FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 1. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Dukat će od danas svojim kooperantima mlijeko plaćati po tržišnim cijenama, točnije, od danas počinje primjenjivati tržišni princip otkupa, istaknuo je na susretu s novinarima generalni direktor te tvrtke Alen Fontana. To znači da bi cijena za veljaču bila za 20 lipa niža nego sada (sada je 2,69 kn/kg). Tako se Dukat neće pridržavati jučerašnjeg zaključka sa sastanka u Ministarstvu poljoprivrede da i dalje ostaje na snazi Promemorija o otkupnoj cijeni mlijeka prema kojoj se otkupna cijena određuje na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama EU dostupnih u protekla tri mjeseca preračunato u kune po srednjem tečaju HNB-a. Na upit vrijedi li za Dukat ta promemorija, Fontana je rekao da ona vrijedi za siječanj, ali da od 1. veljače Dukat ima nove uvjete. Cijenu mlijeka mora određivati tržište, istaknuo je navodeći kako Dukat iz više razloga ne može prihvatiti zahtjeve proizvođača za povećanjem otkupne cijene na 4,09 kn/kg. Otkupna cijena od 4,09 kn/kg značila bi prosječnu cijenu na polici trgovina od 9 kn/kg mlijeka, a takva cijena ne može konkurirati mlijeku iz uvoza koje na policama košta 3,79 kn/kg. Fontana je upozorio i na mogući kolaps domaćeg mljekarskog sektora uslijed viškova mlijeka koji su nastali kao rezultat visoke otkupne cijene mlijeka i oslabljene kupovne moći potrošača koji prijete smanjivanju otkupa mlijeka.

ZAGREB - Društveno odgovorno poslovanje (DOP) više je od odnosa s javnošću i javnih doniranja, istaknuto je na današnjoj konferenciji o DOP-u u organizaciji tjednika Aktual i Business Media Grupe. DOP se često koristi isključivo promotivno pri čemu se zaboravljaju njegove bitne funkcije, a to su unapređenje odnosa poslovnih sustava i tvrtki prema zajednici, zaposlenima i okolišu, kazala je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy. Ono što je održivi razvoj za politiku to je DOP za poslovnu zajednicu koja bi, prema njezinom mišljenju, trebala posvetiti više pažnje unapređenju kvalitete života u lokalnim zajednicama u kojima djeluje. Da se DOP prečesto koristi kao reklama i funkcija PR-a misli i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Pozvao je gospodarstvenike da što je moguće više zaštite položaj zaposlenih u poduzećima te da ne razmišljaju isključivo o profitu nego i o interesima zaposlenih. U središtu Vladinih aktivnosti je zapošljavanje i čuvanje postojećih radnih mjesta, rekao je Maras.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za studeni prošle godine iznosila je 5.729 kuna, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na listopad prosječna neto plaća bila je veća za 213 kuna ili nominalno za šest posto, a realno je porasla za 5,8 posto. Taj rast na mjesečnoj razini vjerojatno se može pripisati isplati božićnica. Na godišnjoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za studeni 2010. prosječna neto plaća za jedanaesti mjesec prošle godine bila je nominalno viša za 2,6 posto, a realno je ostala na istoj razini. Prema pojedinim djelatnostima, najvišu prosječnu neto plaću za studeni primili su zaposleni u računarstvu, 10.231 kunu. Najniže neto plaće za studeni imali su zaposleni u proizvodnji odjeće, u iznosu od 2.820 kuna.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u 2011. godini proizvedeno 1,7 milijuna tona kukuruza, što je 16 posto manje nego u godini prije, pokazuju prethodni podaci Državnog zavoda za statistiku o površinama i proizvodnji žitarica i ostalih usjeva. Ostvarena proizvodnja kukuruza po hektaru iznosila je 5,7 tona, a kukuruza je bilo zasijano na 305 tisuća hektara. Smanjena je i proizvodnja šećerne repe, za 7 posto, na 1,16 milijuna tona. Pad proizvodnje zabilježen je i kod krumpira (kasni i sjemenski) i to za 8 posto. Tako je krumpira proizvedeno 137 tisuća tona. Za 2 posto, na 147 tisuća tona pala je proizvodnja soje. Rast proizvodnje ostvaren je samo kod suncokreta i to za 37 posto, na 85 tisuća tona. Prosječna je proizvodnja po hektaru iznosila 2,8 tona, a pod suncokretom je bilo 30 tisuća hektara.

ZAGREB - Institut IGH i njegova ovisna društva u prošloj su godini ostvarili dobit prije oporezivanja u iznosu 7,1 milijun kuna, što je za deset milijuna kuna ili za 58,5 posto manje nego 2010. godine, podatak je iz preliminarnog konsolidiranog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Po tim podacima, neto dobit IGH i njegovih ovisnih društava iznosila je 1,6 milijuna kuna, što je smanjenje za čak 82,5 posto u odnosu na 2010. kada je iznosila 9,2 milijuna kuna. Preliminarna dobit nakon oporezivanja pripisana imateljima kapitala matice iznosi 1,3 milijuna kuna. Prema preliminarnim rezultatima, ukupni su prihodi Instituta IGH i njegovih ovisnih društava u prošloj godini iznosili 546,6 milijuna kuna, što je 6,5 posto manje nego li godinu prije, dok su ukupni rashodi smanjeni za oko 5 posto, na 539,5 milijuna kuna. Tijekom 2012. očekuje se dovršetak građevinsko-investicijskih projekata "Ban Cetar" i "Centar Bundek", što bi očekivano trebalo pozitivno utjecati na smanjenje financijskih rashoda društva do kraja ove poslovne godine u odnosu na one iz prošle godine, navode iz Instituta IGH.

ZAGREB - Dioki je danas putem Zagrebačke burze potvrdio da su u tijeku intenzivne aktivnosti na provedbi plana restrukturiranja i pregovori oko deblokade poslovnih računa proizvodnih društava Dioki grupe, te pokretanja proizvodnje na lokacijama Zagreb i Omišalj. "Slijedom jučerašnjeg prosvjeda zaposlenika društva Dioki d.d. i sastanaka održanih u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ministarstvu gospodarstva obaviješteni smo o sadržaju razgovora vođenih na temu deblokade poslovnih računa društva, pokretanja proizvodnje te ubrzavanja procesa restrukturiranja Dioki grupe", navode iz Diokija u odgovoru na upit Zagrebačke burze.

ZAGREB - Zagrebačka burza jutros je obustavila trgovanje dionicom Vira do 11 sati, jer je tvrtka EOS-Z dostavila obavijest o tome da namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje te virovitičke tvornice šećera, priopćeno je na web stranicama Burze. Kako navedena obavijest sadrži informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionice Vira, nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagače tako da se trgovanje tim dionicama obustavi dok se cjelokupna javnost potpuno i točno ne informira o sadržaju te obavijesti, priopćila je Burza. EOS-Z posjeduje 465.483 redovnih dionica Vira, što čini 33,57 posto ukupnog temeljnog kapitala te tvrtke. U preuzimanju EOS-Z zajednički djeluje s Marinkom Zadrom i tvrtkom Robić. Marinko Zadro ima u svom vlasništvu 34.417 dionica Vira, što čini 2,48 posto udjela u temeljnom kapitalu, a tvrtka Robić 416.100 dionica, koje čine 30,01 posto udjela. Ukupno posjeduju 916.000 redovnih dionica što čini 66,06 posto udjela u temeljnom kapitalu.

ZAGREB - I dok Crobexi stagniraju, na Zagrebačkoj burzi trgovanje je i nadalje živahno – dionici Vira cijena je skočila za gotovo 10 posto nakon najavljenog preuzimanja, dok su cijene dionica Diokija i Croatia osiguranja znatnije korigirane naniže nakon snažnih dobitaka. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu od 0,09 posto, na 1.728 bodova, dok je Crobex10 u minusu 0,38 posto, na 968 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,7 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Najlikvidnija je povlaštena dionica Adrisa, s 1,82 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,8 posto, na 213 kuna. Slijedi dionica Ine s 1,42 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 0,78 posto, na 3.760 kuna. Po padu cijene, pak, izdvajaju se dionice koje su proteklih dana bilježile snažan rast. Tako je dionica Croatia osiguranja pojeftinila gotovo 10 posto, na 6.200 kuna, uz promet od 861.000 kunu. Naniže je korigirana i cijena dionice Diokija, i to za 13,35 posto na 30,05 kuna, nakon jučerašnjeg skoka za čak 52,46 posto zbog postignutog dogovora predstavnika vlade i vjerovnika o deblokadi računa i pokretanju proizvodnje u toj kompaniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙