žena i djece, kako se ističe te dodaje da su dio logoraša bili i pripadnici srpske nacionalnosti koji su se odbili priključiti srpskim paravojnim formacijama ili su surađivali s hrvatskim vlastima. Navodi se i da je najmlađi zatočenik logora imao 4 godine te dodaje kako se još uvijek se ne zna sudbina 21 nestalog logoraša. Documanta podsjeća kako su do sada pronađena i identificirana tri ubijena zatočenika

SPLIT - Zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i ometanja istrage danas je jednomjesečni istražni zatvor određen 46-godišnjoj novinarki V.B.S., osumnjičenoj da je u petak navečer u stanu u Peričićevoj ulici na splitskim Firulama jednim ubodom nožem u srce usmrtila svojeg zaručnika Antu Čikeša (35). Dežurni patolog Antonio Alujević je potvrdio kako je Čikeš zadobio jedan udarac nožem dužine 18 centimetara u lijevu pretklijetku srca, zbog čega je preminuo na mjestu događaja. Obdukcijom je utvrđeno kako je nož bio zaboden s cijelih 10 centimetara u Čikešova prsa. Dežurni istražni sudac će za vrijeme dok novinarka mjesec dana provede u pritvoru saslušati svjedoke, te prikupiti možebitne dodatne dokaze za postupak.

SPLIT - U splitsku bolnicu popodne je primljen lovac (67), ozlijeđen u lovu na planini Kamešnici iznad Sinja koji je sam sebi propucao obje noge. Kako se doznaje od zamjenice policijske glasnogovornice Sanje Nazlić, propucavanje se dogodilo u 11.40 sati kod sela Voštane na Kamešnici iznad Sinja. Po muškarca su helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) stigli spasioci i prebacili ga u Klinički bolnički centar (KBC) Split gdje mu se pruža liječnička pomoć. Lovac se ozlijedio u 11.40 sati i odmah je pozvana pomoć. Kako se nalazio na terenu koji je teško pristupačan za ekipu Hitne medicinske pomoći pozvani su spasioci koji su stigli helikopterom, rekao je Prizmić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙