FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 18. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako Ina odlučuje o prodaji svojih polja u Siriji i MOL je na to ne može natjerati te da svi koji vode Inu moraju provoditi politiku Ine. "MOL je MOL, to je mađarska tvrtka, on je dioničar, ali Ina i svi koji vode Inu, pa makar to bili i ljudi iz MOL-a, moraju voditi politiku Ine. Politika Ine je čuvati uložena sredstva i itekako paziti na to da se ono što je uloženo i povrati", kazao je Linić odgovarajući u Hrvatskom saboru na novinarski upit kako će se Vlada postaviti ako MOL zaista pokuša natjerati Inu na prodaju polja u Siriji. MOL Inu na to ne može natjerati, ističe Linić i dodaje da MOL "može imati drugačije mišljenje, ali mora voditi politiku Ine". Na novinarski upit treba li mijenjati dioničarski ugovor Vlade i MOL-a koji se odnosi na Inu, Linić je kazao da on osobno smatram da treba te je uvjeren da će se s MOL-om postići dogovor oko promjene.

ZAGREB - INA je danas odlučno odbacila navode iz članka objavljenog u jednim dnevnim novinama vezano uz navodnu prodaju Ininog poslovanja u Siriji. "INA odlučno odbacuje navode iz članka vezane uz navodnu prodaju Ininog poslovanja u Siriji. INA ne razmatra prodaju naftnih i plinskih polja te takva mogućnost nije razmatrana ni na kojoj upravljačkoj razini, uključujući i Upravu i Nadzorni odbor. Potencijalna prodaja imovine takvih razmjera zahtijevala bi podršku oba najveća Inina dioničara, Vlade RH i MOL-a. Stoga, niti jedan dioničar ne može sam razmatrati takav poslovni potez", navodi se u Ininom priopćenju. INA, kako se ističe, snažno podupire razvoj projekta u Siriji kao jednog od najuspješnijih inozemnih projekata u koje je uložila značajne financijske resurse i stručne kapacitete. Zbog eskalacije političkih nemira u Siriji u posljednjih nekoliko mjeseci INA posebnu pozornost posvećuje svojim aktivnostima u toj zemlji te na dnevnoj bazi analizira razvoj događaja kako bi bila spremna pravovremeno reagirati na bilo kakve promjene koje mogu utjecati na poslovanje i sigurnost zaposlenika INA Grupe, ističu iz Ine.

ZAGREB - Mađarska MOL Grupa danas je kategorički odbacila bilo kakve špekulacije o prodaji Ininih polja u Siriji te istaknula da nema i nikada nije imala namjeru oslabiti Inu. MOL Grupa nema, niti je ikada imala namjeru oslabiti Inu ili umanjiti njen značaj. Upravo suprotno, cilj MOL Grupe je Inu učiniti snažnijom i boljom, kako bi bila pravi pokretač hrvatskog gospodarstva. Inini rezultati govore sami za sebe. MOL Grupa je tako radila do sada, a isto će nastaviti i u budućnosti, navodi se u reakciji mađarske kompanije na tekst u "Jutarnjem listu", objavljen pod naslovom "MOL želi prodati jedino pravo Inino bogatstvo... naftna polja u Siriji vrijedna 20 milijardi dolara", u kojem se uz navodi i da MOL nastavlja sa slabljenjem hrvatske naftne kompanije. Demantirajući te navode iz MOL-a ističu da se "prema Ininom dioničarskom ugovoru, svaka odluka o strateškoj imovini tvrtke, kao što su projekti u Siriji, može donijeti isključivo zajednički od strane dva najveća dioničara u Ini, Mola i Vlade Republike Hrvatske".

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić sastao se s predstavnicima ruske državne naftne kompanije Zarubežnjeft koji su ga izvijestili o aktivnostima i poslovnim namjerama kompanije u Hrvatskoj, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva. Čačić je izrazio zadovoljstvo interesom ozbiljnih kompanija za ulaganja u energetski sustav Hrvatske kao i uvjerenje u mogućnosti suradnje. Posebno se razgovaralo o problemu zagađenja okoliša prilikom proizvodnje goriva u Rafineriji Bosanski Brod u vlasništvu Zarubežnjefta. Predstavnici ruske tvrtke izvijestili su da su imali neplanirane incidente tj. povećane emisije onečišćenja zraka, ali da su investirali u modernizaciju rafinerije kojom su podigli razinu goriva na Euro 5 kvalitetu, a tehnologiju proizvodnje na razinu koja zadovoljava europske standarde. Ruska strana, navodi se, spremna je omogućiti lokalnoj samoupravi monitoring rada rafinerije.

ZAGREB - Trgovačko-zabavni centar City Colosseum u Slavonskom Brodu bit će otvoren u listopadu, a riječ je o investiciji vrijednoj 53 milijuna eura, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen taj projekt. Završetak građevinskih i obrtničkih radova na uređenju City Colosseuma predviđa se početkom kolovoza, kada počinju uređenja prodavaonica, a u centru bi, kako je najavljeno, moglo biti otvoreno 350 novih radnih mjesta. Govoreći o razlozima zbog kojih su odabrali Slavonski Brod za svoju investiciju, predstavnik investitora, tvrtke Ecos trgovine istakao je kako je među presudnim razlozima bio prometni položaj Slavonskog Broda. City Colosseum je prvi i najvažniji dio velikog projekta "City Park Slavonski Brod", vrijednog ukupno 80 milijuna eura u kojem će posao pronaći 450 osoba.

RIJEKA - Predstavnici lokalnih jedinica i tvrtaka iz Primorsko-goranske županije koje su svojedobno položile svoj novac u Credo banku, koja je sada u stečaju, danas su se na sastanku s obnašateljem dužnosti župana Vidojem Vujićem dogovorili da će osnovati županijski "pool" sa stručnim timom za zaštitu prava vjerovnika te banke. Na konferenciji za novinare nakon sastanka članovi "poola" istaknuli su da će razmjenjivati informacije, oblikovati zajedničke stavove i zajednički nastupati sa ciljem da se u Credo banci provede stečaj s preustrojem, a da vjerovnici dođu do svog novca. Procjenjuje se da su gradovi, općine i trgovačka društva iz Primorsko-goranske županije u Credo banci imali oko 100 milijuna kuna. Na Trgovačkom sudu u Splitu je 16. siječnja doneseno rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Credo bankom, a ispitno ročište na kojem će se ispitivati prijavljene tražbine zakazano je za 22. ožujka ove godine.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su, nakon jučerašnjeg rasta, zabilježili blagi pad vrijednosti, Crobex je smanjen za 0,06 posto, na 1.721,65 bodova, a Crobex10 za 0,09 posto, na 964,42 boda. Redovni promet Burze iznosio je niskih 7,4 milijuna kuna. Među dionicama dvije su imale promete iznad milijun kuna, Inina i HT-ova. Dionica Ine uz pad cijene od 0,08 posto, na 3.725 kuna, ostvarila je 1,6 milijuna kuna prometa. Promet dionicom HT-a uz porast cijene za 0,06 posto, na 242,50 kuna, iznosio je 1,2 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙